Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dr. Dario Rahelić: 10 savjeta za prevenciju dijabetesa - pazite

Ako na vrijeme provjerite svoj rizik za dobivanje dijabetesa, možete odmah uvesti određene promjene u svoj život zahvaljujući kojima si možete poboljšati zdravstvenu sliku...

Dijabetolog doc. dr. Dario Rahelić, pročelnik Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i kliničku farmakologiju KB-a Dubrava te predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a,  dao je ovih 10 savjeta za preveciju dijabetesa

1. Gene ne možete birati, ali možete izračunati svoj rizik za nastanak šećerne bolesti, stoga obavite na vrijeme potrebne pretrage, savjetuje doc. dr. sc. Rahelić. 

2. Ako ste preuhranjeni ili pretili, smršavite. Redukcijom tjelesne mase možete značajno smanjiti rizik od šećerne bolesti. U tome će vam pomoći pravilna prehrana i vježbanje. 

Foto: StockSnap.io

3. Vježbajte barem 30 minuta svaki dan. Izaberite tjelesnu aktivnost koju volite, tako vam neće biti teško redovito vježbati. 

4. Prije početka vježbanja razgovarajte sa svojim liječnikom koji će vam preporučiti najprikladniju aktivnost, uzimajući u obzir vaše sveukupno zdravstveno stanje i mogućnosti. 

5. Možda ne možete klizati, rolati niti voziti bicikl. Ali možete hodati. Svakodnevno hodanje također smanjuje rizik od šećerne bolesti.

6. Izbjegavajte stres. Krenite ranije na posao ili gdje god trebate stići na vrijeme. Ne stvarajte si dodatno opterećenje. Naime, stres povećava razinu hormona stresa, koji povećavaju koncentraciju glukoze u plazmi 
(razinu šećera u krvi).

Foto: 123RF

7. Ne preskačite obroke. Ako ne jedete tijekom dana, gotovo je sigurno da ćete pretjerati s energetskim unosom za večeru. Prekomjerni unos hrane prije spavanja siguran je put ka debljanju.

8. Izbjegavajte brzo pripremljenu hranu koja često ima puno kalorija. Veliki energetski unos uzrokuje debljanje, a debljina je jedan od najvažnijih rizičnih čimbenika za šećernu bolest.

rahelic VELIKI INTERVJU Dr. Rahelić: Jeftinije trakice za dijabetes ugrožavaju zdravlje

9. Izbjegavajte ugljikohidratne namirnice visokoga glikemijskog indeksa. Redoviti unos namirnica niskog glikemijskog indeksa smanjuje rizik od šećerne bolesti.

10. Ne zaboravite na skrivene kalorije u voću, zaslađenim pićima i alkoholu. Upravo su skrivene kalorije čest uzrok debljanja. Zabluda je da voće možete jesti neograničeno jer također sadrži kalorije. Informirajte se koliko kalorija imaju namirnice koje jedete. 

Komentari (19)
  • genetske predispoziciju od kojih se ne može pobjeći i tome se pridružuje stres, koji se zalijepio kao čičak za nas... volim hodati i orbitrek, umiruje me, jer ne mislim o poslu i problemima..

    4. 2. 2018,   17:35
  • Sa svime se slažem, osim s ovim pod 7. Štoviše, stručnjaci se danas slažu da puno manjih obroka tijekom cijelog dana nije baš zdravo, jer konstatno održava povišenu razinu šećera u krvi, a time i razinu inzulina, što dugoročno dovodi do inzulinske neosjetljivosti, što je početni stadij dijabetesa. Upravo suprotno, preporuča se tzv. "intermittent fasting" ili "povremeni post", odnosno odrediti si vremenski period tijekom dana kad ćemo jesti, a ostatak dana zapravo ne jesti, odnosno postiti. Osim što blagotvorno djeluje na inzulinsku osjetljivost, IF je izvrstan način skidanja prekomjernih masnih naslaga. Osobno konzumiram svoje obroke unutar okvira od 8 sati, a ostalih 16 sati (uključujući i noć) ne jedem, samo pijem vodu. I odlično se osjećam, smršavio sam, imam puno više elana i energije i puno sam boljeg raspoloženja.

    4. 2. 2018,   16:49
  • Nije istina da samo pretile osobe imaju dijabetes. Imam primjer u obitelji gdje osoba (muškarac) nikad nije bio ni blizu pretilosti Visina je 180 cm i težina 88 kg, nikad nije imao više od te težine, i dijabetičar je. Isto tako nije ljubitelj slastica .

    4. 2. 2018,   19:40