Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Žene koje piju kontracepcijske pilule imaju manji hipotalamus'

Istraživanje su proveli na ženama, njih ukupno 50, koje nikada nisu doživjele neku ozljedu mozga ili patile od mentalnih bolesti. Sve su bile podvrgnute magnetskoj rezonanci

Istraživači Medicinskog centra Montefiore u New Yorku pregledali su mozgove 50 žena te su vidjeli 'dramatičnu razliku' u veličini hipotalamusa kod onih koje uzimaju kontracepcijske pilule, a takvih je bilo 21. Taj dio mozga ima ključnu ulogu u normalnoj proizvodnji hormona, ali i u raspoloženju, apetitu, seksualnom nagonu, snu... 

POGLEDAJTE VIDEO o kontracepciji za muškarce:

Ipak, iako im je hipotalamus šest posto manji, to, kažu, ne mijenja njihove kognitivne performanse, ali otkrili su povezanost između manje veličine tog dijela mozga i bijesa te depresivnih simptoma.

- Nedostaje istraživanje o učinku oralnih kontraceptiva na ovaj mali, ali izuzetno važan dio ljudskog mozga - rekao je glavni autor studije dr. Michael Lipton i dodao kako bi on i njegov tim po prvi puta mogli potvrditi povezanost kontracepcijskih pilula s manjim volumenom hipotalamusa.

JOŠ JE TESTIRAJU Otkrili su tekućinu za popravak zubne cakline - i zaista djeluje

Istraživanje su, kaže, proveli na ženama koje nikada nisu doživjele neku ozljedu mozga ili patile od mentalnih bolesti. Sve su bile podvrgnute magnetskoj rezonanci kako bi se vidjele razlike u veličini hipotalamusa.

Foto: dr. Michael Lipton

- Otkrili smo dramatičnu razliku u veličini moždanih struktura između žena koje su uzimale oralne kontraceptive i onih koje nisu - rekao je dr. Lipton i naglasio kako je potrebno napraviti više istraživanja na ovu temu.

Svoje preliminarno istraživanje planiraju predstaviti na godišnjem sastanku Radiološkog društva Sjeverne Amerike (Radiological Society of North America).

Inače, hipotalamus se nalazi u dnu mozga iznad hipofize i pomaže u regulaciji tjelesnih funkcija koje su ključne za preživljavanje, prenosi Daily Mail.

JEFTINA PREVENCIJA Više gljiva u prehrani moglo bi očuvati funkcionalnost mozga

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (6)
  • Hmmm...neznam....nekim zenama se obujam glave poveca za skoro duplo?

    5. 12. 2019,   15:09
  • U svakom slučaju , i bolje kontraceptivne tablete nego kiretaža .

    5. 12. 2019,   14:42