Uz malo meda i sirni namaz će postati ukusniji te će mu obogatiti okus. Med je i zdrav te ukusan dodatak doručku, pomaže imunitetu te pristaje mnogim jelima
Dušo, sve bih dao za jednu slasnu, medenu salatu večeras
Zbog obilja korisnih sastojaka čajeve, frapee i voćne napitke bolje je zasladiti medom nego šećerom. Med je odličan i za doručak - kao dodatak zobenim i drugim pahuljicama. No u malim količinama može biti i izvrstan dodatak slanim jelima. Tako možete svinjetinu nekoliko sati marinirati u marinadi od senfa, piva, meda, maslinova ulja, ružmarina i češnjaka. Medenutu marinadu možete pomiješati s umakom od pečenja, kratko prokuhati i dodati malo vrhnja te dobiti ukusan umak.
Tradicionalno, med se dodaje kolačima poput medenjaka i paprenjaka ne samo zbog okusa nego i zato što produljuje njihov vijek trajanja. No gotovo svaki kolač možete pripremiti s medom umjesto šećerom. Budući da je med dvostruko slađi od šećera, upotrijebite upola manje količine nego što piše u originalnomizvorni receptu. Također, smanjite količinu tekućine u receptu za četvrtinu 1/4 šalice na svaku šalicu meda.
Smjese za takve kolače treba dulje miješati jer je mesd vrlo gust. Zato je dobro ostaviti ga da odstoji na sobnoj temperaturi, osobito ako od meda pripremate preljev za salate. Preljevom od limuna, meda, senfa i maslinova ulja možete začiniti salate, osobito rikolu, ili gorke salate poput endivije i radiča.
Kada med mijenja šećer
Preporučenu temperaturu smanjite za oko 5°C jer će tijesto s medom brže biti hrskavo i postati zlatnosmeđe.
Svježi sir
Svježi kravlji sir ili mascarpone možete pomiješati s malo meda i metvice ili bosiljka te poslužiti sa svježim voćem, primjerice, kruškama.
Fine ledene medene lizalice
Sastojci: 6 voćnih jogurta, 120 g čokolade, 60 g meda
Priprema: Natrgajte čokoladu i rastopite je na pari. Izmiješajte voćne jogurte, rastopljenu čokoladu i med. Ulijte u čašice za rakiju ili kuhana jaja, stavite u njih štapić te ostavite sat vremena u zamrzivaču. Izvadite iz kalupa tako da kalup uronite u vruću vodu. Kad ih izvadite iz kalupa, uvaljajte lizalice u kokos, smjesu prženih pistacija lješnjaka i badema ili u kakao u prahu (prema želji). Možete ih također premazati čokoladom.
Granola s okusom meda
Sastojci: 4 šalice zobenih pahuljica, 2 šalice krupno nasjeckanih orašastih plodova, šalica grožđica, 3/4 šalice meda, 1/2 šalice rastopljenog maslaca, 2 žličice cimeta.
Priprema: Pomiješajte zobene pahuljice, orašaste plodove i grožđice. U zdjelici izmiješajte med, maslac, cimet i malo soli. Zakuhajte te kuhajte minutu. Sve pomiješajte i rasporedite na lagano namašćeni lim za kolače. Pecite 20 minuta na 180°C miješajući svakih pet min. Ohladite i poslužite.