Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

'Doktor' za čokoladu: Najbolja je na 20°C, ne smije u hladnjak

'Doktor' za čokoladu: Najbolja je na 20°C, ne smije u hladnjak

Kad se stavi u hladnjak, čokolada blijedi, upozorava Alain Ducasse. Naime, voda reagira sa šećerom u čokoladi i kondenzira na površini. To zapravo neće utjecati na okus, nego na izgled čokolade

VIDEO

Čokoladu treba čuvati na suhom mjestu, na temperaturi od 15 do 18°C, naglašava chef Alain Ducasse iz restorana s tri Michelinove zvjezdice. Osim što je otvorio više od 40 restorana u sedam zemalja, na tri kontinenta, bacio se i u posao s čokoladom. Vlasnik je 10 trgovina s čokoladom, kao i tvornice u srcu Pariza.

French Chef Alain Ducasse poses in his new restaurant "Omer" at the Hotel de Paris in Monte-Carlo

Ducasse ističe da se čokolada nikad ne stavlja u hladnjak. Naime, kad se stavi u hladnjak, voda kondenzira i čokolada zbog toga blijedi. Voda zapravo reagira sa šećerom u čokoladi na mikroskopskoj razini i kristalizira se na površini čokolade, a upravo to izbjeljuje njezinu boju. To neće utjecati na okus, nego na izgled čokolade. Stoga, želite li da čokolada zadrži svoju lijepu, izvornu boju, držite ju van hladnjaka.

Ukusna i zdrava: Čokolada koja čuva srce, mozak i krvne žile
Ukusna i zdrava: Čokolada koja čuva srce, mozak i krvne žile

Čokolada za jelo treba biti sobne temperature, ali kao i hladnoća, ne odgovara joj niti velika vrućina. . 

Najbolja je za jelo na 20°C, rekao je za Ducasse za Business Insider. Ne smije se držati niti na temperaturi višoj od 20°C jer se tada topi, upozorio je Damien Couliou, direktor čokolaterije Le Chocolat Alain Ducasse u Londonu, desete po redu koju je poznati kuhar otvorio. 

- Praline se moraju pojesti u roku od najviše tri tjedna otkad ih kupite, a čokoladne pločice mogu se pojesti kroz nekoliko mjeseci - rekao je Ducasse. 

Čokoladni mousse Alaina Ducassea

Sastojci: 300 g kvalitetne tamne čokolade (najbolje 'couverture' čokolade s 56 posto kakaa), 8 žumanjka, 150 g šećera, 1 šalica bjelanjaka, 75 g punomasnog slatkog vrhnja

Chocolate mousse in a glasses on a white wood background.

Priprema: Rastopite tamnu čokoladnu sa slatkim vrhnjem, dobro promiješajte i pustite da se ohladi. Istucite žumanjke s 2/3 šećera na niskoj temperaturi. Kuhajte miješajući dok ne postane pjenasto. U međuvremenu umutite bjelanjke u čvrsti snijeg s preostalom trećinom šećera. Kada se smjesa čokolade ohladi na sobnu temperaturu, dodajte joj 2/3 bjelanjka. Preostale bjelanjke dodajte hladnoj smjesi od žumanjaka. Lagano izmiješajte obje smjese. Ohladite prije posluživanja, savjetuje Alain Ducasse u knjizi "Grand Livre de Cuisine: Alain Ducasse's Desserts and Pastries". 

 

SANJATE SEKS S NEKIME TKO NIJE VAŠ PARTNER? Ovo može biti uvrnutije nego što mislite

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja