Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Eko-vodič od kojeg će i svi susjedi “pozelenjeti”

None Foto: shutterstock

Pet minuta vašeg vremena dnevno dovoljno je da pridonesete smanjenju emisije štetnih plinova, očuvanju šuma i racionalnom trošenju energije

Zamjena običnih žarulja štednim, toplinsko izoliranje vrata i prozora te gašenje sustava grijanja ili hlađenja u prostorijama koje se ne koriste neki su od primjera kojima ćete štedjeti energiju, ali i novac. Iako većina ljudi smatra da zaštita okoliša podrazumijeva drastične promjene životnih navika, dovoljno je samo pet minuta na dan da biste vi, ali i vaši susjedi postali “zeleni”. Promotivne letke i oglasne materijale koji “guše” vaš poštanski sandučić možete reciklirati, a postavite li natpis zabrane ostavljanja letaka iznad sandučića, spriječit ćete gomilanje beskorisne hrpe papira. Vožnja s preniskim tlakom u gumama može povećati potrošnju goriva, zato vodite redovitu brigu o njima kako biste smanjili emisiju štetnih plinova.
Rabite li ekološki proizvedene deterdžente, spriječit ćete trovanje vode, ali i izbjeći moguće alergije.
>>>Perilica posuđa smanjuje potrošnju vode, ali i električne energije jer u jednom pranju opere triput veću količinu posuđa nego ručno pranje. Namakanje težih zaprljanja u toploj vodi smanjit će količinu vode, ali i deterdženta potrebnog za pranje. Korištenjem pamučnih kuhinjskih krpa umjesto papirnatih ručnika čuvate šume.
>>>Plastične posude poput čaša od jogurta i slične PET ambalaže možete iskoristiti za čuvanje sitnih predmeta poput čavala, ali i kao tegle za sadnju začinskih biljaka na balkonu ili u kuhinji.
>>>Mikrovalna pećnica troši 50 posto manje energije od običnih pećnica. Korištenje mikrovalne ljeti održat će kuhinju hladnom, ali i spriječiti klima-uređaj da, potaknut toplinom pećnice, troši više električne energije.
>>>Osim što štedi energiju i smanjuje količinu potrošene vode, tuširanje je i zdravije od kupanja.
>>>Obične baterije zamijenite onima koje se mogu puniti. Osim što ćete ih upotrijebiti više puta, traju dulje i manje su štetne za okoliš.

Komentiraj, znaš da želiš!