Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Znakovi da je lubenica zrela i sočna: 'Potražite žutu fleku'

Tajna neretvanske lubenice je u bočatoj vodi koja je idealna za sve voće i povrće koje tamo uspijeva. Sočnu i zrelu prepoznat ćete po žutom 'trbuhu', kažu nam uzgajivači

Prve lubenice u dolini Neretve su brali početkom srpnja, sad su krenule kasnije sorte. Obitelj Kapović iz Opuzena ove je godine zasadila lubenice na 15 hektara. Otac Jure i sin Marin očekuju urod od oko 750 tona lubenice. Constelation, fantasy, mirsini, samantha i early (rana) samantha su sorte koje se najviše sade.

- Tajna neretvanske lubenice je u bočatoj vodi koja je idealna za sve voće i povrće koje ovdje uspijeva - priča Marin, koji se prošlog tjedna s obitelji iz Zagreba vratio u Opuzen kako bi bio desna ruka ocu Juri. 

POGLEDAJTE VIDEO:

 

- U Zagrebu sam završio školu i nije bilo smisla živjeti gore kad je ovo raj na zemlji. Ovo je mukotrpan posao, ali isplati se - priča mlađi Kapović “otvarajući” dozreli plod sorte mirsini kojih je ove godine najviše.

Kaže kako se ni s jednom sortom iz doline Neretve ne može pogriješiti, a savjetuje i kako otkriti koja je lubenica zrela.

Birajte onu žućkastog trbuha, dijela na kojemu leži na tlu, i onu koja ima više bijelih nego zelenih pruga. Te su zrele i slatke - kaže.

UTJEČE NA LIBIDO Ništa Viagra, samo lubenica: Najsnažniji prirodni afrodizijak

Na početku sezone naveliko su lubenice prodavali po dvije kune kilogram. Sad dobiju kunu i to je malo, ali prodavati moraju. Daju ih velikim otkupnim centrima, nešto prodaju na zelenim tržnicama i osobno. S dvije kune, kažu, nešto se zaradi, a kad cijena padne, posluje se s pozitivnom nulom. Jure sve radi sam i zato ima neke računice. Kad bi kupovao gotove sadnice, teško bi bilo zarade. 

- Netko će reći da je to težak život, ali ja ga volim - poručuje Marin, ekonomist i financijer, kojemu je poljoprivreda u srcu i duši te dodaje:  

- Više stari nije sam, sad idemo zajedno!

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kao i ostale neretvanske poljoprivrednike, muči ih neriješeno vlasništvo zemlje. Država bi im trebala dati zemlju u zakup na 25 godina kako bi mogli tražiti novac europskih fondova. Radi se na tome, saznajemo, ali nedovoljno učinkovito.

A fondovi se prazne, poručuju poljoprivrednici. I dok njih muče brige, kupci će za kilogram sočne lubenice iz doline gusara na krajnjem jugu Lijepe Naše plaćati do tri kune po kilogramu. Mora se priznati da i nije puno, kad se uzmu u obzir sve njezine blagodati. Za kraj, saznajemo i kako sočne fete lubenica izvrsno idu i uz pršut.

OVO JE PET SORTI KOJE SE UZGAJAJU U DOLINI NERETVE: 

1. FANTASY Duguljaste su i meso im nije jarko crveno, nego blijedo ružičaste boje. Može imati i više od 15 kilograma.

2. MIRSINI Duguljaste su i imaju jako crveno meso. Zreli plod teži između osam i 12 kilograma. Ima ‘meso’ s puno šećera.

3. CONSTELLATION Oblik je ovalan, pruge su svijetlozelene, a kora tanka, ali tvrda. Meso je tamnocrveno i sočno. Teži do 14 kilograma.

4. SAMANTHA Ovalnog je oblika i ima tamnozelene pruge. Može narasti i više od 15 kilograma. Dobro podnosi transport.

5. BOSTANA Okruglog je do blago ovalnog oblika, ima tamnozelene pruge na kori. Plod ima između šest i devet kilograma.

Lubenice su zdrao ljetno osvježenje jer sadrže više od 90 posto vode te obiluju vrijednim vitaminima i mineralima važnima za normalno funkcioniranje organizma na visokim ljetnim vrućinama. 

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi su najgori parovi

Tema: To mi treba

Komentari (34)
  • Svi ste vi lopovi i varalice.Berete zelene zbog cijene i lažete ljudima kako su slatke i sočne a kada dođu kući i otvore-prevara !

    28. 7. 2019,   17:15
  • Jedina dva znaka: razrezi i probaj.

    28. 7. 2019,   17:30
  • Gdje su one potpuno zelene lubenice. Bile su mirisne i sočne. Nekad, kad su ih vlakom dovozili iz Banata ove prugaste su zvali bostan, a zelene lubenice. Pitao si: "Majstore, le li sočna?", a on ti je dugačkim nožem izrezao trokut i rekao: "probaj sine!"..... "'ko duša!"

    28. 7. 2019,   18:22