Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Dvostruko je više djevojčica i dječaka cjepljeno protiv HPV-a

Dvostruko je više djevojčica i dječaka cjepljeno protiv HPV-a
1

U Hrvatskoj je besplatno cijepljenje za sve učenike i učenice 8. razreda dostupno od 2015. godine, a omogućeno je svih osobama do 25-te godine života. No, procijepljenost je i dalje vrlo niska

VIDEO

U Zagrebu je u prošloj školskoj godini protiv humanog papilloma virusa (HPV) cijepljeno gotovo dvostruko više učenica i učenika, pa iako je 32 posto cijepljenih i dalje premalo, postotak je puno viši nego u ostatku Hrvatske, istaknuto je u četvrtak na panel raspravi u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

I dalje su ključni edukacija roditelja, među kojima svaki treći nikad nije čuo da je u Hrvatskoj dostupno besplatno cijepljenje protiv HPV-a, kao i rad s učenicima, u čemu značajan doprinos mogu dati obrazovni radnici, rečeno je na raspravi 'Tko se ne bi cijepio protiv raka' u kojoj su, uz stručnjake iz zdravstva, sudjelovali učitelji i stručni suradnici u školama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:50

Infekcija HPV-om glavni je uzročnik raka vrata maternice, od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli 300, a umire više od 100 žena. To je ujedno jedina vrsta raka za koji postoji cjepivo pa ga je u potpunosti moguće spriječiti.

U Hrvatskoj je besplatno cijepljenje za sve učenike i učenice 8. razreda dostupno od 2015. godine, a omogućeno je svih osobama do 25-te godine života. No, procijepljenost je izrazito niska i trenutno je oko 12 posto. Zagreb je sa cijepljenjem i edukacijom počeo prvi u Hrvatskoj prije 11 godina i do danas je cijepljeno ukupno 5631 djevojčica i dječaka. 

Rak grlića maternice: 'Jako je važno cijepiti se protiv HPV-a'
Rak grlića maternice: 'Jako je važno cijepiti se protiv HPV-a'

To je jedino cjepivo protiv neke zloćudne bolesti

- Na žalost, loša je osviještenost, neinformiranost ili dezinformiranost roditelja koje mi pokušavamo informirati na roditeljski sastancima, čemu se oni dosta slabo odazivaju - kaže predsjednica zagrebačkog Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti Mirna Šitum.

- Treba stalno naglašavati da je to jedino cjepivo protiv neke zloćudne bolesti, a više od 99 posto slučajeva karcinoma maternice uzrokovano je infekcijom HPV-a. Dakle - cijepiti dijete znači smanjiti mu rizik od te bolesti za gotovo sto posto - rekla je Šitum.

Doktor u rukama ima natpis HPV

Postoji niz predrasuda zbog kojih roditelji ne žele cijepiti svoje dijete, bilo zbog straha od alergijskih reakcija, bilo zato što smatraju da je to 'blagoslov za ulazak u rani spolni život', što je potpuno neutemeljeno.

Procijepljenost u Zagrebu je najbolja u Hrvatskoj s 32 posto, pa iako to nije zadovoljavajuće ipak imamo gotovo sto posto veći odaziv nego lani, a to je rezultat napora Povjerenstva i Ureda za zdravstvo i značajne financijske potpore Grada, kazala je Šitum.

Jedite grah, ribu i smeđi rižu kako bi spriječili moždani udar
Jedite grah, ribu i smeđi rižu kako bi spriječili moždani udar

Voditelj gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč napomenuo je kako je Zagreb u nabavku cjepiva protiv HPV-a godišnje ulagao oko milijun kuna, dok se u edukaciju i promociju cijepljenja ulaže 200.000 kuna. 

- Očekujemo da se nastavi rast procijepljenosti i da ćemo iduće godine imati više od 50 posto cijepljenih u jednoj generaciji. No, u tome moraju sudjelovati svi - roditelji, djeca, obrazovni i zdravstveni sustav - kaže Jeleč.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:01
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...