Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Dobri i za muškarce: Gelovi za intimnu njegu blaži od sapuna

Dobri i za muškarce: Gelovi za intimnu njegu blaži od sapuna

Obični sapuni prelužnati su, pa mogu potaknuti rast neželjenih mikroorganizama na intimnim područjima stoga je bolje koristiti one losione koji su baš za ta područja

VIDEO

Najbolje je da se žene jednom na dan operu običnom toplom vodom i to je dovoljno. Bolje nego da koriste sapune jer oni nisu pogodni za održavanje zdrave vaginalne flore.

Savjetuje to ginekolog dr. Gordan Crvenković iz poliklinike Gynnova iz Zagreba, koji kaže kako je dobro da žene nose i pamučno donje rublje, da u vrijeme mjesečnice ne koriste tampone nego uloške te da jedu više kiselu hranu, a što manje slatko.

- Dobro je i umočiti tampon u acidofilno mlijeko te ga staviti u rodnicu na dva ili tri sata jer dobre bakterije iz acidofila pogoduju stvaranju pogodne flore u rodnici - savjetuje dr. Crvenković. Ipak, većina žena teško se može odreći higijene bez sapuna, a onda su možda bolji izbor oni za intimna područja.

Oni su kiseliji od običnih sapuna, koji su u većini slučajeva lužnati, te zbog svoje kiselosti više odgovaraju prirodnoj kiselosti rodnice.
A gelovi za pranje intimnih dijelova obično su proizvedeni kao losioni, koji gotovo svi imaju biljna ulja. Mnogi imaju ekstrakt kamilice i aloe vere, koji njeguju kožu. Aloe vera je i hrana, te se može i piti, a u sebi ima više od 200 različitih sastojaka i zato se široko primjenjuje u kozmetici, osobito za njegu kože.

Često u ovim proizvodima ima glicerola, koji se nalazi u svim prirodnim mastima, koji povećava vlažnost i glatkost kože. Glicerol se koristi za proizvodnju sapuna i krema te kao lubrikant.

Bisabolol, sastojak iz kamilice, koristi se već stoljećima jer ima blaga antimikrobna i protuupalna svojstva. Pantenol vlaži kožu i često se preporučuje u proizvodima nakon sunčanja jer pomaže u zacjeljivanju rana, takozvanih ragada ili raspuklina kože. Također, koristi se za liječenje opeklina.

Antibakterijski sapuni bakterije čine otpornijima na antibiotike
Antibakterijski sapuni bakterije čine otpornijima na antibiotike

Kako bi se spriječilo kvarenje, u njima ima i konzervansa. U njima su obično blagi deterdženti te različiti ovlaživači, kao što su različita ulja. Redovito imaju i protuupalne tvari, primjerice na bazi kamilice. Kako bi se regulirao pH, prirodna kiselost intimnog područja, koristi se limunska i mliječna kiselina.

Tu su i različite antibakterijske tvari, kao što su salicilna kiselina, benzojeva kiselina te fenoksietanol. Često su i parfumirani. Obični sapun i gelovi nisu najprikladniji za intimna područja jer obično imaju viši pH (manje su kiseli), što može izazvati neravnotežu u prirodnoj flori intimnih dijelova. Zato može doći do prevelikog razmnožavanja nepoželjnih mikroorganizama.

Prema preporukama zdravstvenih stručnjaka, treba pripaziti s korištenjem preparata koji sadrže agresivne tvari, s preparatima bogatim mirisima i različitim agensima.

Gracia ljude s autizmom uči raditi prirodne sapune i kreme
Gracia ljude s autizmom  uči raditi prirodne sapune i kreme

Fresh & Clean, 2x200 ml - 29,90 kn

Ima blagotvorni sok aloe vere te ekstrakt kadulje, koji djeluje protuupalno. Protiv kvarenja ima nekoliko konzervansa. Ima mirise. Našli smo ga u DM-u.

Evelin, 250 ml - 24,90 kn

Ima mliječnu kiselinu, ekstrakt brusnice te D-pantenol. Piše da ojačava prirodnu zaštitu od infekcija i iritacija, pomaže kod neugodnih mirisa.  Našli smo ga u Mülleru.

Olival, 200 ml - 24,90 kn

Piše da su i za intimnu njegu muškaraca. Imaju blagotvorno ulje nevena, mliječnu kiselinu te njegujuće bademovo ulje, konzervanse. Našli smo ih u Sparu.

Biobaza s maslinovim uljem, 100 ml - 24,90 kn

Maslinovo ulje i ekstrakt lista masline djeluje kao prirodni antibiotik. Tu je ekstrakt kantariona s blagotvornim djelovanjem.

BIOBAZA webshop 600x600px

Afrodita, 200 ml - 26,90 kn

Ekstrakt kamilice u njemu djeluje protuupalno i umiruje te ima njegujući bisabolol. Za regulaciju pH je mliječna kiselina, a ima i konzervansa. Nema parfema, a našli smo ga u DM-u.

Carefree, 200 ml - 19,90 kn

Glavni adut mu je ekstrakt aloe vere. Ima konzervanse i mirise. Ph regulira limunska kiselina. Našli smo ga u DM-u.

Nivea, 250 ml - 28,90 kn

Ima mliječnu kiselinu, ko­ja pomaže u reguliranja pH, ekstrakt kamilice umiruje i njeguje te ima i pantenol (provitamin B5). Pronašli smo ga u DM-u.

NAJVEĆI GLUMCI KOJIH SE TREBA PAZITI: Ljudi rođeni u ovom horoskopskom znaku rijetko su iskreni

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku