Obavijesti

Lifestyle

Komentari 51

Priključi se akciji Don't Fake It Day: Recimo stop glumljenju!

Priključi se akciji Don't Fake It Day: Recimo stop glumljenju!
5

Danas je internacionalni dan Don't fake it day koju je pokrenuo Cosmopolitan u čak 19 zemalja, da bi osvijestio žene i potaknuo ih da istraže i dožive pravo užitak

VIDEO

Datum 4.11. proglašen je internacionalnim danom Don't fake it, zahvaljujući akciji časopisa Cosmopolitan, kojeg je podržalo i hrvatsko izdanje tog časopisa. Seksualna terapeutkinja Nataša Barolin Belić, koja surađuje s Cosmom, kaže kako svaka peta žena ima poteškoće u postizanju orgazma, što se naziva anorgazmijom. Ona može niti primaran, da žena nije nikad doživjela orgazam i sekundarna, da je doživljavala orgazme no onda je prestala. Razlozi nedoživljavanja orgazma su najčešće psihičke prirode, ali i situacijski, jer postoje žene koje s jednim partnerom mogu postići orgazam, a s nekim ne. Anorgazmija se može riješiti u 80 do 90 posto slučajeva.

- Ako partneri imaju problema u seksualnom odnosu, odnosno poteškoća pri postizanju seksualnog užitka i ne mogu sami pronaći rješenje svog problema, potrebno je o tome razgovarati sa stručnjakom, odnosno seksualnim terapeutom. Zainteresirane osobe se mogu obratiti nekom od seksualnih terapeuta ili Hrvatskom društvu za seksualnu terapiju i dobiti potrebne informacije o stručnjacima koji se bave seksualnim zdravljem u Hrvatskoj - kaže Belić.

Oko 79 posto žena u Hrvatskoj glumi orgazam, a najveći broj njih to ne priznaje partneru kako ga ne bi povrijedile, otkrilo je veliko online istraživanje časopisa Cosmopolitan, koji je povodom tih rezultata odlučio pozvati sve da ne glume te se tako oslobode straha, pritiska i dožive istinsko seksualno zadovoljstvo. U petak, 4. studenog je "Don't Fake It Day" ili "Ne glumi" dan, a podržalo ju je 19 Cosmopolitanovih izdanja diljem svijeta. Sutra vas ovaj časopis poziva da ne glumite i napokon doživite taj veliki O kakav zaslužujete... ili da napokon odlučite biti sto posto iskreni i priznate svom dečku da se vama to ne događa, poručuju iz Cosma. 

Do sada su statistike pokazale: orgazam je glumilo 69 posto žena u dobi od 18 do 28 godina, 68 posto u dobi od 30 do 44 godine, 70 posto u dobi od 45-59 godina te 56 posto starijih od 65 godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Žene lažni orgazam najčešće dočaravaju ekstatičnim stenjanjem, kako bi požurile muškarca da doživi vrhunac, a svjesne su da ga one neće doživjeti. 

Ovu oslobađajuću akciju podržavaju i brojni celebrityji kao što su Antonija Blaće, Nevena Rendeli, Ida Prester, Lana Jurčević, Vedrana Linardić, Ivan Šarić, Filip Juričić, Krešimir Šego, Vanja Grgec i Mario Petreković, seksolozi i Cosmo cure koje su sudjelovale u najvećoj anketi na temu glumljenja ženskog orgazma.

Unazad trideset godina glumljenje orgazma nije se ni spominjalo, a revoluciju je pokrenuo holivudski film Roberta Reinera "Kako je Harry sreo Sally" s Meg Ryan koja je savršeno i izuzetno lako odglumila orgazam te začudila muškarce.

Filmski dijalog koji sve opisuje

- Većina žena barem je jednom glumila orgazam.
- Ali nisu glumile dok su bile sa mnom u krevetu!
- Kako znaš?
- Jednostavno znam.
- Oh. OK. Dobro. Zaboravila sam da si muškarac.
- Što ti to sad znači?
- Ništa. Svi su muškarci sto posto sigurni da im se  to nikad nije dogodilo,a sve su žene to jednom napravile. Stoga, izračunaj sam!

Razlozi njene obmane

Najčešći razlog glumljenja orgazma za mnoge je umor i nedostatak želje. S obzirom da većina žena radi na poslu te preuzima najveći dio obaveza u kućanstvo, u seks se upuštaju kako ne bi razočarale partnera, a nerijetko ga doživljavaju i kao svoju "dužnost".

Monotonija u odnosu može se odraziti i na seks koji je nekoć bio sjajan, pa je i to jedan od razloga glume, jer je ženi neugodno reći kako naprosto ne može doživjeti vrhunac. Ako žena nema sigurnost u odnosu, također će odglumiti vrhunac, što se najčešće vidi u počecima veza.

Prisutne su i fizički ili psihički problemi zbog kojih neke žene nikad nisu doživjele orgazam, a u cijeloj populaciji njih je oko 10 do 15 posto, dok daljnjih 10 do 15 posto može doživjeti orgazam samo masturbacijom.

Orgazam nije nemoguća misija

Prema brojnim istraživanjima, gotova svaka žena je u stanju postići orgazam. Ključno je biti dovoljno opušten, siguran u sebe i partnera te biti željna seksa. Zatim se, uz trud i eksperimentiranje, točke užitka lakše nađu.

Što kaže seksolog?

Seksolog Aleksandar Štulhofer, pretpostavlja kako žene koje prakticiraju glumu to čine da bi izbjegle razočaranje partnera, jer žele okončati seks ili kako ne bi djelovale manje ženstvene ukoliko ne mogu svršiti.

Smatra kako bi žena trebala priznati svome partneru da glumi.

- Odvedite ga na neko lijepo mjesto gdje će se dobro osjećati i recite mu iskreno, ne skrivajući osjećaje za njega, kako stvari stoje. Ako to nije u stanju podnijeti, onda možda i nije materijal za budućnost - kaže Štulhofer.

Objašnjava kako zajednički orgazam nije mit, već čin koji može potvrditi povezanost u odnosu. Obično zahtijeva malo međusobnog ugađanja i prilagodbe u seksu, no nikako se ne smije pretvoriti u obavezu.

Cijelu akciju možete podržati downloadanjem Don't Fake It Day bedža i isticanjem na svom Facebook profilu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru