Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Dvije godine tvrdili su da ima infekciju kože, a ubijao ju je rak

Britanka koja se dvije godine borila s 'nepodnošljivim svrabom' zapravo je imala rak (Hodgkinov limfom) i sada očajnički prikuplja milijun kuna (120.000 funti) kako bi spasila svoj vlastiti život

VIDEO

Jade Whiston (36) iz Pitsea u Velikoj Britaniji se 2015. počela nekontrolirano češati, te je stalno 'kopala po sebi' zbog čega joj je  tijelo bilo prekriveno ranama.

Nakon što su ju doktori dvije godine uvjeravali da je u pitanju infekcija kože, u veljači 2017. godine joj je konačno dijagnosticirana četvrta faza Hodgkinovog limfoma, i to nakon što joj je koža na prsima počela bubriti.

U tom trenu rak se već proširio na pluća i jetru, a gospođa Whiston je odmah krenula na kemoterapiju. Unatoč tome, rak se nastavio širiti.

POGLEDAJTE VIDEO O UČINKU PANOBINOSTATA:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Lijek za rak panobinostat 01:55

Nakon što je iscrpila sve mogućnosti liječenja u Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS-u), gospođa Whiston, koja se udala za svog supruga Vincea (38) prošlog studenog, sad pokušava kupiti lijek panobinostat, koji je dostupan samo pacijentima s multiplim mijelomom raka krvi.

- Pokušavam skupiti milijun kuna (120.000 funti) kako bih si spasila život. Moja jedina opcija u NHS-u je bila prihvatiti svoju bolest i dobiti palijativnu skrb - rekla je gospođa Whiston.

- Do sada sam prikupila dovoljno za prvi ciklus lijeka koji se zove panobinostat, a koji uključuje 18 tableta. Poslije drugog ciklusa sredinom ožujka obavit ću PET skeniranje (Pozitronsku emisijsku tomografiju) kako bi se utvrdilo ima li lijek učinka - objasnila je gospođa Whiston.

- Dijagnosticirana sam u četvrtom stupnju raka kad se već proširio na pluća i jetru. Nisam imala pojma da svrbež kože može biti simptom raka - ispričala je gospođa Whiston za Daily Mail.

Kod gospođe Whiston se 2015. godine pojavio svrab i ekstremni umor.

Gesta koja je dirnula mnoge: Pjesmom se oprostila od muža
Gesta koja je dirnula mnoge: Pjesmom se oprostila od muža

- Toliko sam se češkala da je to počelo utjecati na moj svakodnevni život, bila sam prekrivena ranama i kopala sam rupe po sebi - rekla je.

Kaže da joj je to bilo nepodnošljivo, ali da su ju doktori uvjeravali da je u pitanju infekcija kože. Trebalo je čak dvije godine da ju pošalju dermatologu i to kad su joj počele upale kože na prsima.

- Na ultrazvuku je otkriveno da su mi natečeni limfni čvorovi. A nakon biopsije mi je konačno dijagnosticiran Hodgkinov limfom. Isprva sam osjećala olakšanje nakon što sam godinama išla od doktora do doktora - prepričava gospođa Whiston. 

Napokon naoružana dijagnozom, gospođa Whiston je izdržala nekoliko krugova kemoterapije, koja nije uspjela spriječiti širenje raka. 

Nakon šest mjeseci otkriven joj je rak u kralježnici, rebrima, kukovima i limfnim čvorovima.

- U posljednje dvije godine sam samo jednom bila u remisiji, ali neću odustati - izjavila je gospođa Whiston.

Upućena je u Centar za liječenje raka u bolnici University College u Londonu, gdje je stavljena u grupu za ispitivanje novog lijeka kako bi mogli usporediti učinak novog lijeka i ovog koji je dobila preko NHS-a. 

Zbog anoreksije pala na 41 kg: Nije pila vodu da se ne udeblja
Zbog anoreksije pala na 41 kg: Nije pila vodu da se ne udeblja

Na žalost stavljena ju u kontrolnu grupu koja je trebala dobiti lijek koji je već dostupan na tržištu, te se odlučila ne odazvati. 

Gospođa Whiston je tada započela još jedan krug kemoterapije, koji je opisala prestrašnim.

- Bila sam u bolnici devet dana, a to je rezultiralo time da sam se srušila i novim problemima s bubrezima - ispričala je. 

Nakon što je dva dana kod kuće ležala, gospođu Whiston su hitno odvezli natrag u bolnicu jer je dobila sepsu. Na skeniranju su otkrili da se rak proširio na jetru, trbuh i pluća.

Unatoč svemu što je pretrpjela, gospođa Whiston i njezin sadašnji muž su se nakon 12 godina veze odlučili vjenčati.

- Vince me podržavao svaki korak ovog groznog putovanja, a prošle godine smo odlučili iskoristiti svoju štednju i vjenčati se jer je to nešto što smo oduvijek željeli učiniti. Na vjenčanju je bila obitelj i najbliži prijatelji i bilo nam je savršeno - rekla je.

Gospođa Whiston je pokrenula GoFundMe kampanju za prikupljanje novca za skupo liječenje i do sada je prikupila više od 400.000 kuna (47.000 funti).

Tvrdi da joj je osiguranje ponudilo paket za palijativnu njegu, ali da joj je medicinska sestra s kojom se sprijateljila, preporučila da pokuša s panobinostatom.

Rodio se bez ruku i nogu, ali to mu ne smeta da pleše i uživa
Rodio se bez ruku i nogu, ali to mu ne smeta da pleše i uživa

- Želim završiti svih šest ciklusa novog lijeka do sredine ožujka. Ako ne uspijem, nemam izbora nego započeti palijativno liječenje raka. Šokirala me velikodušnost ljudi, jer smo već uspjeli skupiti više od trećine novaca koji mi trebaju za liječenje - rekla je.

Gospođa Whiston želi upozoriti ljude da ne ignoriraju znakove upozorenja da nešto s njima nije u redu. 

- Prihvatila sam mišljenje doktora da mi nije ništa ozbiljno jer to nije uobičajen simptom Hodgkinova limfoma, širenje na jetru je uzrokovalo svrbež kože - objašnjava.

Intenzivan svrab može biti znak problema jetre zbog blokiranja žučnih puteva, zbog čega žučni proizvodi ulaze u krvotok i talože se u kožu.

- Ne znam bi li bilo drugačije da je moj rak dijagnosticiran ranije, ali neću odustati, želim živjeti - dodala je gospođa Whiston.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme