Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Druga strana kupovine badića: Gljivice, ostaci fekalija i virusi

None Foto: Reuters/Pixsell 4

Ne možemo pretpostaviti tuđe navike niti misliti da je u boljim dućanima sigurnost zajamčena - donje rublje i kupaći kostimi puni su ostataka tuđih fekalija i bakterija

Isprobavanje kupaćih kostima u trgovinama može biti opasno po zdravlje. Plastična zaštita na kupaćim gaćicama trebale bi štititi od tjelesnih tekućina i mikroba, ali zapravo je izvor zaraze, tvrde znanstvenici s američkog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u New Yorku. 

Skupili su uzorke odjeće iz trgovina i analizirali sve, od haljina do donjeg rublja. Pronašli su tragove kože, fekalija, bakterija koje nastanjuju dišni sustav i vaginalne gljivice. Najviše virusa i bakterija našli su na kupaćim kostimima i donjem rublju, piše The Huffington Post

Žene ponekad skidaju gaćice kako bi vidjele kako im kupaći kostim prianja uz kožu. Što badić više otkriva, to češće to rade, potvrdilo je istraživanje. 

- Kvaliteta trgovine nije utjecala na to koliko su kupaći kostimi prljavi. Otmjene trgovine ili one jeftine, bilo je svejedno. Tragovi bakterija bili su podjednako prisutni - objasnio je dr. Philip Tierno, profesor mikrobiologije i patologije. 

Zdravstveni rizik

- Isprobavanje kupaćih kostima predstavlja određeni zdravstveni rizik, ali naš je imunološki sustav dovoljno jak da se bori protiv mikroba. Ako dođete u kontakt s bakterijama, to ne znači da ćete biti bolesni - dodao je. 

Potencijalna opasnost može prijetiti iz fekalija pronađenih na gaćicama jer mogu uzrokovati hepatitis A i proljev. Opasni su i streptokok, norovirus i salmonela čije su tragove znanstvenici također pronašli. 

Kako smanjiti rizik od zaraze?

 • Prilikom isprobavanja kupaćih kostima ne preporučuje se skidati donje rublje kako bi se smanjio rizik od zaraze. 
 • Prije prvog nošenja kupaći kostim obavezno treba oprati. 
 • Nakon kupovanja ili isprobavanja badića obavezno treba oprati ruke. Time se smanjuje rizik od prenošenja virusa i bakterija. 
Komentari (40)
 • zato ja ne nosim ni veš i kupam se gola ...hahaha

  12. 7. 2014,   09:37
 • Da na sve to puno puta ni ne mislimo, peremo ruke dok dođemo kući a između diramo se po licu , pojedemo sladoled, imam običaj nositi vlažne maramice u torbi koliko su korisne kad si ponekad obrišem ruke nemam pojma. No i malo bakterija jača organizam stoga mislim da ne treba sve baš toliko drastično prihvačati, koliko nam je puta kao djeci pao kruh na pod pojeli smo i gotovo, ništa nam se nije dogodilo.

  12. 7. 2014,   16:12
 • Kad sam jednom htjela probati neke nove modele kostima,ušla sam u kabinu i imala što vidjeti,iz jednog su "uredno" virile dlačice zaljepljene za plastičnu zaštitu......odmah me prošla volja.......

  12. 7. 2014,   09:49