Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Dubok, polagan dah smiruje um i izbacuje toksine - kako disati

Dubok, polagan dah smiruje um i izbacuje toksine - kako disati
1

Svjestan dah s naglaskom na produljeni izdah direktno djeluje na živčani sustav, briše stres i ublažava bol. Otkrivamo za što je sve pravilno disanje dobro i kako naučiti tako disati

VIDEO

Kad dišemo brzo i kratko, mozak prima poruke da smo napeti te počinje pojačano lučiti kortizol – hormon stresa, potvrdila je studija znanstvenika sa Sveučilišta Stanford.

No duboki i dulji udisaji šalju mozgu signale da je sve u redu, pa se i cijelo tijelo počinje osjećati opuštenije. Stoga je istina da duboko disanje stvara osjećaj smirenosti u tijelu. Ovo je potvrdila i dugogodišnja yoga učiteljica Sandra Đidara Bianco.

- Svaka emocija mijenja naš način disanja. Kad smo ljuti, dišemo ubrzano, kad smo tužni, dišemo plitko, kad smo u stresu, dišemo samo u gornjem dijelu prsnog koša. Sve to direktno utječe na živčani sustav, aktivirajući onaj njegov dio koji je odgovoran za ‘bori se ili bježi’ reakciju tijela – kaže i nastavlja:

“Polagan i svjestan dah s naglaskom na produljeni izdah djeluje direktno na živčani sustav. Potiče se njegov parasimpatički dio te se smiruje um, što pogoduje korištenju meditativnih tehnika”.

Yoga je, osim na pokret, usredotočena i na različite tehnike disanja koje se zajedno nazivaju pranayama.
- One se sve temelje na svjesnoj upotrebi udaha, izdaha i zadržavanja daha, a svaka ima različit učinak na tijelo, um, emocije i energetska strujanja - objašnjava Đidara Bianco.

Ljudi dišu nepravilno uglavnom zbog lošeg držanja, smanjenog kretanja, loše prehrane koja otežava probavu i ostalih navika modernog života. Promjena načina disanja može uvelike utjecati na kvalitetu života jer pospješuje dotok krvi u tkiva te otpušta stres. Važno je usredotočiti se i na potpun izdah.

- U onih posljednjih deset posto zraka koje obično ne izdahnemo do kraja sadržana je najveća koncentracija toksina koje bismo trebali izbaciti izdahom, a koji zbog plitkog i nepotpunog disanja ostaju u tijelu - kaže Sandra.
Duboko disanje može djelovati i kao analgetik.

- Kad nas nešto boli, obično smo stisnuti, zgrčeni i dišemo plitko u prsnom košu. Ako bismo produbili i usporili dah, potaknuli bismo duboko opuštanje živčanog sustava, a to bi pridonijelo dubokom opuštanju mišića, smanjujući osjećaj bola - pojašnjava.
Duboko disanje trebalo bi se primjenjivati stalno, a ne samo tijekom vježbanja ili meditacije.

- Kod dnevnih aktivnosti dovoljno je uravnotežiti udah i izdah, uspraviti kralježnicu te poraditi na potpunom izdahu - dodaje.

Pravilna tehnika disanja u 3 koraka

1. Uspravite kralježnicu
Da bi dah bio potpuniji važno je pravilno držanje. Mišići koji sudjeluju u disanju neće pravilno raditi ako ste pogrbljeni.

2. Uravnotežite udah i izdah
Kod svakodnevnog disanja udah i izdah trebaju biti slične duljine i intenziteta. Dišite iz dijafragme, a ne iz pluća, jer će zrak tako doći i do donjeg dijela pluća.

3. Usredotočite se na potpun izdah
Pluća se smatraju ‘trećim bubrezima’ jer također izbacuju štetne tvari, koje kod nepotpunog izdaha ostaju u tijelu.

U Indiji se ova praksa koristi stoljećima

Drevni jogiji još su odavno uvidjeli dobrobiti svjesnog disanja te su tehnike pranayame uveli u svakodnevnu praksu. Smatrali su da se dahom direktno može utjecati na stanje uma - miran i dubok dah dovest će do mirnog i smirenog uma, dok će plitko i kratko disanje učiniti da je i um nemiran, nestabilan te podložan stresu, objasnila je Sandra Đidara Bianco.

Pravilno disanje pkreće probavu i rješava probleme sa zatvorom

Problemi s probavom često su posljedica lošeg disanja s kratkim i brzim udisajima. Kod pravilnog disanja iz dijafragme zrak koji ulazi u želudac masira unutarnje organe i potiče njihov pravilan rad. Osim toga, pravilno disanje djeluje na emocije koje također utječu na rad probave. Duboko disanje iz dijafragme trebalo bi pokrenuti probavu u vrlo kratkom roku.

Kratak i plitak dah uzrokuje ubrzano starenje

Ispravna tehnika disanja pomaže usporiti starenje te očuvati lijep izgled kože i lica. Kratki i plitki udisaji odgovorni su za pojačano lučenje hormona stresa - kortizola, koji troši stanice kože i uzrokuje njihovo preuranjeno starenje. Duboki i sporiji udisaji šalju poruke da je sve u redu te sprečavaju lučenje kortizola.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam