Dječje kašice pripremljene kod kuće ne samo što su mnogo ukusnije od kupovnih, već i zadržavaju mnogo više vrijednih hranjivih sastojaka
Domaće kašice za bebe zdravije su od umjetnih
Kašice pripremljene od svježih sastojaka mnogo su ukusnije od kupovnih, što će svaka beba primijetiti. Osim toga, visoke temperature koje su nužne da bi konzervirana hrana mogla dugo izdržati na policama trgovina uništava mnoge hranjive sastojke. Istraživanja pokazuju da se preradom gubi 69 posto tijamina, vitamina važnog za zdravlje živaca, i 64 posto vitamina C. Kad sami pripremate dječju hranu, možete biti sigurni da ona ne sadrži nikakve umjetne boje, dodatke i konzervanse. Također, možete birati voće i povrće uzgajano bez pesticida, a i lakše ćete kontrolirati te uvoditi jednu po jednu namirnicu pa ako se kod djeteta pojavi alergija, odmah znate što ju je izazvalo. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje djece do 6 mjeseci starosti te kombinaciju dojenja i druge hrane do 2. godine. Za početak, ponudite djetetu kašicu od banane, kruške pa jabuke. Od 6. do 8. mjeseca možete početi uvoditi kašice od marelice, breskve i trešnje, a nakon 8. one od jagode, maline i kupine. Ogulite i očistite voće, kratko ga prokuhajte na pari (osim banana) te propasirajte ili usitnite mikserom. Nakon voćnih možete uvoditi i povrtne kašice. Počnite s tikvicama, a nastavite s mrkvom, čiji slatki okus odgovara bebama. S mrkvom ne treba pretjerivati jer bebama ne treba previše vitamina A. Povrće skuhajte pa propasirajte, a možete dodati i malo mlijeka koje dijete inače pije. U hranu za bebe nije dobro stavljati sol, šećer i začine. Djeci mlađoj od godinu dana nije preporučljivo davati med jer može izazvati trovanje.