Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ekcem vs. psorijaza: Suhoća rane otkriva pravi tip bolesti

Ekcem vs. psorijaza: Suhoća rane otkriva pravi tip bolesti
3

Kožne bolesti izraženije su zimi. Ekcem najčešće počinje kao vlažna rana s mjehurićima, dok su rane nastale kao posljedica psorijaze suhe od samog početka

VIDEO

Hladnoća, vjetar i grijanje najgora su kombinacija za kožu zbog čega se tijekom hladnijih mjeseci češće javljaju upale. Kožne bolesti koje se javljaju mogu na prvi pogled biti jako slične, osobito je to slučaj s ekcemom i psorijazom. Međutim, treba biti jako oprezan zato što pogrešno liječenje može samo pogoršati simptome. 

Rane čine razliku

Iako ih je lako zamijeniti, začetak bolesti je različit. Ekcem najčešće počinje kao vlažna rana s mjehurićima, dok su rane nastale kao posljedica psorijaze suhe od samog početka. Rane od psorijaze mogu postati vlažne zbog infekcije, alergijske reakcije, češanja i korištenja pogrešne kreme. Stoga je važno paziti rane od samoga početka kako biste liječniku lakše objasnili o čemu se radi, savjetuju dermatolozi. 

Dreamstime

Uzroci ekcema

Ekcemi muče od devet do 30 posto ljudi, a posljedica su atopijskog dermatitisa i kontaktnog dermatitisa. Atopijski je nasljedan, ali jednako tako mogu ga uzrokovati grinje, hladnoća i velika vlaga u zraku. Kontaktni nastaje zbog alergijske reakcije na određeni preparat, kremu ili deterdžent za pranje rublja. 

Ekceme mogu uzrokovati i metali iz nakita, boje iz odjeće i boje za kosu, mirisi u deterdžentima i preparatima za njegu. Rezultat toga su najčešće ekcemi na rukama i nogama, piše Byrdie.  

Uzroci psorijaze

Psorijaza nije samo kronična kožna bolest već i bolest imunološkog sustava, a prate ju veća ili manja crvenila na vlasištu, iza ušiju te na pregibima ruku i nogu. Mogu ju uzrokovati infekcija, trauma, kemikalije i loša prehrana, a povezuje se i sa stresom, s pretilosti i betablokatorima te antidepresivima. Težina psorijaze ovisi o cjelokupnom zdravlju, a što je jače izražena to je i veći rizik od srčanih problema, visokog tlaka i dijabetesa. 

Ekcem

Ako se na koži pojavi ekcem, važno je pratiti preparate koje koristite i po mogućnosti prestati ih koristiti na dva tjedna kako bi se vidjelo uzrokuju li ih te kreme ili ne. Preporučuje se koristiti hipoalergene preparate, blage kreme i kozmetiku bogatu prirodnim masnim kiselinama koje popravljaju kožnu barijeru te sprječavaju isparavanje vode. Ako se ekcemi ne povlače, treba se obratiti liječniku. 

Fotolia

Također, treba pripaziti na tkanine koje nosite, savjetuju dermatolozi. Obavezno ih treba oprati prije nošenja, naročito ako su dugo bile u ormaru, dok kapute i jakne treba provjetriti. Najbolji izbor su pamučni materijali koji kožu puštaju da diše i ne nadražuju je.

Psorijaza

Na prvu pojavu psorijaze valja se javiti liječniku, ali i pokušati izbaciti uzročnike stresa koji dodatno pogoršavaju ovu bolest. Preporučuje se izbjegavati masnu hranu, ali i smanjiti unos agruma jer mogu pojačati stanje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku