Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Doživotno osiguranje isplativije je od pripomoći - olakšajte im

Doživotno osiguranje isplativije je od pripomoći - olakšajte im

Za posmrtnu pripomoć rate nisu velike pa ih može svatko plaćati. Osim osiguravateljskih kuća, posmrtnu pripomoć daju i udruge. U Posmrtnoj pripomoći solidarno pokrivaju trošak sprovoda ako netko umre ranije

VIDEO

Ako se isplate do kraja, kod osiguranja se dobiva uloženo, kod pripomoći se dobiva standard koji može biti jeftiniji.

Iako odluka nije nikome ugodna, mnogi promišljaju o tome da financijski olakšaju svojoj obitelji situaciju nakon što odu. Postoje posmrtne pripomoći i različita osiguranja u slučaju smrti. 

Croatia osiguranje, primjerice, ima doživotno osiguranje Krug života koje može ugovoriti svatko punoljetan, a postoji i ograničenje da se ne smije biti stariji od 70 godina. Minimalna mjesečna uplata je 5 eura, što je oko 37 kuna. Osiguranje jamči najmanje 1000 i najviše 10.000 eura koje osiguranik može dobiti u slučaju smrti.

Objavila je dirljivo pismo dan prije smrti: 'Ne želim otići...'
Objavila je dirljivo pismo dan prije smrti: 'Ne želim otići...'

Novac je nenamjenski i koristi se za potrebe pogreba. Polica se ugovara na razdoblje od pet do 20 godina. Osim što se sredstva koriste za pogrebne potrebe, nakon tri godine osiguranje se može i otkupiti, dakle za života.

No postoje i ograničenja - osiguranje se neće isplatiti ako je netko počinio samoubojstvo u prvoj godini police, a isplatit će samo prikupljeni iznos ako netko umre zbog bombi, mine ili drugog ratnog oružja. Postoje i druge situacije kad se ograničava isplata. 

Osim osiguravateljskih kuća, klasičnu posmrtnu pripomoć daju i udruge. 

Iz udruge Posmrtna pripomoć kažu da se pripomoć može uplaćivati već od 10. godine. Mjesečna uplata za temeljni standard je 39 kuna mjesečno, a za posebni standard 50 kuna. Ako netko umre već nakon druge godine plaćanja pripomoći, pokrit će mu se 50 posto temeljnog standarda za pogrebe, nakon tri godine to je 75 posto, a nakon četiri pokriva se cijeli temeljni standard.

Princip se temelji na solidarnosti, jer onaj tko uplati svih 20 godina, primjerice temeljnog standarda, uplatit će više nego standard košta. No razlika će otići na solidarnost onima koji nisu uplatili svu policu.

Sve se svjetske religije slažu u jednoj stvari - duša ne umire
Sve se svjetske religije slažu u jednoj stvari - duša ne umire

Razlike između osiguravateljskih kuća i udruga

  • Uplate od desete ili  od 18 godine - Dok udruga Posmrtna pripomoć prima članove već od 10. godine, u osiguravateljskim kućama traže da pojedinac bude punoljetan.
  • Mali mjesečni iznosi - već od 35 kuna - Osiguravateljske kuće imaju police već od pet eura mjesečno, a Posmrtna pripomoć ima najnižu članarinu od 39 kuna mjesečno.
  • Ponekad su godine i ograničene - Croatia osiguranje, primjerice, ograničava da netko može imati najviše 70 godina prije nego što počne uplaćivati osiguranje.
  • Novac se samo ponekad može povući ranije - U osiguravateljskim kućama dopuštaju da se uplaćeni novac povuče ranije nakon nekog vremena, obično nakon nekoliko godina. 
  • Limena glazba, vijenci i pjevanje nisu pokriveni - Posmrtna pripomoć pokriva pogreb (lijes, tkanina lijesa, drveni križ ili drugi vjerski znak), ali ne i pjevanje, limenu glazbu, dodatne vijence....
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith