Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dom očistite limunom te tako sačuvajte svoje zdravlje i okoliš

Ekstrakt sjemenki grejpa smatra se idealnim protugljivičnim, antimikrobnim i antibakterijskim sredstvom, pa je tako i odličan za dodavanje u deterdžente

Teško me bilo uvjeriti da prirodno čišćenje može biti isto toliko učinkovito kao i čišćenje kemijskim sredstvima. Međutim pomnim proučavanjem otkrila sam da kemijske tvrtke samo kopiraju narodne recepte koristeći u svojim formulama sintetičke kemikalije.

Foto: Promo

Kiselina iz soka od limuna, primjerice, djeluje kao umjetna kiselina za čišćenje aluminija, no činjenica je da limun ne ugrožava zdravlje, govori autorica priručnika “Clean and Green: The Complete Guide to Non-Toxic and Environmentally Safe Housekeeping”, Annie Berthold-Bond.

SAVJETI STRUČNJAKA Čistimo prirodno: Ulje čajevca i limuna zaštita su od bakterija

- Postoji mit da je čišćenje prirodnim sredstvima brže i jednostavnije, no to je samo mit. Takvo je čišćenje ujedno i jeftinije, nekad i besplatno. Za čišćenje možete iskoristiti koru od limuna koji ste iscijedili ili rajčice iz vrta za čišćenje metala - kaže autorica.

Ključ za uspješno korištenje prirodnih sredstava, nastavlja, je temeljno razumijevanje čemu služi koji netoksičan, ekološki sastojak.

Foto: Dreamstime

- Biljni glicerin često se koristi u recepturama za čišćenje kao sredstvo za uklanjanje mrlja jer pomaže otapanju ulja u vodi. Kreda se često koristi kao izbjeljivač, a stipsa čisti mrlje poput hrđe i uklanja mrlje nastale od tvrde vode. Sol učinkovito sprečava daljnji rast bakterija, a ocat osvježava zrak i prostore - govori Berthold-Bond.

EKO-KUĆANSTVO Prljavo posuđe i odjeća se peru tek kada je mašina skroz puna

Uključite u čišćenje i antiseptičke biljke poput eukaliptusa, lavande, čajevca, dodajući ih u svoja sredstva za čišćenje. Upamtite i da citrusi imaju nevjerojatnu moć čišćenja.

- Ekstrakt sjemenki grejpa smatra se protugljivičnim, antimikrobnim i antibakterijskim sredstvom, a koristi se i kao konzervans u kozmetici. I ekstrakt limuna je prirodno otapalo koje se bori protiv buha - kaže autorica.

Komentari (3)
  • Nakon 10ak godina prezvakavanja istih recepata shvatite da vam treba barem2x vise vremena i barem 3xvise novaca za ove opcije sveukupno gledajuci. Ovo je prica za ljude s viskom vremena i love. Zgodno, nacelno podrzavam ali ne znam nikoga tjo ovo zaista primjenjuje stalno i uvijek. Licemjerno samozavaravanje. Manje stete je par kapi kemijalija od svakodnevnog, visekratnog ispiranja skoljke pitkom vodom kod nas u HR. Zato - prioritete si pislozimo ipak

    22. 5. 2019,   21:27
  • nije loše

    21. 5. 2019,   18:06
  • Jedva čekam to isprobati 😉

    21. 5. 2019,   16:37