Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

'Materi sam htio napraviti WC, a sad mi je tu vila s bazenom!'

'Materi sam htio napraviti WC, a sad mi je tu vila s bazenom!'
20

Čak 200 godina staru seosku kuću Želimir Dundić Dundo, frontman Trija Gušt uređivao je više od pet godina. Tu odlazi na druženja s prijateljima, ali je i iznajmljuje kako bi se 'sama hranila'

VIDEO

Vila Olka, dobrano zavučena u Imotsku krajinu, mjesto je gdje se u prepliću luksuz, rustika i obiteljska povijest Želimira Dundića Dunda, frontmena splitskog sastava Trio Gušt. 

Do vile koja objedinjuju glavnu kuću i tri prateća objekta se stiže cestom od Šestanovca do Grabovca, a potom se valja uskim seoskim putevima zavući još koji kilometar u Zabiokovlje do grabovačkog zaseoka Goričaj. Manjim dijelom godine padne Dundova vila u ruke turistima, jer tako financijski pokriva režije i troškove održavanja, a uglavnom je namijenjena za odmor i razonodu njegovih obitelji i prijatelja. 

- Vila nosi ime Olka po nadimku moje babe s majčine strane Mare Mustapić. Bila je nevjerojatna žena koja je još prije 2. svjetskog rata vodila pansion u Belgiji kamo su ljudi iz ovog kraja odlazili raditi u rudnicima. Djed je otišao u rat i nije se vratio, a ona sa svoje dvoje djece odselila u Kukujevce, pa i tamo vodila imanje kako bi ih prehranila. Njezin brat je Olka Toma Dundić (1896.-1920.) koji je također neodvojivi dio povijesti ove kuće. Svoj avanturistički život nakon boravka u Južnoj Americi završio je kao konjički komandir u Oktobarskoj revoluciji gdje je otišao ratovati umjesto jednog Hvaranina te poginuo u 24 godini. To je snimljeno i na filmu – kazao je pokazujući nam Olkeove fotografije u kući.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dundić, inače je diplomirani inženjer brodogradnje koji se struke i rada u brodogradilištu davno ostavio zbog mikrofona, mandoline i violine, no svoja je znanja iz projektiranja dobrano iskoristio da seosku kuću staru 200 godina i naslijeđenu od bake pretvori u luksuznu vilu. Od jednokatnice je izrasla u pet puta veću trokatnicu s oko 300 četvornih metara, a seosku dimnu kužinu razgradio je u kućicu što sjedinjuje konobu s krušnom peći, pekom i roštiljem, te kat za spavanje sa starinskom kupaonom koja priziva atmosferu 19. stoljeća. 

Supruga Aja danima čisti naš stan iz snova od 164 kvadrata
Supruga Aja danima čisti naš stan iz snova od 164 kvadrata

Nekadašnju je, pak, staju prenamijenio u garažu kojoj je na krovu "teraca" gdje se ljeti uživa u povjetarcu i u podgledu na sjeverne padine Biokova. Kako bi zaokružio priču na mjestu vrta podigao je i sobu za bilijar, a podno nje izgradio malu teretanu.

Počelo je sve s malim preinakama prije deset godina, a zatim je krenuo je Dundo dorađivati komad po komad, zidić po zidić, detalj po detalj. Napose je razgradio svoju "babovinu" u zdanje sa šest soba i 16 sanitarnih čvorova. 

- Trebalo mi je pet i pol godina da napravim što sam zamislio, a sve je počelo kad sam srušio jedan zid da materi proširim WC. Onda se otvorila se Pandorina kutiju, ali na pozitivu....iz nje je krenulo svašta iskakati. Vodilja mi je bila napraviti udobno mjesto za obitelj i prijatelje, a za turizam sam se odlučio kako bi vila samu sebe hranila. Namještaj je rustikalan i unikatan, a da sam išao po logici iznajmljivača kupio bih ga povoljno u nekom salonu namještaja – ispričao je.

Na mjestu vinograda danas je bazen, a ispod i sauna s jakuzijem. Sve suvremeno skriveno je drvenarijom, posebice dijelovima bačvi koje su Dundiću svojevrsni light motivi kao štovatelju dobrih vina.

Ljepotica od trupaca: Ova će vas hiža osvojiti na prvi pogled
Ljepotica od trupaca: Ova će vas hiža osvojiti na prvi pogled

Trećinu starinskog namještaja koja resi vilu je naslijedio od bakine obitelji, dobrostojećih seljana koji su mogli sebi priuštiti nabavku komada iz Beča za vrijeme Austro-Ugarske. Ostale starine, kojih su ovo zdanje pretvorili u svojevrsni muzej, ali i posvetu hedonizmu izmaknutom od gradske vreve i života, stiglo je s čestih turneja Trija Gušt po Nizozemskoj i Belgiji gdje je Dundo se povezao s tamošnjim trgovcima antikviteta.

- Oko 60 posto svega bilo je u dobrom stanju, a ostalo sam sam dovodio u red. Većina namještaja datira s kraja 19 stoljeća jer to je ono što diše s ovim ambijentom. Namještaj sam prilagođavao i svojim potrebama. U njega ugrađivao štednjak, hladnjak, ledomat, pa kad baciš oko da bude rustika, ali i da služi potrebama današnjeg čovjeka – dodao je Dundo.

Pred kuću je smjestio bazen u kojem se gosti brčkaju s pogledom na biokovski vrh sv. Juru. U bazenu je i stolić za kartanje, pa dok sjedite do pasa u vodi, Dundo je inženjerski projektirao smjer i snagu mlaznica vode da čaše ne mogu pasti sa stola.

Teretanu je Dundo je obložio ogledalima da se dobije dojam većeg prostora, u njoj su sprave i  rekviziti namijenjeni gostima jer se Dundo, kako kaže, "nabildava uglavnom motikom". Pod bazenom su finska sauna i jakuzi obložen stijenkama bačvi za 6 ljudi.

Spavaća soba u manjoj kuću je u stilu neobaroka, a radi se o replikama iz Belgije. Dundo je koncept doradio lampom s početka 20 stoljeća iz SAD-a. Središnju sobu u glavnoj kući krase radni stol sa stolicom i mala komoda iz 19 stoljeća nabavljeni u Portugalu. Ostatak je namještaja iz Nizozemske.

Blagovaonu u prizemlju vile resi sat od crnog mramora iz 19 stoljeća nabavljen u Utrechtu koji i danas dobro mjeri vrijeme. Tu je i stari jušnik, velika porculanska zdjela za juhu iz ostavština babe Olke, a vjerojatno nabavljen u Beču. Na zidu je antikno ogledalo stiglo iz obiteljske baštine starog dalmatinskog kapetana, izrađeno u Versaju u 18 stoljeću. Kamin u blagovaoni Dundić je sam projektirao da zagrijava sobe na katu i prizemlju.

U pročelju dnevnog boravka je violina, a nasuprot slika baba Olke - simboli ove vile. Samar za magarca pretvoren je u stolicu, a tu imam stotine i drugih detalja, obiteljskih memorabilija, poklona prijatelja i suvenira s putovanja Trija gušt po cijelom svijetu.

NIKAD TO NEĆE PRIZNATI: Muškarci tijekom seksa često misle o ovome, ali to skrivaju

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima