Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Druga strana umjetnih noktiju: Gljivice i infekcije bakterijama

None Foto: Pixsell

Jeftini tretmani noktiju obično uključuju i ljepila koja sadrže kemikaliju MMA, a uzrokuje rupice između lažnog i pravog nokta gdje se razmnožavaju bakterije

Dugi, čvrsti i elegantni nokti za mnoge su simbol ženstvenosti, no žene koje nemaju prirodno takve nokte mogu ozbiljno oštetiti svoje umjetnim noktima, piše Daily Mail. Zelena plijesan, žuljevi, infekcije i bolni lomovi posljedica su stavljanja jeftinih umjetnih noktiju, tj. korištenja nekvalitetnog ljepila i drugih materijala, slažu se kozmetičari. Također, velik je problem i loša njega umjetnih noktiju.

- Efekt koji jeftine imitacije lažnih noktiju imaju na koži usporedila bih ostavljanjem flastera na koži nekoliko tjedana. Koža se neprestano vlaži, čime postaje pogodno tlo za razvoj gljivica i infekciju bakterijama - kaže Louise Thomas-Minns, diplomirana kozmetičarka i savjetnica britanske Fleet Street klinike za ljepotu.

Objasnila je da se najveća opasnost kod stavljanja umjetnih noktiju krije u jeftinim ljepilima koji sadrže kemikaliju metil metakrilat (MMA). Iako je ta kemikalija zabranjena u SAD-u, Novom Zelandu i Australiji, u EU njeno je korištenje legalno, ali i dalje štetno. Ljepilo s MMA veže akrilni nokat toliko čvrsto za prirodni, da se često umjetni nokat može odstraniti jedino tako da se iščupa i prirodni. Previše punjenja akrilom pak uzrokuje pojavu sitnih rupica koje se pojavljuju između prirodnog i umjetnog sloja nokta. Tamo se lako sakuplja voda i nastaju brojne infekcije.

- Ako stavljate umjetne nokte pazite gdje to radite i raspitajte se o svim sastojcima koji se koriste u tretmanu, jer je moguće da ćete dugoročno oštetiti svoje nokte kod neosposobljenih kozmetičara - naglasila je Thomas-Minns.

Komentari (25)
  • Meni su u svakom slučaju lijepši prirodni nokti, pa cak i maleni...Nego oni nakaradni umjetni florscentne zelene,roze boje veličine noktiju vrane...U redu je kad žene stavljaju nokte zbog nedostatka svojih al u razmjernim granicama...

    13. 5. 2012,   13:32
  • Dušu dali za češkat guzu!

    13. 5. 2012,   11:24
  • Tipse ili umjetni nokti su jedno, osobno nisam za tipse, ali nemam ništa protiv geliranja vlastitih noktiju, već godinama geliram nokte i super su... uvijek uredni i lijepo za vidjeti.

    13. 5. 2012,   16:54