Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Drvce je najbolje smjestiti u južni ili istočni dio svog doma

Drvce je najbolje smjestiti u južni ili istočni dio svog doma
1

Drvce pripada elementu drva pa je najbolje, ako ga možete smjestiti na istok, jugoistok ili jug jer to su zone u kojima se ono najbolje ‘osjeća’ i njegova je prirodna pozicija

VIDEO

Vještina feng shuija, rođena prije najmanje šest tisuća godina u Kini, poučava uređenje prostora i življenje u skladu s okruženjem radi zdravlja, sklada i sreće ljudi. Cilj je feng shuija privlačenje i slobodan protok životne sile chi ili ki u prostorima koje nastanjujemo. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

04:19

Kad životna sila nailazi na prepreke u vašem okruženju, možete postati napeti i uzrujani, pretrpjeti novčane teškoće ili probleme u odnosima. Stoga postavite božićno drvce, darove, ukrase i druge blagdanske artikle na mjesta s kojih neće ometati tijek chija. Ako pravilno rasporedite stvari i spriječite njihovo gomilanje na jednom mjestu otvorit ćete vrata doma pozitivnom chiju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Kako se odabire živo božićno drvce? Provjerite mu korijen
Kako se odabire živo božićno drvce? Provjerite mu korijen

Najprikladniji položaj za božićno drvce je istočni dio prostorije, no prihvatljivo je i postaviti ga na jug ili jugoistok, gdje su koncentrirani novac, obilje, ugled i proslave. Ako ne uspijete postaviti drvce na idealno mjesto, možete poboljšati energetski tijek ukrasima i bojama. 

- Božićno drvce ima jaku energiju, bez obzira je li pravo ili umjetno - ističe Lana Anderson, feng shui konzultantica i dizajnerica interijera. Božićne lampice se mogu iskoristiti strateški ako želite naglasiti, odnosno potencirati energiju u određenoj zoni za nešto što priželjkujete.

warming winter tea, dry fruits on xmas day

Pazite na količinu dekoracija i boja, ne pretjerujte s crvenom bojom jer ima energiju vatre i može odvesti u krajnost. Energija vatre može izazvati tenzije i svađe, a to nikome ne treba u vrijeme druženja s obitelji ili prijateljima. Savjetujem da veličina drvca bude u skladu s veličinom prostorije i da nije preveliko kako ne bi zagušilo prostor i ometalo chi energiju.

Drvce pripada elementu drva pa je najbolje, ako ga možete smjestiti na istok, jugoistok ili jug jer to su zone u kojima se ono najbolje ‘osjeća’ i njegova je prirodna pozicija. Zona istoka veže se uz zdravlje, rast, aktivnost. Jugoistok potencira obilje, nježnost, davanje, a jug slavu, ponos, čast i priznanje. A što ako ga morate staviti u neki dio stana koji baš i ne podržava ova tri smjera, je li to loš feng shui? Ne nužno, ali u tom slučaju svjesnije birajte boje i oblike kojima ćete ukrasiti vaše drvce. 

Želite li božićno drvce saditi u svom vrtu, pažljivo ga birajte
Želite li božićno drvce saditi u svom vrtu, pažljivo ga birajte

Kako dekorirati drvce koje se nalazi u određenoj zoni doma:

  • Sjever (karijera, mogućnosti) - koristite element vode i metala, odnosno tamno plavu, sivu, srebrnu, crnu, bijelu, zlatnu boju i valovite ili okrugle forme. Lampice neka budu bijele.
  • Sjeveroistok (samomotivacija, učenje) - koristite crvenu, narančastu, boju ciklame, žutu ili sve zemljane tonove.
  • Jugoistok i istok (rast, aktivnost, nježnost, kreativnost, obilje) - povoljne su boje prirodnog drva, plava i zelena svijetlog do srednjeg tona, tirkizna, izduženi i okomiti oblici.
  •  
  • Jug (čast, priznaje, duhovnost, slava) - odlična je crvena, narančasta, ciklama, zelena, plava, ili prirodne dekoracije, zvjezdoliki ili špicasti oblici.
  • Jugozapad (partnerstvo, brak, majka) - zemljani tonovi, žuta, narančasta, crvena, ciklama, vodoravni, kockasti ili pravokutni oblici.
  • Zapad (financije, djeca, zabava) - koristite zemljane tonove te boje metala bijelu, sivu, sve metalik boje, zlatnu, kristale, ogledalca ili okrugle oblike.
  • Sjeverozapad (velikodušnost, otac, putovanja te red, disciplina, organiziranost) - isto kao i za zapad.

Prema feng shuiju bor ne biste trebali stavljati:

  • U hodniku ili u sobu na mjestu gdje može blokirati prolaz
  • U području gdje može blokirati protok chi energije općenito
  • U blizini izvora topline poput otvorenog kamina gdje može biti zahvaćeno vatrom i izazvati požar ili u blizini drugih izvora topline poput radijatora, kako se bor ne bi brzo osušio

- Kad dekorirate prostor, napravite selekciju i odaberite samo ono što vam se stvarno sviđa i pripazite na stil i mjeru kako ne biste pretrpali prostor i stvorili zastoj energije. Ukrasi kao što su anđeli unijet će u vaš dom mir, ljubav i zaštitu. Zdjela voća, naročito naranče ili mandarine, predstavlja obilje i najbolje ju je staviti na stol za blagovanje, a čokoladne kovanice možete držati primjerice u kristalnoj zdjelici u SZ vašeg boravka ili objesiti na drvce ako vam je ono u S, Z ili SZ zoni - govori Anderson.

happy family mother and child girl decorated Christmas tree

Toplu, ugodnu i opuštenu atmosferu možete stvoriti i mirisnim svijećama, bio eteričnim uljima ili mirisima friško pečenih kolača. 

- Najbolji mirisi za zimske dane su klinčić, cimet, naranča ili mandarina, a poseban ugođaj stvara se neizostavnim paljenjem svijeća, naročito ako je stan uređen u hladnim bojama ili je okrenut prema sjeveru. Ne zaboravite na ulazna vrata, i objesite neku lijepu zimsku ili božićnu dekoraciju koja će vam uveseljavati svaki dolazak kući i ugrijati vaše srce prije ulaska u stan. Izuzetno je važno da energija koja dolazi u vaš stan kroz glavni ulaz bude pozitivna jer ona hrani vaš prostor i daje mu potencijal sreće i blagostanja. Primajte i darujte s osjećajem dobre namjere - govori Lana.

Svijeće će unijeti svečanu atmosferu

Božićno drvce puno je buba, pa ga na ulazu istresite i usisajte
Božićno drvce puno je buba, pa ga na ulazu istresite i usisajte

Svijeće, osobito ako su od prirodnih materijala, poput sojinog ulja ili pčelinjeg voska, pročistit će energiju u svakom prostoru i unijeti svečanu atmosferu i oplemeniti prostor. Osim toga sjaj blagdanskih svijeća pozitivno utječe i na osjećaje, naročito ako su pravilno postavljene. Prostorije u kojima je najbolje držati svijeće su: spavaća soba, kupaonica, blagovaonica i dnevna soba.

  • Jug, jugozapad, sjeveroistok i središte doma - mjesto za velike svijeće ili grupiranje svijeća različitih veličina.
  • Zapad, sjeverozapad, istok, jugoistok i sjever doma - mjesto za male svijeće ili lučice.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:06
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana