Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Duži porodiljni smanjuje rizik od postporođajne depresije

Duži porodiljni smanjuje rizik od postporođajne depresije
1

Postporođajna depresija puno je rjeđa kod majki koje duže ostaju doma s novorođenčetom, a što je porodiljni duži to su i one manje sklone obolijevanju

VIDEO

Rizik obolijevanja od postporođajne depresije za koju se vjeruje da je posljedica hormonalne neravnoteže kod novopečenih majki je veći kod žena koje imaju kraći porodiljni dopust, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Maryland. To stanje pogađa oko 13 posto rodilja, a najčešće se javlja oko tri mjeseca nakon rođenja djeteta, pokazala je studija na više od 800 majki.

Od njih se jedna grupa na posao vratila šest tjedana nakon poroda, druga nakon 12 tjedana, a treća šest mjeseci poslije poroda. Žene koje su ostale na porodiljnom minimalno šest mjeseci znatno su rjeđe patile od postporođajne depresije, piše Fox News.

- Trajanje porodiljnog dopusta barem šest mjeseci štiti i dijete i majku - rekla je voditeljica studije, dr. Rada K. Dagher.

Nakon šest mjeseci, velik broj žena će se poželjeti vratiti na posao jer se u njima javlja nagon da ponovno budu produktivne i druže se s kolegama - dodala je Dagher.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U SAD-u se većina zaposlenih majki na posao vraća tri mjeseca nakon poroda, a uobičajeno trajanje dopusta u Europi iznosi od 14 do 18 mjeseci (Njemačka, Belgija, Danska, Austrija, Španjolska, Francuska, Slovenija, Poljsa), dok je u Češkoj, Mađarskoj, Finskoj i Slovačkoj predviđen porodiljni dopust u trajanju od 18 mjeseci.

Prijašnja su istraživanja pokazala da se kod ranijeg povratka na posao žene još fizički te mentalno pripremaju na brigu o bebi iz sata u sat, a sve to dok pokušavaju žonglirati s poslovnim obavezama. 

Zbog trudnoće ili porodiljnog 43% Hrvatica dobilo je otkaz

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno