Obavijesti

Lifestyle

Komentari 35

Doktor za eutanaziju: Nemam osjećaj kao da ubijam nekoga

Doktor za eutanaziju: Nemam osjećaj kao da ubijam nekoga

Liječnik Yves de Locht živi u Belgiji, a pomaže umrijeti pacijentima koji su zatražili eutanaziju. Novinarima je ispričao kako je imao više od 100 eutanazija, a zamolbe dobiva svakodnevno

VIDEO

Eutanazija je u Belgiji legalizirana 2002. godine i ondje se svakog dana eutanazira oko šest ljudi. Dr. Locht kaže kako on ipak ne uzima više od jednog pacijenta na mjesec radi emotivnih i osobnih razloga.

- To je vrlo važan čin. Težak je i nosi veliki emotivni utjecaj. Ja to ne zovem ubojstvom pacijenta, jer mu skraćujem agoniju i patnju. Omogućujem mu posljednju skrb, no nemam osjećaj kao da ga ubijam - kazao je dr. Locht u intervjuu za BBC. Belgijski liječnici lani su izveli 2357 eutanazija.

- Ovo injektiramo pacijentu u vene. Za manje od jedne minute više ga nema. On zaspi i umre. Prisiljeni smo birati, pa tako ja uvijek uzimam pacijente koji su u najtežem stanju. Ponekad sam odbio napraviti eutanaziju, i to ne uvijek iz medicinskih razloga. Ponekad su to bili ljudi koje poznajem ili članovi obitelji, pa nema šanse da bih to učinio - kazao je.

Za potrebe snimanja na BBC-ju posjetio je 22. travnja pacijenta, Michaela (82) iz Brisela. Došao je večer uoči Michaelove eutanazije. Bivši šef policije bolovao je od raka čeljusti i bio je u terminalnoj fazi.

- Ne možete zamisliti moje olakšanje kad sam prvi put susreo doktora. Sama spoznaja da je ovo moguće olakšala mi je. Pomislio sam kako ipak postoji izlaz - ispričao je Michael. Njegova supruga Isabella kaže da joj je bilo teško prihvatiti Michaelovu odluku o eutanaziji.

U australskoj državi Victoriji od danas moguća eutanazija
U australskoj državi Victoriji od danas moguća eutanazija

- Na početku mi je rekao da će se boriti do kraja, da će dati sve od sebe da se izliječi. No liječenje i teške terapije nisu pomogle. Pa je odustao. Bilo mi je teško zbog toga i rekla sam da je bolje ako malo pričekamo. No to je život. Došlo je vrijeme da prekine život jer to više nije njegov život. Više od godinu dana hrani se na cjevčicu. Kaže kako se osjeća kao pas na uzici. To je nehumano - kazala je. Michael trpi teške bolove i opisuje ih kao nepodnošljive. Zbog tih je bolova pomišljao na samoubojstvo.

- Vidim kako moja supruga pokušava usporiti sve ovo i jasno mi je da želi više vremena. Rekao sam joj da nemamo više vremena i da ću se jedne noći sam ubiti. Do sad to nisam učinio jer smatram da je dostojanstvo jako važno. Želim otići dostojanstveno - ispričao je on večer uoči svoje eutanazije.

- Pokušavamo se smijati. Borimo se da se nasmijemo. Isabelle je ipak spremna, nije baš situacija kao da sam poginuo u nesreći. Sve smo pripremili. Nisam dopustio raku da me uzme, ipak sam ja taj koji odlučuje - kazao je. Umro je sljedećeg jutra u 10 sati. Preminuo je mirno. Po izlasku iz bolnice dr. Locht objašnjava kako je protekla noć.

Legalna eutanazija: Nakon 66 godina braka zajedno su umrli
Legalna eutanazija: Nakon 66 godina braka zajedno su umrli

- Michael je otišao uz puno emocija, no sve je dobro prošlo. Uopće nije spavao. Bila je to dugačka noć. Ponovo nam je zahvalio. Suze njegove supruge i dvojice sinova pratit će me sljedećih nekoliko dana. Sve me to pogodilo - zaključio je on.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara