Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Dva najgora mjesta u domu za kućno bilje - kada je vani zima

Dva najgora mjesta u domu za kućno bilje - kada je vani zima
1

Dobra ideja je grupirati biljke zbog boljeg održavanja razine vlage oko njih. Također, držite ih bliže prozorima koji su okrenuti prema jugu ili zapadu jer tamo ima više izravne svjetlosti

VIDEO

Postoje dva mjesta u domu koja biljkama zimi najmanje odgovaraju, a to su hladni prozori kroz koje ulazi zrak i mjesta iznad te pokraj radijatora ili nekog drugog izvora topline, pojasnio je Puneet Sabharwal, izvršni direktori i suosnivač tvrtke 'Horti' koja se bavi biljem.

Savjetuje provjeriti jesu li prozori hermetički zatvoreni prije odluke da se kraj njih drže biljke, a važno je paziti i da listovi biljaka ne dodiruju hladno staklo. Radijatori, kaže, isušuju zrak i izvlače vlagu iz kućnih biljaka pa je bolje ne držati ih blizu. Ako vidite da lišće vene i poprima smećkaste dijelove, svakako premjestite biljku dalje od izvora topline ili je češće prskajte vodom.

POGLEDAJTE VIDEO o simbolici cvijeća:

Pokretanje videa...

Simbolika cvijeća 00:45

Dobra ideja je grupirati biljke jer se tako bolje održava dobra razina vlage oko njih, a osim toga to u prostoru može izgledati vrlo zanimljivo. Valja imati na umu da sunčeve zrake zimi padaju pod drugim kutom na biljke i obično je sunce skriveno iza oblaka.

- Sunčevo svjetlo je oskudno u ovo doba godine, ali biljkama je ono i dalje potrebno. Savjetujem držati ih bliže prozorima koji su okrenuti prema jugu ili zapadu jer je na njima najviše izravne sunčeve svjetlosti. Također, povremeno okrećite lonce s biljkama tako da biljka dobiva dovoljno svjetla sa svih strana - savjetuje ovaj stručnjak. 

Čuvarkuća pomaže kod upale uha, mučnine i gnojne angine
Čuvarkuća pomaže kod upale uha, mučnine i gnojne angine

Još nekoliko savjeta Puneeta Sabharwala:

Pazite na temperaturu i vlagu

Većina biljaka uspijeva na temperaturama između 18 i 24 stupnja Celzijusova te na vlažnosti zraka od 50 posto, kaže Puneet. Stoga je važno prilagoditi dom tim uvjetima. Nije loše nabaviti ovlaživač zraka koji, osim što će usrećiti vaše biljke, usrećit će i vašu kožu jer neće biti toliko suha.

Zalijevajte ih manje

Kućne biljke tijekom zime rastu sporije pa im je potrebno manje vode. Naime, ukoliko ih zalijevate pretjerano, biljke su zimi sklonije bolestima i to je najveći problem. Puneet savjetuje gurnuti prst u zemlju na dubinu od 2,5 do 5 centimetara kako bi se pravilno utvrdili je li zemlja suha ili je ipak vlažna. Ukoliko pod prstom osjetite da je jako suha, ulijte malo vode. Svakako pazite da je voda ugrijana na sobnu temperaturu kako se korijenje ne bi šokiralo.

6 fantastičnih trikova: Korisne stvari od starih boca, četkica...
6 fantastičnih trikova: Korisne stvari od starih boca, četkica...

Brišite prašinu s listova

Nagomilana prašina na lišću kućnih biljaka otežava im apsorpciju dovoljne količine svjetlosti u ionako kratkim zimskim danima. Stoga, redovito uklanjajte prašinu sa listova - prebrišite ih svakih nekoliko tjedana vlažnom krpom. Uz to, obratite pažnju i na čistoću prozora jer ako su prljavi, manje svjetlosti dolazi do vaših biljaka.

Birajte biljke ovisno o uvjetima

Ukoliko u domu nemate dovoljno sunčevog svjetla za biljke, birajte one koje ga zahtijevaju manje. Na primjer, zamija (Zamioculcas zamiifolia) je biljka za koju kažu da ju je gotovo nemoguće ubiti. Ne treba joj puno svjetla niti vlage, i vrlo je nezahtjevna za održavanje. Slična je i sabljica (lat. Sansevieria trifasciata, a zovu je i svekrvin jezik). Ako u domu imate obilje direktne svjetlosti, tada slobodno možete posegnuti za sukulentima, prenosi mindbodygreen.com.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

15:21
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja