Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Još se žena nisam odrekao, uz biklu se bolje ljubi, grli, mazi...'

DOMAĆE, A MOĆNO U Dalmatinskoj zagori zaklinju se u moć kozjeg mlijeka i mladog vina, Bračani u svoju tortu hrapoćušu, a Istrani strast potpiruju tartufima...

“U čast lozi i kozi”, biklilo se prošli vikend u Vrgorcu na 19. pučkoj fešti Biklijadi.

Rodili su vrgorački vinogradi, ove je godine grožđa bilo u izobilju i bačve su u podrumima pune sjajnog mladog vina. I upravo u čast mladog vina i kozjeg mlijeka Vrgorčani njeguju tradiciju spravljanja bikle, napitka za koji mnogi kažu da je dokazani afrodizijak. Ovaj napitak još je od davnina zauzimao važno mjesto na južnodalmatinskim otocima i u Dalmatinskoj zagori, osobito u teškim životnim uvjetima, kad je vraćao snagu nemoćnima, trudnicama, ali i služio za opuštanje uz ognjište nakon napornog radnog dana. Spravljaju je Vrgorčanke muževima, a koliko je potvrđeno djelovanje bikle kao afrodizijaka, ne poriču. Zagonetno se smješkaju Ljilja, Desa, Mira, Branka i Dijana, žene iz KUD-a Dusina.

U sportskoj dvorani u Vrgorcu odrzana 19. manifestacija Dani bikle | Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

- Ma biklim ja mome Anti još i danas - kroz šalu kaže Neda Kalajžić, a njezin sedamdeset šestogodišnji suprug zagonetno dodaje:

- Još se nisam žena odrekao. Dobro je zabiklit svaki dan, pogotovo kad krenu duge jesenske noći.

- Najbolje je mlado crno vino i staro kozje mlijeko, a ovo je vrijeme kad mošt vri, a koze se puštaju na bogatu ispašu prepunu mirisnih, ljekovitih trava. Za dobru biklu najbolji je omjer dva naprema jedan. Dva dijela vina, a jedan mlijeka - priča nam njihov sumještanin Nediljko Pavlinović te dodaje uz osmijeh:

- Bikla je piće za starce i mlade. Kad je piješ, osjećaš se bolje. Možeš bolje grlit, ljubit, pazit i mazit. Pili su je moj pradid, did, ćaća, a i ja.

PROBUDITE STRASTI Pet seks poza koje muškarci obožavaju - neke su zahtjevne

I za ovu, 19. Biklijadu, Vrgorčanke su po cijele dane spravljale biklu i spremno je nudile posjetiteljima, koji su s posebnim guštom uživali u čarobnom ljubičastom napitku.

- Vrenjem mošta i zrenjem vina bikla postaje sve jača, mijenja boju do tamnije te je kao takvu pijemo mjesecima. Bikliti se može crnim vinom tijekom cijele godine, ali je ipak najbolja u listopadu i studenom - priča nam Ljilja Herceg iz Dusine, malog mjesta pokraj Vrgorca, dok spretnim miješanjem dodaje kozje mlijeko u crno vino kako bi postigla savršen omjer.

Od vina Prč Sućurani su se previše seksali

Vino Vujnovic | Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Bogovi ga zovu nektar, ljudi Prč... A uzdiže muške snage do oblaka, stihovi su pjesnika Danka Angjelinovića (1893–1963) iz Sućurja na Hvaru. Od davnina se stanovnici ovoga kraja kunu u njegova afrodizijačka svojstva. Loza je bila zamrla, a spašena je trudom mjesnog vinara Vjekoslava Vujnovića i njegova sina Jurja. Ime su mu priskrbili mali nabijeni grozdovi nalik na muško spolovilo. Sućuraj je u zlatno doba tog vina bio razvikan po “muškoj snazi”. Sućurane je prč u prošlosti stajao i nadimka “kilavci”, jer se smatralo da imaju problema s ispadanjem kile od preučestalog seksa. Ovu samoniklu sortu još je u 19. stoljeću istraživao ampelograf Stjepan Bulić, jedan od prvih hrvatskih vinogradarskih znanstvenika.

Zigante: Tartufi me čine poletnijim i sretnijim

Za tartuf se od davnina vjeruje da je moćan afrodizijak, a znanstvenici su dokazali da u tartufima ima feromona koji potiču seksualnu aktivnost. Kralj tartufa Giancarlo Zigante iz Livada i njegova obitelj desetljećima se bave tartufima, a sam Giancarlo se više od 45 godina “druži” s tom delicijom.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

- Tartuf je afrodizijak, a u mojoj obitelji obožavamo ga jesti na nebrojene načine. Odlično se sljubljuje s jajima, kao i s mesom, ribom i tjesteninom. Čak su odlični u kombinaciji s majonezom i kečapom, kao dodatni prilog nekom jelu. Imamo i bijelu te crnu čokoladu s tartufima što posebno, kao ‘užitak za nepce’, vole turisti - rekao je Giancarlo, koji priznaje da i sam jednom tjedno jede tartufe.

- Mnogi mi kažu da se nakon delicija s tartufima osjećaju poletnije, puni energije i nekako sretniji, pa sigurno ima nešto u tome da je tartuf afrodizijak. Čak se i ja osjećam mlađi nego što jesam - ispričao je Zigante. Za potpuni užitak za nepce najbolje ga je svježeg naribati na jelo. Tad su njegova aroma, boja i miris najjači. U Istri se mogu pronaći dvije vrste tartufa: bijeli koji raste u sivoj zemlji i crni koji raste u crvenoj zemlji. Bijeli tartuf je najskuplji i najkvalitetniji, a ima jak i specifičan miris. Crni tartuf je slabijeg mirisa, izvana je crn, a unutra tamnosmeđi.

- Tartuf je nakon kupnje najbolje pojesti odmah, a u hladnjaku može stajati u staklenki od 4 do 5 dana, omotan krpom ili papirnatim ubrusom, kako bi očuvao svježinu i miris. Nakon pečenja mesa ili pak ribe dovoljno ga je svježeg naribati na hranu i užitak je zajamčen - rekli su nam iz obitelji Zigante.

Uz slatku Hrapoćušu zabavlja se dugo u noć

Bračka torta hrapoćuša sprema se više od 350 godina po originalnoj recepturi u mjestu Dolu. Ta slastica robusna izgleda neizostavna je na otočnim svadbama i svečanostima, a ime nosi po crvenkastom grubom kamenu kojim su mještani nekad gradili zidove i kuće, a uvedena ja i na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Od davnina joj se pripisuju afrodizijačka svojstva, što ne čudi jer u originalni recept ide gotovo kilogram oraha, a riječ je i o izuzetno bogatoj namirnici, jer dolske žene u smjesu umute mnoštvo jaja i šećera.

Foto: Mak Jovanović/24sata

- Recept se prenosi s koljena na koljeno, a ta je torta odavno osvojila cijeli Brač i neizostavna je na svadbama, krštenjima, za Uskrs i Božić. Slastica je uz koju se uvijek veselilo, a pripisuju joj se snažna afrodizijačka svojstva. Inače, hrapoćuša je izvorno kamen kojeg u Dolu ima u izobilju, a torta je dobila ime jer izgledom zorno podsjeća na taj hrapavi kamen crvenkaste boje. To je najslavniji dolski proizvod, o ovoj torti su se snimali i dokumentarci. Proslavila je ovo selo, a i našu gastronomiju – rekao je Pavao Matulić iz dolske konobe Toni, u kojoj se služe domaće lokalne delicije i proizvodi.

Još donedavno nije bilo zapisanih recepata o ovoj torti, nego su ga mještanke prenosile usmeno na mlađe naraštaje. Poznata je i pod nadimkom “brački slatki afrodizijak”, a da se ne prepusti zaboravu brinu i članovi Udruge Hrapoćuša za zaštitu starina, kulture i izvornih običaja.

- Na blagdan sv. Roka, 16. kolovoza, tradicionalno se održava Noć hrapoćuše. Svake godine spremamo poseban program te sve pozivamo da svrate u Dol i uvjere se u čarobna svojstva ove torte. Nakon nekoliko dobrih zalogaja hrapoćuše zadivit ćete partnerice svojom ljubavnom snagom – dodala je Matulić.

Barbara Matulić Barica iz Udruge Hrapoćuša za zaštitu starina, kulture i izvornih običaja modificirala je izvorni recept te je brašno zamijenila mljevenim bračkim bademima. Dodaje kako se ta torta može i zamrznuti te vaditi za vesele prigode, a da neće puno izgubiti na okusu.

Recepti za buđenje strasti:

BIKLA

SASTOJCI: 6 dl mladog crnog vina, 2 dl kozjeg mlijeka

PRIPREMA: Vino ulijte u posudu i lagano dolijevajte kozje mlijeko neprekidno miješajući. Važno je pravilno dodavati i miješati da se tekućina ne bi progrušala.

