Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Dr. Crvenković: Stres je jedan od krivaca za slabu mjesečnicu

Dr. Crvenković: Stres je jedan od krivaca za slabu mjesečnicu

ŽENSKI PROBLEMI Hipomenoreja ili slabije menstrualno krvarenje traje do dva dana, a ako traje dulje od šest mjeseci, treba se što prije obratiti ginekologu kako bi započeo s liječenjem

VIDEO

Hipomenoreja je menstruacijski poremećaj koji karakterizira oskudno ili kratkotrajno krvarenje, a može se raditi i o kombinaciji, kaže dr. med. Gordan Crvenković iz ginekološke ordinacije GynNova u Zagrebu.

Takvim poremećajem smatra se krvarenje koje je za više od 20 posto kraće ili slabije od normalnog i traje do dva dana, a najčešće se javlja nakon prve menstruacije (menarha) ili prije zadnje, u perimenopauzi. Mogući uzroci hipomenoreje su brojni, dodaje. 

Uzroci poremećaja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Može se raditi o poremećaju ovulacije, čemu uzrok mogu biti i neki lijekovi koji utječu na proizvodnju hormona jajnika, estrogena i progesterona, a može nastati i uslijed dugotrajnog korištenja hormonskih kontraceptiva ili intrauterinog uloška odnosno spirale. Također, javlja se i zbog ožiljka endometrija (unutarnje sluznice maternice) nastalog nakon bilo kakvog zahvata na njemu kao što su kiretaža i operativna histeroskopija. Ašermanov i Sheehanov sindrom, sindrom policističnih jajnika te perimenopauza također mogu uzrokovati slabije menstrualno krvarenje - ističe dr. Crvenković. 

Poremećaj se može javiti i zbog nekih kroničnih bolesti.

- Dijabetes, bolesti jetre i bubrega, poremećaji u radu štitnjače, hipofize i nadbubrežne žlijezde, odnosno hipertireoidizam, hiperprolaktinemija i hiperandrogenemija, mogu uzrokovati poremećaj menstrualnog krvarenja, kao i stres. Rjeđe se radi o polipima, miomima, adenomiozi i ranoj trudnoći - kaže liječnik.  

Nasljedni faktor također može imati ulogu, pa ako je majka imala hipomenoreju, moguće je da će je imati i kćer. Do poremećaja može doći i nakon rigoroznih dijeta ili nedostatka masnog tkiva.

- Anoreksija, pothranjenost i dijete koje uzrokuju nagli gubitak kilograma mogu biti uzrok slabijim menstruacijama budući da se estrogen stvara i u masnom tkivu. Što je manje estrogena, to će menstruacija biti slabija - pojašnjava dr. med. Gordan Crvenković. Premda se ne radi o poremećaju koji potencijalno može ugroziti život, oprez je ipak potreban, a pregled i temeljita obrada ginekologa nužni.

Fotolia

- Neke žene sa simptomom hipomenoreje mogu imati otežan postupak zatrudnjivanja i iznošenja trudnoće, a postoji i opasnost od neplodnosti. Planira li žena koja pati od hipomenoreje trudnoću, svakako treba otići na pregled kod ginekologa jer otprilike 10 posto slučajeva može biti rizično - napominje dr. med. Gordan Crvenković.
Ako slabije krvarenje traje šest mjeseci ili duže, žena se treba obratiti liječniku koji će pregledom utvrditi uzrok poremećaja.

Rizik od neplodnosti

- Dijagnoza hipomenoreje se postavlja na osnovu krvnih pretraga (hormoni-LH, FSH, estrogen, prolaktin, inzulin, TSH) i ultrazvučne slike. Rijetko mogu pomoći i histeroskopija te magnetska rezonanca - kaže dr. med. Gordan Crvenković te dodaje kako hipomenoreja nema određenog načina liječenja već se liječi sam uzrok. Najveći broj žena je lako izlječiv, a rezultati su brzo vidljivi. Pri hipomenoreji normalno se mogu koristiti tamponi i menstrualne čašice te piti kontracepcijske tablete, no ne dugotrajno.

- Krenite s manjom dozom i napravite pauzu otprilike svakih pet godina - savjetuje dr. med. Gordan Crvenković. 

Poremećaji ciklusa javljaju se zbog ranica, problema s jajnicima...

1. Prijevremena menstruacija - Do 35. godine javiti se može zbog stresa, a kasnije može ukazivati na predmenopauzu. Ako sumnjate na prečesta krvarenja ili probleme s jajnicima, dogovorite pregled kod ginekologa.

2. Kašnjenje menstruacije - Godinu ili dvije nakon prve menstruacije kašnjenje ili izostanak menstruacije smatra se normalnim, no ako se ponavlja, može se raditi o sindromu policističnih jajnika ili lošoj prehrani.

3. Preobilne menstruacije - Menoragija može biti posljedica brojnih problema. Ako žena mijenja uloške, tampone ili prazni čašicu svakih sat vremena ili češće, treba što prije obaviti ginekološki pregled.

4. Veoma bolne menstruacije - Dismenoreja je pojava jakih menstrualnih grčeva. Iako se javlja kod većine žena, jaka bol može ukazivati na endometriozu te neke druge medicinske poremećaje.

5. Izostanak menstruacije - Ako menstruacija ne dođe do 16. godine, radi se o primarnoj amenoreji, dok se sekundarna pojavljuje kasnije te može imati brojne uzroke poput nekih bolesti ili trudnoće.

6. Neuredna krvarenja - Postoje dva oblika. Spotting je točkasto krvarenje koje ukazuje na ovulaciju i nema razloga za zabrinutost. Bleeding, obilniji izljev krvi, može ukazivati na ranicu, pa treba posjetiti liječnika.

Za menstruaciju bez bolova jedite ribu, papaju i lanene sjemenke

Dva tjedna prije početka ciklusa u prehranu unesite više svježeg voća i povrća te cjelovitih žitarica. Bademi, orasi i sjemenke buče bogati su manganom, koji može pomoći kod grčeva, a vitamin B6 prisutan u smeđoj riži smanjit će nadutost, kao i lanene sjemenke. Važni su i vitamini, a osobito se preporučuju papaja te hrana bogata omega-3 kiselinama, poput ribe.

Bolne grčeve smiruje masaža eteričnim uljima

Aromaterapeutska masaža uljem lavande može značajno smanjiti bol uzrokovanu krvarenjem. 
Godine 2012. provedeno je istraživanje koje je potvrdilo njegovu učinkovitost. Pomoći će i ulje cimeta. Kod primjene eteričnih ulja koristite i neko bazno ulje poput maslinovog ili kokosovog kako biste ga razrijedili.

Vježbanje za dva mjeseca ublažava neugodni PMS

Odlazak u teretanu nekoliko puta tjedno može pomoći ženama koje imaju izražene simptome PMS-a, pokazala je studija iz 2013. U istraživanju je sudjelovalo 40 mladih žena koje se prethodno nisu aktivno bavile sportom, a iz mjeseca u mjesec imale su jake simptome PMS-a. Grupa koja je radila aerobne vježbe sat vremena triput tjedno u dva mjeseca uočila je veliku razliku. Nakon mjesec dana redovitog vježbanja simptomi  PMS-a su se značajno smanjili, a nakon dva mjeseca promjene raspoloženja i nadutost gotovo su u potpunosti nestali.

VIDI OVO: Što boja vašeg horoskopskog znaka otkriva o vama?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje