Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Dolina Katmandu - raskrižje civilizacija u obliku posude

Dolina Katmandu - raskrižje civilizacija u obliku posude
9

Iako su iza nje mnoga stoljeća, civilizacije, natjecanja i bogata povijest, dolinu Katmandu i dalje je teško opisati riječima jer mijenja svačiji pogled na svijet

VIDEO

Katmandu dolina smještena je u središnjem Nepalu, na raskrižju drevnih civilizacija, a čitava regija u početku se razvijala pod utjecajem brojnih trgovaca koji su putem svile prelazili iz Kine u Indiju i obrnuto. Sve to je ostavilo velik utjecaj na prostor Katmandu doline koja ima oblik posude, a u sebi krije mnogobrojne tekovine ovog neobičnog i vrijednog naroda.

Najznačajnije tekovine civilizacije ovog prostora su zajednički stavljene na UNESCO-vu listu Svjetske baštine 1979. godine, pod imenom “Dolina Katmandu”. Ona obuhvaća sedam spomenika: Durbar trgove u Katmanduu, Lalitpuru (Patanu) i Bhaktapuru, budističke stupe Swayambhunath i Boudhanath i hinduističke hramove Pashupatinath i Cangu Narayan.

Durbar trg u prijevodu znači "mjesto palača", a kraljevi koji su vladali dolinom, gradili su svoje palače na glavnim trgovima, a okolinu ukrašavali mnogobrojnim hramovima, statuama, kraljevskim kupaonicama.

Durbar trg u Katmanduu (Hanuman Doka)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dolina Katmandu je politički i kulturno dominirala ovim dijelom Nepala. Njena mitološka i dokumentirana povijest su toliko povezani da ih je teško razdvojiti. Od početka novog vijeka Katmanduom upravljaju Kirati vladari, nakon čega je uslijedila Kicavi dinastija, od 3. do 9. stoljeća. Patan je osnovan i proširen u glavni grad do kraja 7. stoljeća, a grad Katmandu je osnovan kasnije, za vrijeme kralja Licavija. 

Nakon 9. stoljeća, nastalo je mračno razdoblje, sve do 14. stoljeća i dolaska dinastije Mala, čije je razdoblje važno za procvat nepalske umjetnosti i arhitekture. Od sredine 13. stoljeća, grad Bhaktapur je napredovao i postao jedan od glavnih trgovačkih centara. Dolina je podijeljena u tri kraljevstva koja su se natjecala međusobno, što je dovelo do usavršavanja umjetničkih prikaza sredinom 18. stoljeća. Godine 1769. dolazi do ujedinjenja čitave doline nakon osvajanja od strane kralja Pritvi Narajan Saha. On je napravio svoj kraljevski grad Katmandu i svoju rezidenciju, palaču Hanuman Dhoka.

Budistička stupa Boudhanath najveća je stupa u Nepalu i najsvetije mjesto budista nakon Tibeta. Nalazi se u istočnom dijelu Katmandua, a njen nastanak vezuje se za 14. stoljeće. Nakon kineske invazije na Tibet 1959. godine ovdje se doselio veliki broj Tibetanaca koji su u okolini same stupe podigli oko 50 manastira. Iz ptičje perspektive stupa ima oblik velike mandale, tj. dijagrama budističkog univerzuma. Sama stupa je izgrađena tako da simbolizira zemlju, vodu, vatru, zrak i prazan prostor. Na vrhu su naslikane Budine oči koje su okrenute na sve četiri strane svijeta, a predstavljaju četiri plemenite istine i osmerostruki put.

Swayambhunath stupa je poznatija kao hram majmuna. Nalazi se u zapadnom dijelu Katmandua, i jedno je od najsvetijih budističkih mjesta za hodočasnike. Čitav kompleks čini vertikalna stupa s velikim brojem manjih hramova, od kojih neki potječu iz Licavi dinastije. Oko same stupe se nalazi veliki broj manjih i većih kotača za molitvu gdje možete sresti veliki broj vjernika koji ih okreću i izgovaraju mantru “om mani padme hum”.

Pashupatinath se nalazi na rijeci Bagmati koja je sveta rijeka za Hinduse. Hram je posvećen jednom od tri vrhovna boga – Šivi, bogu čiji je zadatak da uništi svemir. Ujedno je i bog koji je zaštitnik plodnosti pa je njegov glavni simbol Linga koja se čuva u samom hramu. Na obalama rijeke Bagmati svakog dana se obavljaju ritualna sahranjivanja preminulih. Tijela najprije svećenici potapaju u svetu rijeku, zatim ih uvijaju u narančaste odore, a potom obavljaju ritualna spaljivanja na obali same rijeke. Pepeo se nakon toga prosipa u svetu rijeku, jer se vjeruje da će na taj način duša preminulog otići na nebo kako rijeka bude isparavala.

Dolina Katmandua ne može se opisati, potrebno je doživjeti i vidjeti osmjehe na licima starih, čuti vrisku nestašne djece, sresti krave na ulicama, slušati sirene, voziti se rikšama, doživjeti ljubaznost lokalnog stanovništva, pričati s djecom na trgovima, vidjeti nevarsku rezbariju u kamenu i drvetu, prošetati trgovima u Bhaktapuru, Katmanduu i Patanu, vidjeti šarene zastave s mantrama na Swayambhunathu i Boudhanathu… Dolina Katmandua mora se doživjeti i budite sigurni, vratit će vas u prošlost, obasjati suncem, promijeniti pogled na svijet i staviti osmijeh na lice...

Članak je napisan u suradnji s agencijom Jungle Tribe.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju