Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dodajte sodu bikarbonu kada kuhate jaja - razlog je genijalan

None Foto: Dreamstime

Za svaki problem postoji rješenje - rekli bi mnogi. I zaista je tako, barem kada su kuhana jaja u pitanju. Ovdje se radi o fantastičnom triku koji će vam olakšati život

Stručnjaci kažu kako su jaja stara između 7 i 10 dana idealna za kuhanje i najlakše ih je oguliti. Sigurno ste primijetili kako neka jaja ogulite bez problema, a druga, iako su bila u istoj kutiji, vam zadaju toliko muke da vam prisjedne jelo. 

Da bi izbjegli takva neugodna iznenađenja,dok se kuhaju u vodu dodajte žličicu soda bikarbone. Starija jaja su više lužnata i zato se ogule lakše, ali kod svježih je obrnuto, odnosno manje su lužnata pa dolazi do problema s uklanjanjem ljuske. Soda bikarbona će povećati lužnatost i kasnije ćete ih oguliti bez ikakvih problema.

POGLEDAJTE VIDEO: Bujna kuharica zna kako savršeno ispeći jaja

Još neki trikovi za savršeno kuhana jaja:

 • Ako ne znate koliko su jaja stara, pokušajte ovaj trik - stavite ih u vodu i pogledajte kako se ponašaju. Ako potonu na stranu (u vodoravnom položaju), tada su vrlo svježa. Ukoliko potonu, ali stoje okomito - tada su savršena za kuhanje. Jaja koja isplivaju su stara.
 • Zagrijavanje jaja prije stavljanja u vruću vodu dobar je trik protiv pucanja. To možete napraviti na dva načina - tako da ih izvadite iz frižidera i ostavite da postignu sobnu temperaturu ili ih stavite u toplu vodu iz slavine na nekoliko minuta. Naime, ekstremna promjena temperature glavni je uzrok pucanja ljuske kod kuhanja.

Foto: Dreamstime

 • Ako želite dobiti tvrdo kuhana jaja, najsigurnije ih je staviti u hladnu vodu i tek tada početi kuhati. Šanse za pucanje ljuske tada su vrlo male. 
 • Želite li dobiti jaja s mekanim žumanjkom unutra, tada ih žlicom polako stavljajte u vruću vodi i mjerite vrijeme. Ovisno o veličini jaja, trebat će vam oko tri minute.
 • Pazite da su sva jaja potopljena kada ih kuhate jer inače neće biti jednako kuhana. Također, ako jaja prekuhate, tada će ona oko žumanjka biti zelenkaste boje, a bjelanjak će biti gumenastiji.
 • Nakon kuhanja ubacite jaja u hladnu kupku - u hladnu vodu ili u hladnu vodu u koju ste ubacili kockice leda. I to pomaže kasnijem lakšem guljenju.
 • Želite li dobiti kajganu u ljusci, tada jaja dobro promučkajte prije kuhanja. Ovu metodu pripreme zovu i "zlatnim jajetom" jer unutrašnjost ima jednoličnu žutu boju, piše Food Hacks Daily.

Pogledajte u videu kako napraviti "zlatno jaje":

Komentari (24)
 • Ova je vise jaja razbila od sebe nego od tavu...

  31. 12. 2017,   08:20
 • Dobre sise

  31. 12. 2017,   08:08
 • Ja nakon ponovljenog gledanja nisam vidio što ona kuha. Znam da se o jajima radi. Idem ponovo pogledati.:-)

  31. 12. 2017,   08:16