Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Dodatni posao, ali i uspješan hobi spašava vaš kućni budžet

Dodatni posao, ali  i uspješan hobi spašava vaš kućni budžet
1

Napravite rebalans kućnog proračuna i nađite dodatni posao i izvor zarade, čišćenje kao dodatni posao plaća se 30 kuna, a izrada web-stranica 40 kuna po satu

VIDEO

Da bi zadržali glavu iznad vode, čak 70 posto zaposlenih Hrvata, prema istraživanju portala Posao.hr, želi pronaći dodatan izvor prihoda.

Dobra vijest za sve koji plaćom više ne mogu pokriti životne troškove je da je na tržištu sve više poslova koje možete raditi uz stalan posao te zaraditi od 18 do 200 kn po satu. Najunosniji dodatni posao je čišćenje brodova, koji se po satu plaća od 150 do 200 kn. Za razliku od tih poslova koji iziskuju odlazak do mjesta rada, dodatno se može zaraditi i “iz fotelje”. 

Izrada internet-stranica stoji 40 kn, sat prevođenja 30 kn, a čišćenje stana i ureda 20-30 kn na sat. Na poslovima utovara i istovara možete zaraditi 25, na unosu podataka 20 kn po satu, a rad na telefonskoj centrali, anketiranje te rad na fotokopirki plaća se 18 kn po satu, kao i lijepljenje etiketa te punjenje polica u trgovinama.

Dodatna zarada nije luksuz nego potreba  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Više od polovice zaposlenih Hrvata dodatan novac potrošilo bi na poboljšanje života - odjeću, obrazovanje, internet, telefone i sl. No svakom petom dodatna zarada treba za podmirivanje osnovnih životnih potreba.               

Od hobija do zarade

Dodatni posao najčešće se pronalazi po preporuci prijatelja, no velika ponuda honorarnih poslova je i na internetu.

Na domaćem tržištu poslova, najviše se nude poslovi čišćenja te čuvanja djece, koje se po satu plaća 25 kuna. Velika je potražnja i za hostesama, čije se usluge plaćaju od 20 do 25 kuna po satu. Traženi su i honorarni prevoditelji, lektori, prodajni agenti, tajnice te web-dizajneri. Ako uz posao nekoliko sati na dan konobarite ili slažete i pakirate poštu, za sat rada dobit ćete 18 kuna, a za sat u autopraonici 4 kune više. Ako nemate posao te je sve što ste uspjeli pronaći honorarni rad, gledajte na to s pozitivne strane. Uz honorarni posao često ide i klizno radno vrijeme, sami kreirate koliko ćete sati raditi, a time i koliko ćete zaraditi. Ako posao radite od kuće, ostaje vam više vremena za obitelj. 

Ipak, kako nakon rada ne biste ostali bez zarade, unaprijed se raspitajte o poslodavcu.

Biti honorarac ili mali poduzetnik pitanje je...

U vrijeme gospodarske krize i nesigurnih radnih mjesta ne oslanjajte se isključivo na jedan izvor prihoda. Budite kreativniji u smišljanju načina na koji ćete zaraditi novac. Potražite dodatni honorarni posao ili razmislite o pokretanju vlastitog posla.

Razrađivanje poslovne ideje je više od pola uspjeha 

Otkrijte koji vas posao ispunjava i motivira te na tom temelju gradite svoju poslovnu poduzetničku strategiju. Samo radeći posao koji uistinu volite i u kojem uživate uspjet ćete prebroditi poslovne krize i poteškoće te opstati unatoč konkurenciji.

Imate li znanje koje se traži - naplatite ga! 

Zapitajte se koje savjete od vas najčešće traže vaši kolege, prijatelji ili susjedi te potom razmislite možete li na temelju tih svojih znanja i vještina pokrenuti i konkretan posao. Za početak otvorite svoj blog te tako ispitajte tržište.

Neka neiskorišteni ‘kvadrati’ rade za vas 

Ako imate velik stan ili kuću te vas pritišću veliki izdaci za režije, razmislite da višak prostora iznajmite te tako praznu sobu pretvorite u zaradu. Isto vrijedi i ako imate prazan stan ili apartman na moru koji vam, iznajmite li ih, mogu popraviti prihod.

Internet otvara vrata svjetskog tržišta  

Koristite se prednostima suvremenih tehnologija. Uz minimalne troškove otvorite internet-stranicu te plasirajte proizvode ili usluge na svjetska tržišta. Uz pomoć Facebooka, Twittera i drugih oblika društvenih medija možete bez ulaganja ili uz mala ulaganja proširiti posao i izgraditi brand. 

I zaboravljeno “blago” može se unovčiti  

Raščistite ormare, police, podrume i tavane te razne predmete, knjige i sve što vam više ne treba pretvorite u novac. Fotografirajte predmete i prodajte ih putem internet-aukcije, vlastita bloga ili web-stranice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje