Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Eko-dućani: 50.000 plastičnih boca manje bačeno je u okoliš

Eko-dućani: 50.000 plastičnih boca manje bačeno je u okoliš
5

Trgovina Špeceraj samo je ove godine prodala gotovo 9500 papirnatih vrećica. No doprinosu ekologiji tu nije kraj - postoje dućani u kojima se rinfuzno može kupiti tjestenina, mahunarke pa i začini

VIDEO

Godinu dana sa sobom u trgovinu nosim istu bocu u koju mi natoče tekući deterdžent. Kupujem ga otprilike dvaput na mjesec, što znači da sam okolišu uštedio najmanje dvadesetak boca.  

Kaže nam to Zagrepčanka u trgovini Žabac u Tratinskoj ulici u Zagrebu koja ovamo dolazi ne bi li ušparala na kućnom budžetu. Usput pomogne i okolišu jer nosi svoju ambalažu u koju toči deterdžent. ‘Žabac’ je food outlet na tri lokacije u Zagrebu u kojemu se po povoljnijim cijenama prodaje ‘rok’, ‘lom’ i ‘štok’ roba, odnosno roba pred istekom roka trajanja, roba koja ima neku grešku ili roba koje je proizvođač proizveo previše pa je nema kamo plasirati, objašnjava vlasnik Mario Žamboki.

“Žabac”, međutim, unatrag gotovo dvije godine prodaje i Labudove domaće deterdžente iz rinfuze, zahvaljujući kojima je u okoliš, kaže Žamboki, bačeno 50.000 plastičnih boca manje. U trgovinu je potrebno donijeti vlastitu bocu, u koju će trgovac, po izboru, natočiti deterdžent za odjeću ili suđe, omekšivač, sredstvo za stakla...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svemu tome, cijena je ovdje višestruko niža nego u konvencionalnoj trgovini. Dolaze kupci različite platežne moći, a pogotovo oni koji brinu o zaštiti okoliša. 

- Naša je ideja od početka smanjivati količine hrane koje bi bile uništene zato što su pred rokom trajanja, imaju neku greškicu i slično. ‘Spasili’ smo dosad na tone hrane i drugih proizvoda - kaže Žamboki.

Primjerice, ako u skladište trgovačkog centra stigne šleper avokada iz Nizozemske, bit će vraćen proizvođaču zbog nekoliko prezrelih voćaka. Ovako, sve će biti otkupljeno, bacit će se samo trule komade voća, a ostatak prodati u outletu i po triput manjoj cijeni. Žamboki je posebno ponosan na desetke tisuća plastičnih boca ušteđenih okolišu na deterdžentima. 

Kupiti se može po želji, od decilitra do više litara. Ista hvalevrijedna eko ideja pala je na pamet i riječkom komunalnom poduzeću Čistoća. U “Riperaju”, prvoj radionici u Hrvatskoj za besplatne popravke, postavili su Berta - samoposlužni automat za, kažu.

Primorci, “refužo” maslinovo i bučino ulje, tri vrste octa, dva eko šampona za kosu i tri eko deterdženta za pranje rublja, posuđa te za višenamjensko sredstvo za čišćenje. Sve redom domaći proizvodi koje u Čistoći promoviraju, ali žele i podići ekološku svijest građana. 

Bert je u funkciji od kolovoza, otkad je prodano, primjerice, oko 160 litara maslinova ulja i jabučnog octa te još toliko litara ostalih osam proizvoda koji se nude. Pod uvjetom da ambalaža s kojom su kupci došli ne završi u otpadu, nego do Berta dođe opet, ušteđeno je već dosad nekoliko stotina boca. 

Više od dvije godine istu ekološku misiju ima i “Špeceraj” sa zagrebačkog Svačićeva trga, u kojemu vlasnici Snježana Zrnić i Danijel Adrušić 40 posto asortimana nude iz rinfuze. Prvi su hrvatski rinfuzni mini market, koji odnedavno posluje i na lokaciji u Ilici. Ovdje je uistinu moguće obaviti cijeli “špeceraj” - kupiti brašno, tjesteninu, ulje i ocat, suhomesnate proizvode, voće i povrće, orašaste plodove...

- Dolaze nam ‘zerowasteri’, ekološki najosvješteniji kupci, koji sa sobom u kupnju obavezno nose prazne staklenke i boce, prazne papirnate vrećice, raznu ambalažu koju koriste uvijek iznova. Dolaze nam i drugi kupci, kojima smo samo u ovoj godini prodali gotovo 9500 papirnatih vrećica. Plastične ne prodajemo, nikakve - kaže Danijel iz “Špeceraja”. “Zerowastera” je, dodaje, sve više, uglavnom među vegetarijancima i veganima. 

- Mi trgovci smo zapravo ključna karika u smanjivanju ambalažnog otpada. Što manje plastike budemo nudili, manje će se i kupovati - jednostavna je Danijelova računica. Pozdravlja i namjeru velikih trgovačkih lanaca da smanje svoj plastični asortiman. “Špeceraj” je samo lani prodao 15.000 papirnatih vrećica umjesto plastičnih. 

1. Domaći deterdžent za rublje, litra 7,99 kuna: 
Na deterdžentomatu u tri dućana ‘žabac’ najčešće se toči sredstvo za pranje rublja. Kao i ostala sredstva, dolazi iz zagrebačke tvornice labud. ista ambalaža može potrajati godinama. 
Trenutačna cijena: 7,99 kn/l

2. Pola litre deterdženta za suđe stoji tri i pol kune 
Drugi artikl koji se najbolje prodaje na ‘žapčevU’ deterdžentomatu je sredstvo za suđe. Natočit će ga tomislav kurjan, jedan od pomoćnika s posebnim potrebama.
Trenutačna cijena: 6,99 kn/l

3. Omekšivač koji mekše pada na budžet
Dođete li u ‘žabac’ sa svojom ambalažom, bilo koje zapremnine, omekšivač ćete platiti šest kuna po litri, dakle 12 kuna za dvije litre, a spasili ste i jedini planet koji imamo.
Trenutačna cijena: 5,99 kn/l

4. Ljepši pogled u svijet kroz jeftino oprane prozore
Sredstvo za pranje stakla kupiti se može za šest kuna po litri. ‘Žabac’ svoje trgovine, kao i eko koncept, planira proširiti i na druge hrvatske gradove, kao i na Sloveniju, najavljuje vlasnik.
Trenutačna cijena: 5,99 kn/l

5. U zagrebačkom ‘špecerajU’ plastičnih vrećica nema
Prvi su hrvatski rinfuzni mini market u kojem je moguće kupiti baš svašta. donijeti se može vlastitu ambalažu ili u trgovini kupiti staklenku ili papirnatu vrećicu, plastike nema.
Cijena vrećice: 1,80  kn

6. U riječkoj berti ‘toče’ i ulje kao i biošampon
Na samoposlužnom aparatu koji je dobio ime bert riječani mogu kupiti deset eko domaćih proizvoda iz rinfuze - od maslinovA ulja, preko šampona, pa do sredstva za čišćenje
Cijena biošampona: 17 kn/dcl

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

15:21
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu