Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dulje dojenje smanjuje gustoću kostiju majke - uzimajte kalcij

None Foto: Dreamstime

Ne razmišljajte o nedojenju nego jedite više mliječnih proizvoda i zelenog lisnatog povrća, a mogu pomoći i dodaci prehrani s kalcijem. Tjelovježba također pomaže u jačanju kostiju

Rezultati nedavnog istraživanja otkrili su da dojenje, osim svih svojih pozitivnih učinaka, ima i jednu negativnu nuspojavu - mineralna gustoća kostiju majki manja je što je razdoblje dojenja dulje. 

Zbog toga se postavlja pitanje koje su dugoročne posljedice za zdravlje kostiju majke koja doji. Švedski znanstvenici odlučili su istražiti mineralnu gustoću kostiju kod 95 žena u kasnoj trudnoći pa sve do 18 mjeseci nakon porođaja i usporediti je s mineralnom gustoćom kostiju kod žena koje nisu trudne te ne doje.

Rezultati su pokazali da se tijekom prva četiri mjeseca nakon porođaja smanjila mineralna gustoća kostiju kuka, trtičnih kralježaka i goljenične kosti. Također, nakon 18 mjeseci gustoća goljenične kosti bila je manja nego u razdoblju kratko nakon porođaja, ali samo kod majki koje su dojile minimalno devet mjeseci. Iako su autori istraživanja prvenstveno mislili kako je nedostatak vitamina D uzrok smanjene mineralne gustoće kostiju, mjerenjem količina tog vitamina kod dojilja nisu uočili smanjenje njegove razine tijekom prve godine nakon porođaja.

Više: 12 najvećih zabluda o dojenju - nemam dosta mlijeka, slabo je

Budući da nisu pronašli poveznicu između duljine laktacije i promjena u razini vitamina D tijekom prve godine, detaljnijom analizom utvrdili su da su za promjene u mineralnoj gustoći kostiju odgovorni tjelesna masa i dugotrajna laktacija. Veća tjelesna masa bila je povezana s manjim smanjenjem mineralne gustoće kosti, a dulje dojenje bilo je povezano s većim smanjenjem mineralne gustoće kosti.

Znanstvenici su također uočili da, što majke dulje doje, to im je potrebno više vremena kako bi mineralnu gustoću kostiju vratile na vrijednosti koje su imale prije trudnoće. Zaključili su da je ova pojava vjerojatno povezana sa smanjenjem razine estrogena, koji ima zaštitnu ulogu na zdravlje kostiju. Međutim, ovakva saznanja ne bi vas trebala omesti u nastojanju da što dulje dojite svoje dijete. Iz nutricionističkog tima Vitaminoteke kažu kako su istraživanja pokazala da veći unos kalcija prehranom i dodacima može imati zaštitnu ulogu protiv negativnih promjena u mineralnoj gustoći kostiju. 

Zbog toga u svoju prehranu pokušajte uvesti što više mliječnih proizvoda, biljne napitke obogaćene kalcijem i vitaminom D, zeleno lisnato povrće. Tjelovježba također pomaže u jačanju kostiju. 

Komentari (2)
  • Odavno je poznata izreka da trudnica jede za dvoje, dakle samo udvostručite unos vitamina i minerala i to je to al putem prehrane preko voća i povrća i za ikakvu kemiju nema potrebe jer uz eventualno korisne tvari unosite i brojne otrove pošto je nemoguće nešto farmaceutski konzistentno i trajno proizvest a da nije štetno. Ovo je reklama i ne TRUJTE svoje bebe!!

    3. 7. 2017,   19:06
  • Kosti su zaliha kalcija za dojenje i sve je to normalno.

    4. 7. 2017,   10:43