Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dugo pričanje mobitelom prouzročuje rak u ustima?

None Foto: Shutterstock

Dugi razgovori mobitelom povećavaju rizik razvoja tumora žlijezde slinovnice. Tumor je bio uglavnom na onoj strani glave na kojoj oboljeli drži mobitel

Često korištenje mobitela tijekom pet godina može za 50 posto povećati rizik od razvoja raka usta u usporedbi s onima koji ga nikad nisu koristili, pokazuje izraelska studija. Znanstvenici su usporedili način života 402 oboljelih od dobroćudnog i 56 oboljelih od zloćudnog raka usta s kontrolnom skupinom od 1266 ljudi. Tumor parotidne žlijezde u ustima bio je najčešći u onih koji su najviše razgovarali mobitelom. Parotidna žlijezda (lijeva i desna) najveća je žlijezda slinovnica i nalazi se ispod uške. Tumor je u oboljelih uglavnom bio na onoj strani glave na kojoj su obično držali mobitel. Studija je također pokazala da su najvećem riziku izloženi ljudi u ruralnim područjima u kojima mobiteli “moraju snažnije raditi” kako bi uspostavili kontakt s najbližom baznom stanicom. No slična studija provedena u Danskoj i Švedskoj nije pokazala vezu između mobitela i raka usta.

ZRAČENJE UNIŠTAVA DNK
Većina studija o utjecaju mobitela na zdravlje proučavala je na koji način elektromagnetska polja zagrijavaju tkivo. No neki znanstvenici smatraju da je to zagrijavanje premalo te da polja zapravo raskidaju kemijske veze u stanicama i oštećuju DNK

OŠTEĆENJA MOZGA I SLUHA
Prijašnje studije upozorile su na povezanost korištenja mobitela s rakom mozga i uha. Britanska je studija pokazala da telefoniranje mobitelom tijekom deset godina povećava rizik od raka uha čak četiri puta, i to samo na uhu na kojem se drži mobitel. Tumor nije zloćudan, ali oštećuje slušne živce i mozak.

SLUŠALICE SU SPAS
Korištenje “hands-free” slušalica jedan je od načina na koji se mogu smanjiti potencijalni rizici od prekomjernog razgovaranja mobitelom. Stručnjaci također upozoravaju roditelje da ne daju prerano mobitel djeci ili da im ograniče uporabu. Kad ne morate razgovarati, radije pošaljite SMS poruku.

Komentari (1)
  • Zato treba koristiti hands-free i to žični, jer i onaj preko bluetootha zrači.. makar kad pogledamo odašiljače mobilnih operatore, wireless LAN uređaje na svakom koraku i druga razna zračenja pitam se kako smo uopšte još živi!

    31. 12. 2007,   16:46