PIRE KRUMPIR S CRNIM TARTUFIMA

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

SASTOJCI: 40 g crnog tartufa, žlica maslinova ulja, 1 kg krumpira,100 g maslaca, sol i papar

PRIPREMA: Krumpir kuhajte dok ne omek??a. Ocijedite, dodajte maslac, sol, papar te crne nasjeckane ili naribane tartufe. Dodajte maslinovo ulje. Načinite pire krumpir i poslužite ga kao prilog.

PUREĆA PRSA S BIJELIM TARTUFOM

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

SASTOJCI: 90 g bijelog tartufa (mljeveni), 800 g purećih prsa, 40 g maslaca, 200 ml vrhnja za kuhanje, sol, papar

PRIPREMA: Maslac rastopite u tavi, dodajte začinjene pureće odreske te ih pecite na laganoj vatri 10-ak minuta. Izvadite meso te u tavu dodajte vrhnje za kuhanje i tartuf. Umak po potrebi začinite, prokuhajte i dodajte pureće odreske. Prokuhajte još 2 minute.

JUNEĆI ODRESCI S CRNIM TARTUFOM

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

SASTOJCI: 90 g crnog tartufa, 800 g junećih odrezaka, 40 g maslaca, 200 ml vrhnja za kuhanje, sol i papar

PRIPREMA: Maslac rastopite na tavi i dodajte začinjene odreske. Popržite ih oko tri minute sa svake strane te potom izvadite meso sa strane. Na maslac dodajte vrhnje za kuhanje i crni tartuf (mljeveni) te začinite. U gotov umak dodajte odreske te još kratko propirjajte i po želji dodaje nekoliko kapi maslinova ulja.

SIROVA MORSKA JAJA DAVALA SU SNAGU STARIM RIBARIMA

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Morska jaja su, prema narodnoj predaji, jedan od najjačih afrodizijaka Jadrana. Intenzivnog su gorkastog okusa koji se neće svidjeti svima jer se ponajprije jedu sirova, iako ih u restoranima znaju kombinirati s tjesteninom ili poslužuju nakapana limunom i maslinovim uljem. Žive na kamenu, a kad ih se rasiječe, nalik su žumanjku. Nude se na jelovniku splitskog restorana Noštromo, a vlasnik Zlatko Marinović kaže da su ih stari ribari jeli sirova i bez ikakvih dodataka te ih smatrali afrodizijakom koji im daje snagu.

HRAPOĆUŠA

Biskvit:

SASTOJCI: 12 žutanjaka, 40 dag šećera, naranča, čašica maraschina, vrećica vanilin šećera, žlica krušnih mrvica, 1/2 kg badema ili 30 dag brašna

PRIPREMA: Zamiješajte 12 žumanjaka i šećer, dodajte sok i malo izribane korice od jedne naranče te čašicu maraschina. Kad dobro utučete smjesu, dodajte žlicu krušnih mrvica. U smjesu uspite pola kilograma mljevenih badema (može i brašno) te izlijte u kalup za tortu ili posudu za pečenje od 4 litre. Posudu obložite papirom za pečenje. Pećnicu ugrijte na 180°C i pecite 45-50 minuta. Kako biste vidjeli je li biskvit gotov, možete ga probosti čačkalicom.

Foto: Mak Jovanović/24sata

Gornji dio hrapoćuše:

SASTOJCI: 75 dag oraha, 70 dag šećera, 8 bjelanjaka, vrećica vanilin šećera, limun

PRIPREMA: Očišćene orahe isijecite nožem na četiri-pet dijelova te ih uspite u posudu za kuhanje sa šećerom i 8 bjelanjaka. Dobro miješajte drvenom žlicom dok ne zakuha. Potom dodajte vanilin šećer i sok od jednog limuna. Smjesu stavite na biskvit, a to radite od ruba prema sredini. Potom cijelu tortu ponovno stavite u pećnicu dok ne porumeni. Ohladite je i poslužite.

Komentari (5)
  • Da je tartuf lijek za potenciju ja bi bio gazda hahaha... Koristio sam si Regen50 strong kapsule radi neki problema s prostatom pa mi se i automatski potencija popravila. Ali od tartufa ne odustajem :P

    10. 10. 2018,   08:24
  • Na naslovnoj slici sve bakice i prabakice su srertne i nasmijane što potvrđuje da taj afrodizajk djeluje kod djeda, i sve ih je usrećio?

    10. 10. 2018,   07:52
  • Kad se ona meni skine , a jos ako je tuda cura ili zena , ne treba meni nikakav afrodizijak.

    10. 10. 2018,   07:39