Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Dodavanjem vlakana u jelovnik produljit ćete osjećaj sitosti

Dodavanjem vlakana u jelovnik produljit ćete osjećaj sitosti

Pojedete li 30 grama više hrane bogate vlaknima svaki dan, nećete moći pojesti toliko nezdrave hrane, a vlakna će pomoći pri čišćenju organizma od kaloričnih obroka

VIDEO

Ako već dugo pokušavate smršavjeti, blagdani nisu pravo doba da se time opterećujete. Mnogo je realnije usredotočiti se na to da održite postojeću težinu, savjetuje dr. Mehmet Oz. Slavni liječnik osmislio je vodič kroz blagdane koji će vam osigurati uživanje bez velikih posljedica za zdravlje i novčanik. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:01

Da biste uspjeli u tome, Oz predlaže da između dana kad jedete kaloričnije obroke imate dane tijekom kojih jedete samo lagana jela. Tako ćete moći  uživati u blagodatima blagdana, a opet spriječiti da vam ostane trajna uspomena na njih u obliku suvišnih kilograma i loših nalaza liječničkih pretraga. Samo se potrudite da tijekom kaloričnijih dana ne prijeđete 2000 kalorija, a  posnijih 1200 kalorija na dan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No ako i niste na dijeti, tijekom blagdana dobro je pojačati unos vlakana, savjetuje dr. Oz. Dodavanjem vlakana u dnevni jelovnik produljit  ćete osjećaj sitosti, pa nećete doći u napast da izgubite kontrolu i pokleknete pred obiljem blagdanskih specijaliteta.

Pojedete li 30 grama više hrane bogate vlaknima svaki dan, nećete moći pojesti toliko nezdrave hrane, a vlakna će pomoći pri čišćenju organizma od kaloričnih obroka. Pri svakoj kupnji namirnica kupite neke bogate vlaknima.

Savršen recept za blagdansko druženje: Kuhani punč s ginom
Savršen recept za blagdansko druženje: Kuhani punč s ginom

Slavni liječnik otkriva i neke trikove koji mogu pomoći da discipliniranije provedete blagdane. Nakon obroka, koji su tijekom blagdana uvijek višestruko obilniji, odmah maknite ostatke, tako da vas ne ponukaju da ponovno počnete jesti i prije nego što ste ogladnjeli. Nemojte ih bacati nego ih pospremite u posudice za čuvanje hrane u količini za jedan obrok i zamrznite. Ne samo da ćete tako imati gotov obrok kad ga zatrebate nego će biti u količini koja je optimalna za jednu osobu.

Umjesto da rastežete kućni budžet, pokušajte uštedjeti planiranjem, kaže Oz. Iako nije financijski stručnjak, napominje da se pažljivim planiranjem možemo poštedjeti mnogo štetnog stresa i napetosti. Zapišete li u planer izdatke za svaki tjedan i uskladite ih s prihodima, neće biti neočekivanih iznenađenja.

Napisani brojevi mnogo su konkretniji i lakše je pratiti gdje smo s troškovima nego ako ih samo nosimo u glavi. Također, ne idite u kupnju bez popisa namirnica i strogo ga se držite, ne samo zbog troškova nego i da biste izbjegli kupnju pretjerano kalorične hrane. Koristite kupone i pratite akcije u obližnjim trgovinama. Tako možete uštedjeti začuđujuće mnogo, a opet kupiti sve što ste naumili. 

Uz sve navedeno, poznati televizijski liječnik podsjeća da se ne zaboravite opuštati. Nakon stresnog dana ispunjenog mnogim obvezama priuštite si tretman opuštanja tijela i uma. Ne trebaju vam pritom skupe pjenušave kupke i soli, za jednak je učinak dovoljno posuditi ponešto iz kuhinjskog ormarića. 

- Dodajte u kadu punu tople vode malo sode bikarbone i mlijeka u prahu. To je jednostavan i jeftin način za opuštanje i očuvanje zdravlja - savjetuje slavni liječnik. 

Slijedite li ove savjete, osim svih pozitivnih učinaka, izostat će još jedna neugodna pojava koju iz stare prenosimo u novu godinu, a to je grižnja savjesti zbog previše potrošenog novca, previše pojedenog, previše kilograma i previše aktivnosti koje su nas iscrpile, a nisu donijele čaroliju blagdana. 

Na dan masnih obroka

Suhi božićni kolači: Blagdani nisu vrijeme za vaganje šećera
Suhi božićni kolači: Blagdani nisu vrijeme za vaganje šećera

Na dan kad vas očekuju obilniji i masni obroci, važno ja kako ćete započeti dan i pripremiti tijelo za njih.  Priuštite si doručak bogat makronutrijentima, i to prije 10 sati.  Naše tijelo treba primiti masnoće, ugljikohidrate i proteine  ranije u danu kako bi se pripremilo za izgaranje kalorija poslije.

Pijte bijeli čaj s limunom

Antioksidans u bijelom čaju pomoći će da se stabilizira odgovor vašeg tijela na šećer, a limun poboljšava sposobnost tijela da koristi te antioksidanse. Pijenje te kombinacije dva puta na dan u tjednu uoči blagdana pripremit će tijelo za omiljene sezonske poslastice.

Povećajte unos vlakana svaki dan 

Osim što nas čine sitijima, vlakna čiste organizam, normaliziraju razine šećer u krvi,  snižavaju razinu kolesterola, a pojačavaju metabolizam energije, pa su idealne za sve one koji su na dijeti.

Vlaknima su posebno bogate chia sjemenke (34,4%), lanene sjemenke (27%), bademi (12,5%), tamna čokolada (10,9%), zobene žitarice (10,6%),  leća (7,9%), slanutak (7,6%),   grah (6,4%), artičoke (5,4%), prokulica (3,8%), jabuke (3,3%), kruške (3,1%), kvinoja (2,8%)...

Trik dr. Oza: Pojedi kreker 15 minuta prije zabave

Thinkstock

Kako biste spriječili prejedanje, 15 minuta prije zabave jedite grickalice i krekere bogate vlaknima. Vlakna će usporiti apsorpciju  masnoća, a grickalice (s barem šest grama vlakana po obroku) mogu “proširiti”  želudac i učiniti da se osjećate sito, pa  ćete pojesti manje za sam obrok. Pijte barem osam  čaša vode tijekom dana i uz krekere kako biste još više popunili trbuh.

Izbjegavajte biskvite od običnog brašna

Na popisu Ozovih najzdravijih kolača su zobeni keksi s brusnicama ili bademima. No tijekom blagdana teško se odreći bakine pite - preskočite tijesto i pojedite samo nadjev od jabuka, savjetuje Oz. Jednako vrijedi za tortu od kestena i onu od sira. Tako ćete pojesti barem 125 kalorija manje i oko sedam grama manje masnoća.

Prije jela pije se ocat

opijte čašu vode sa žlicom do dvije jabučnog octa. Kiselina u octu pomoći će vašem tijelu da probavi šećer i sniziti razine šećera u krvi nakon obilnog obroka.  Dodajte i malo jabučnog octa u salatu koju ćete pojesti prije glavnog obroka. Ovaj “zeleni” obrok možete napraviti od zimske salate, endivije, cikorije, matovilca i rezanog svježeg kupusa, savjetuje Oz.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:06
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'