Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dove se ispričao zbog reklame koja je uvrijedila mnoge žene

Prikazana je tamnoputa žena koja skida smeđu majicu, a ispod skinute majice je žena svijetle puti. Optužili su ih da se vode reklamama iz doba bjelačke nadmoći

Zapravo se radi o GIF-u kojeg je tvrtka Dove u petak objavila na svojoj Facebook stranici. Već u subotu su ga uklonili shvativši da je ta reklama potpuno promašila cilj uvrijedivši mnoge žene, posebno one tamnije boje kože.

U GIF-u je prikazana tamnoputa žena koja počinje skidati smeđu majicu, a kad se skine izgleda kao da je skinula kožu ispod koje je žena svijetle puti. 

Pokajali su se zbog te reklame.

- To nije predstavljalo raznolikost stvarne ljepote, nešto na čemu Dove strastveno temelji svoja načela. To se nije trebalo dogoditi. Duboko i iskreno se ispričavamo zbog onoga što je to prouzročilo. Ne odobravamo nikakve aktivnosti ili prikaze koji vrijeđaju publiku - stoji u priopćenju koje su pustili u javnost u nedjelju.

Ispriku su objavili i na Twitteru, a ispod nje su uslijedili komentari. U jednom stoji: "Dove zapravo samo slijedi korake tvrtki za sapune iz prošlosti koje su koristile bjelačku nadmoć kako bi promovirale svoje proizvode.". Uz taj komentar je stavljeno i nekoliko tih starih reklama. 

Na sporni Doveov GIF javnost je upozorila Naomi Blake (29), poduzetnica u industriji ljepote koja vodi popularan Instagram profil. Kaže da im je na Facebooku napisala kako je zabrinuta zbog te reklame, no dobila je, tvrdi, stereotipni "copy paste" odgovor.

Nakon toga je napravila screenshot reklame (sačuvala je prizor s ekrana računala), a ta fotografija se ubrzo proširila društvenim mrežama.

- Kako možete vidjeti tu reklamu gela za tuširanje i ne shvatiti? Potresla je i mene i mnoge druge. Što poručujete mladoj tamnoputoj ženi koja to gleda? - zapitala se Naomi.

Ovo nije prvi put da je njihova reklama uzdrmala javnost koja ih je potom optužila za rasizam. Prije šest godina napravili su jednu koja je prikazivala tri žene u različitim tonovima kože - od najtamnije do najsvjetlije. Iznad su napisali "prije i poslije", otkriva money.cnn.com.

Komentari (41)
  • Crnci pored brvna u svom oku, traže trn u oku bijelca. Drugim riječima, oni su najveći rasisti danas, a u svemu glume žrtve rasizma.

    9. 10. 2017,   11:13
  • Nema vecih rasista od crnaca....a uvik nesto zugaju

    9. 10. 2017,   11:48
  • U šta se ovaj svijet pretvorio, kad moraš birat svaku riječ i svaki čin, da nebi uvrijedio nekoga...

    9. 10. 2017,   11:45