Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Dodaci vitamina pomažu, no samo ako ih dobro odaberete

Dodaci vitamina pomažu, no samo ako ih dobro odaberete
1

U sezoni prehlada i viroza mnogi Hrvati imunitet "pumpaju" raznim suplementima na koje godišnje troše čak 700 milijuna kuna, a najčešće se uzimaju vitamini

VIDEO

Dodaci prehrani za jačanje imuniteta davno su prestali biti “dodaci“ za posebna stanja organizma i postali nešto poput čipsa ili tik-tak bombončića.  Uvijek ih imamo u torbi, u ladici ili džepu i svako toliko ubacimo barem jednu tableticu u usta. Da je tako, govore i brojevi.  

Hrvati godišnje za razne vitamine troše oko 700 milijuna kuna, a prema rezultatima koje donosi Euromonitor, godišnji rast prodaje kreće se između pet i sedam posto, a vitamina C čak 13 posto! Mnogi od nas često, i to na svoju ruku, posežu za vitaminima ili mineralima misleći kako si njihovom konzumacijom čine dobro. No stručnjaci upozoravaju kako te nutrijente treba uzimati s mjerom i kako treba prepoznati simptome nedostatka pojedinog vitamina i minerala te ih potom, prema preporuci liječnika, nadomjestiti. 

Dosta je simptoma koji upućuju na nedostatak pojedinih vitamina u organizmu, ali ih mi, htjeli ili ne, ne primjećujemo. Dvojba je uzima li se u dnevnim obrocima dovoljno vitamina i minerala ili je unos potrebno pojačati i tvorničkim preparatima. Raznolika hrana osigurava dobru opskrbu svim vitaminima i mineralima. Međutim, je li to dovoljno prije svega ovisi od kvaliteti hrane koja se konzumira i o dnevnim potrebama organizma. Potrebe su veće u procesu rasta i razvoja, kod posebnih stanja: trudnoće i bolesti, pri povećanim naporima, povišenoj temperaturi i vlažnosti zraka zbog izlučivanja veće količine znoja.

Vitamin C i pripravci željeza među traženijim su suplementima u ljekarnama i prodavaonicama zdrave prehrane. Pouzdani znaci nedostatka vitamina C u organizmu su tjelesni umor, bezvoljnost, nedostatak teka, blijeda koža, bolovi mišića i kostiju, učestalost prehlada i glavobolja, mekane desni, sklonost infekcijama i modricama, nedostatak daha, loša probava, kožna i kapilarna slabost, razdražljivost, nesvjestica, kronični umor. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vitamin C najčešće nedostaje pušačima, osobama koje pretjerano konzumiraju crnu kavu, čaj i alkohol. Povišena tjelesna temperatura trostruko snižava razine vitamina C u organizmu pa ga je potrebno uzimati tijekom viroze ili prehlade. Željezo je jedan od najvažnijih biogenih elemenata u organizmu. Osnovna uloga željeza je dotok kisika živoj stanici u organizmu. Smatra se da 20-30 posto žena ima manjak željeza. Nedostatak kalija, magnezija i ostalih elektrolita može uzrokovati grčeve u  mišićima. 

Nesanica je alarm za nedostatak magnezija, cinka i aminokiselina. Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu. Nedostatak kalcija je relativno čest, a povećani unos iznimno je važan u nekim razdobljima života - za vrijeme rasta i u starijoj dobi. Nedovoljan unos kalcija dovodi do ubrzana gubitka koštane mase, što je čest slučaj u postmenopauzi. To je i uzrok pojavi osteoporoze.

Vitaminske pripravke treba uzimati samo na temelju dijagnosticiranog pomanjkanja i utvrđenih nedostatnih količina u organizmu, a ne zato što to piju vaši kolege, prijatelji ili stoga što je to trenutačno “in”. Prije nego se odlučite kupiti suplemente, važno je znati da svi vitamini i minerali u organizmu imaju odnos komunikacije i konkurencije, odnosno sinergizma i antagonizma. Primjerice, vitamin C valja uvijek uzimati zajedno s bioflavonoidima jer je njihov učinak sinergistički. 

Vitamin E potrebno je uvijek uzimati sa selenom. Kalcij i magnezij treba uvijek uzimati u odnosu dva prema jedan jer je takav njihov fiziološki odnos u organizmu. Magnezij štiti odlaganje kalcija u organizmu, posebno u mokraćnim putovima. Da bi resorpcija kalcija bila potpuna, potreban je vitamin D. Uz omegu-3 nužno je uzimati gama-linolensku kiselinu jer stalnim uzimanjem omega-3 u višim dozama - ako ne uzimamo i GLA - doći će do razrjeđivanja krvi. 

Ako osoba ima manjak željeza, treba ga uzimati s  vitaminom C, folnom kiselinom te vitaminom B12 jer će se tek tada pravilno resorbirati. Važno je napomenuti da ponekad treba pogledati antagoniste željeza - bakar i cink - koji mogu “krasti” - vezati željezo pa nikakva supstitucija željeza neće biti učinkovita. U poplavi svih mogućih pripravaka neka vam u kupnji pomogne stručna osoba, ljekarnik ili nutricionist. 

Neka vaš odabir budu provjereni vitaminski pripravci, oni koji na deklaraciji nose oznaku i broj odobrenja za maloprodaju i uporabu. Kada kupujete vitamine za djecu odaberite one koji su prije svega ukusni i ugodni za uzimanje kako bi ih dijete prihvatilo i, dakako, vitamine koji su namijenjeni djeci jer su po svom sastavu i koncentraciji primjereni njihovoj starosnoj dobi. 

Pri izboru važno je odabrati one koji sadrže željezo u obliku ferofumarata  što u djece neće izazvati tamnjenje zuba. Nećete pogriješiti ako pri kupnji vitamina C odaberete vitamin C s oznakom “timed release” ili vremensko otpuštanje. Kako je vitamin C jedan od najnestabilnijih vitamina, odabirom vitamina C s vremenskim otpuštanjem osigurat ćete organizmu da zadovolji dnevne potrebe za vitaminom C. Učinite korak više i vitamin C uvijek pijte s bioflavonoidima jer su sinergisti pa će njihov učinak biti maksimalan. I ono najvažnije, nećete pogriješiti odaberete li vitamin C za svakodnevnu nadopunu. Vitamine B skupine uvijek pijte sve zajedno jer oni su maksimalna učinka kada su svi na okupu, osim ako je potrebna individualna doza. Kalcij uvijek uzimajte s magnezijem, a minerale one koji su kelirani  tj. vezani aminokiselinama.

Riječ stručnjaka: Sandra Krstev Barać, mag. nutricionizma, Vitaminoteka

Koji su najučinkovitiji preparati za podizanje imuniteta?

- Postoji cijeli niz preparata od pojedinačnih vitamina i minerala s antioksidativnim učinkom do ekstrakta češnjaka, korijena đumbira, probiotika, propolisa i svi su oni učinkoviti u jačanju imuniteta, osobito u osoba čija je prehrana jednolična i neredovita. Svakako valja izdvojiti Echinaceu za koju su brojna klinička ispitivanja dokazala da djeluje snažno imunomodulacijski, ublažava bol, smanjuje upalu te ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje.

Kako procijeniti kada ih treba uzimati?

- Jednolična prehrana i razdoblja pojačana stresa i napora, kao i praćenje redukcijskih dijeta razlog su za uzimanje potpore u obliku pripravaka za jačanje imuniteta. Većina proizvoda djeluje preventivno, ali mogu pomoći i kada simptomi već nastupe u smanjenju njihova trajanja i intenziteta poput vitamina C ili Echinacee.

Kako odabrati što nam je potrebno za jačanje imuniteta?

- Najbolji način za odabir adekvatna pripravka je savjetovanje s nutricionistom ili liječnikom koji će na temelju prehrambenih navika i životnog stila moći savjetovati doziranje određenog proizvoda.

Da li bi takve preparate bilo dobro uzimati kontinuirano tijekom cijele godine kako bismo uvijek održali imunitet u punoj snazi?

- Za većinu dodataka prehrani vrijedi pravilo da ih se uzima dva, tri mjeseca, a onda valja uzeti pauzu. Neki imunostimulansi čak gube svoju snagu nakon dva mjeseca - poput Echinacee, pa kontinuirano korištenje nema koristi.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...