Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

'Donijeli su mi nalaz vrlo brzo, na njemu je pisalo - karcinom'

'Donijeli su mi nalaz vrlo brzo, na njemu je pisalo - karcinom'
1

"Od spoznaje da imam rak i borbe za život, teže je nerazumijevanje ljudi koji vas gledaju kao da imate neku tešku zaraznu bolest. Uz podršku sinova prebrodila sam sve krize"

VIDEO

- Bio je Uskrsni ponedjeljak kad sam se vratila predvečer kući. Onako umorna, zalegla sam na kauč i gledala omiljenu seriju. Bio je to 4. travnja 2010., kad sam sasvim slučajno napipala kvržicu veličine zrna graška. Oblio me znoj i odmah sam znala da nije dobro - priča nam naša poznata glumica Mirjana Majurec (64).

Samo dva mjeseca prije bila je na redovitoj kontroli kod onkologa.

Borna Filić/Pixsell

- Za četiri mjeseca trebala sam ponovno na kontrolu, i to zbog mastopatičnih cistica koje sam godinama imala. Odmah drugo jutro sam ga nazvala i otišla s prijateljicom Jadrankom. Ponovio mi je UZV, punktirao i same smo nosile ta stakalca na patologiju u Petrovu. Čekale smo pola sata, pa nam je šefica donijela nalaz, a na njemu je pisalo karcinom - prisjeća se Majurec.

Neizbježan sljedeći korak bila je - operacija.

- Već 14. travnja su me operirali. Nasreću, bila je to samo segmentalna operacija. No od 13 izvađenih limfi, stražar, to jest prvi limfni čvor je metastazirao, i to između redovite mamografije i ultrazvučnog pregleda. Zato drage cure, žene, uz redovite kontrole vrlo je važan i samopregled - poručuje Minja.

Najgore joj je bilo čekati mjesec dana nalaz. Proučila je brošuru “Znanjem protiv raka dojke”, koja joj je mnogo otkrila o bolesti. Odradila je šest ciklusa kemoterapije, svaki u razmaku od tri tjedna, pa 32 zračenja i petogodišnje svakodnevno pijenje “pametnih” lijekova.

- Svaka kemoterapija je individualna, ali nakon prve kod lobularnog ‘in situ’ karcinoma gubite kosu 18. dan, tako da sam kupila periku, a snaha starijeg sina me je obrijala čim sam osjetila da mi kosa opada - priča Minja te dodaje da je djeci rekla za bolest tek kad joj je onkolog rekao što slijedi.

- Jako sam sretna da sam to prolazila uz potporu divnih prijatelja i sinova, zbog kojih sam se pomalo pravila jaka. Nakon druge kemoterapije čak sam, za kraj sezone, u svojem kazalištu odigrala ‘Ilijadu’. I savjet stručnjaka je da, kad vam se već bolest ‘dogodi’, radite, radite i radite, osobito posao koji volite - poručuje Minja.

Od početka liječenja odlazila je u Udrugu Sve za nju, koja ju je spašavala u svim krizama. Pri prvom susretu obavila je deset individualnih razgovora sa psihologinjom Ljerkom koja je i sama, deset godina ranije, to prošla u trudnoći.

- Poslije sam odlazila na grupne terapije s 5-6 žena, gdje su obično sve pričale svoju sudbinu, uz vrlo poučna predavanja, primjerice Mimi Vurdelje o prehrani i vitaminima, čijih se savjeta držim i danas. Imale smo jogu i ples koje sam redovito pohađala - kaže Minja te dodaje kako su joj pomogli i reiki majstor Ivan Čuljak te bioenergije gospodina Domančića i Mekkija Torabija.

Pročitajte i o Novinarki Ivani Kalogjeri, koja se i sama borila sa rakom dojke, te je pokrenula je Stranicu Nismo same

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku