Obavijesti

Lifestyle

Komentari 30

Dvogodišnjaci mogu pomagati, a oni s 10 i pripremati obroke

Dvogodišnjaci mogu pomagati, a oni s 10 i pripremati obroke
2

MALI POMAGAČI Djeca koja u ranoj dobi sudjeluju u kućanskim poslovima su uspješnija. Donosimo tablicu kućanskih poslova primjerenih dobi djeteta

VIDEO

Dijete teba uključiti u obavljanje kućanskih poslova čim pokaže interes. Veća je vjerojatnost da će djeca koja imaju ‘obaveze’ u ranoj dobi imati više uspjeha u školi, bolje odnose s drugima i uspješniju karijeru, rekla nam je psihologinja Sanja Ivanušević Grgas.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:41

Ideja da dijete voli učiti kroz rad nije nova. Maria Montessori, psihijatrica i pedagoginja, osnovala je svoju prvu školi u saveznoj državi New York 1911., bazirajući se na ideji da djeca više uče iz onoga što rade nego iz onoga o čemu slušaju te da urođeno žele biti potrebni i od pomoći. Ona je tvrdila da sposobnosti koje djeca steknu u ranom djetinjstvu imaju važnu ulogu u razvijanju uravnoteženog, poduzetnog i kompetentnog ponašanja.

- Mala djeca rado sudjeluju iz potrebe za samostalnošću, želje za igrom, istraživanjem i oponašanjem odraslih - kaže Ivanušević Grgas za klokanica.24sata.hr.     

Kako naučiti dijete da usvoji radne navike i kad je pravo vrijeme za to, objasnila nam je Ljiljana Vukšić, ravnateljica Dječjeg vrtića Mali istraživač.

- Kad govorimo o usvajanju radnih navika djece u svemu, pa i pospremanju igračaka, moramo naglasiti da je dijete upijajuća spužva koja već od rođenja usvaja određena ponašanja uvidom u ponašanje nas odraslih koji ga okružujemo. Često se ljutimo na djecu zbog nekih ponašanja ne pomišljajući na to koliko smo mi svojim osobnim ponašanjem pridonijeli tome da se naše dijete ovako ponaša. Činjenica je da su radne navike nešto što djeca, između ostalog, stječu i svakodnevnim uvidom u svijet odraslih koji ih okružuje. Ali i načinom na koji se mi odrasli postavljamo prema djetetu te zbog potrebe njegova sudjelovanja u onom što se zovu obveze. Suživot djece i odraslih trebao bi biti ravnopravan kako u obvezama tako i u odgovornostima za svakodnevne aktivnosti koje čine temelj življenja i bitno određuju kvalitetu obiteljskog života - objašnjava ravnateljica.

Naglašava kako roditelji često pokleknu pred svojim djetetom i sami pospreme djetetove igrače. To nije dobro za razvoj djetetovih vještina i stjecanje novih iskustava.

Stoga, nije loše provjeriti poznatu Montessori tablicu kućanskih poslova za djecu i razmisliti o ideji koja stoji iza nje. U Montessori tablici prikazani su kućanski poslovi primjereni dobi djeteta.     

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku