Obavijesti

Lifestyle

Ekološka posteljina i posoblje Lijepa naša Sava

Ekološka posteljina i posoblje Lijepa naša Sava
8

Japanski veleposlanik pozdravio je najavu predstavljanja kolekcije od komušine na inozemnim tržištima te istaknuo kako vjeruje da će uspjeh postići i na velikome japanskom tržištu

Nacionalni projekt Urbani vrtovi nastavio je sa svojom društveno odgovornom misijom uređivanja zelenih oaza u gradovima. Ovogodišnje zelene akcije nastavile su se 13.listopada ove godine kada je uređen Gradski vrt u Borovju. Zahvaljujući Gradu Zagrebu, 24sata i Radiju Kaj, kao i velikom zanimanju građana, Grad Zagreb postao je bogatiji za još jednu zelenu oazu. Među brojnim uzvanicima, na otvorenju zelene oaze u središtu Zagreba, bila je i gospođa Mina Petra Petričec koja je tom prilikom predstavila svoju kolekciju ekološke posteljine i posoblja Lijepa naša Sava. Ta jedinstvena kolekcija izazvala je veliko zanimanje javnosti nakon njezine promocije u rujnu te upravo i na otvorenju Gradskog vrta u Borovju. Svoju je kolekciju, gospodarstvenicima, novinarima i diplomatima, gospođa Mina Petra Petričec predstavila i u Hrvatskoj kući u Zagrebu.

Ekološka posteljina, osim što je načinjena od komušine, od koje se izrađivala posteljina i prije stotinu godina, kreirana je kao posve nov i moderan proizvod koji sadržava sva obilježja prošlosti. Narudžbe nam posljednjih dana pristižu iz svih krajeva Hrvatske, a našu po mnogočemu jedinstvenu kolekciju predstavit ćemo u svim krajevima svijeta”, izjavila je etnoumjetnica i autorica kolekcije Mina Petra Petričec.  

Japanski veleposlanik Njegova Ekselencija Keiji Ide oduševljen je modernim dizajnom ekološke posteljine Lijepa naša Sava izrađene od komušine, biološkoga ostatka u poljoprivrednoj proizvodnji kukuruza, a sa zanimanjem je razgledao i druge etnoproizvode iz kolekcije Lijepa naša Sava poput cekera, torbica, papuča i otirača s motivima narodnih vezova. „Tradicijska proizvodnja u Japanu iznimno je cijenjena, a država posebno potiče tradicijske obrte”, istaknuo je japanski veleposlanik i poželio uspjeh kolekciji Lijepa naša Sava. Istaknuo je kako je uvjeren da bi ti hrvatski ekološki  proizvodi mogli naći mjesto i na velikome japanskom tržištu, a bili bi, kako je rekao, zanimljivi i japanskim turistima koji u Hrvatsku dolaze u sve većemu broju.

Predstavnica francuskoga veleposlanstva Marijana Bobinac istaknula je da u Francuskoj postoji snažna tradicija očuvanja tradicijskih obrta i seoskih domaćinstava na kojoj se temelji i turistička ponuda, te da je dobro da je i Hrvatska počela više raditi na osvješćivanju o vrijednosti vlastite tradicije i njezinu očuvanju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kolekcija ekološke posteljine i posoblja Lijepa naša Sava nastala je u okviru istoimenoga društveno odgovornoga projekta i uz potporu Coca-Cole HBC Hrvatska. Predmeti su izrađeni od komušine koja se uglavnom uzgaja u okolici Zagreba, Slavonskoga Broda i Županje, a završni proizvod nastaje u obiteljskoj radionici Montex u Svetomu Križu Začretje. Vlasnik Darko Kvež pojasnio nam je kako je do suradnje s etnodizajnericom Minom Petrom Petričec i Coca-Colom došlo nakon jedne od promocija akcije Kupujmo hrvatsko.

Cilj nam je potaknuti zapošljavanje i pokrenuti gospodarstvo u slijevu rijeke Save. Tijekom posljednjih sedam godina, koliko projekt Lijepa naša Sava traje, okupili smo više od 56 partnera i ovom kolekcijom idemo korak dalje”, rekla je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC Hrvatska.

Gosti na promociji ekološke posteljine i posoblja Lijepa naša Sava imali su prilike vidjeti i kako se nekad izrađivalo platno u područjima uz tu rijeku. Tkalja Nevenka Radočaj i prelja Ana Čvorišćec iz Posavskih Brega pokazale su na izvornome tkalačkom stanu koliko je truda bilo potrebno da se od lana izradi tkanina od koje su se nekad šivale narodne nošnje, pregače, rublje i drugi proizvodi. Gosti su se okrijepili tradicijskim jelima poput tenke gibanice, štrudle od jabuka, makovnjače i orehnjače, koje je u krušnoj peći ispekao majstor slastica iz Sesveta Darko Židak.

Knjižicu o kolekciji ekološke posteljine i posoblja Lijepa naša Sava možete preuzeti na stranicama www.lijepanasasava.hr.

Više o projektu Lijepa naša Sava pročitajte na mrežnim stranicama www.lijepanasasava.hr i na stranicama na Facebooku www.facebook.com/LijepaNasaSava.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Gradski vrt Mandlova dobio svoju sportsku zonu
PROMO

Gradski vrt Mandlova dobio svoju sportsku zonu

U sklopu projekta Urbani vrtovi organizirana je sportska zabava u povodu otvorenja još jedne sportske zone u gradskim vrtovima – Novi travnjak sportske zone Gradskog vrta Mandlova isprobao je i gradonačelnik Milan Bandić – Gradski vrt Sveta Klara proglašen najuređenijim Gradskim vrtom Zagreba

Sočna piletina i kotlet s grilla za prste polizati za ljetni ručak
PROMO

Sočna piletina i kotlet s grilla za prste polizati za ljetni ručak

Ljeto je vrijeme kada nastojimo ručak pripremiti u 20-ak minuta. Donosimo recepte za sočnu piletinu i savršen kotlet s grilla uz Šafram začine koji će zadovoljiti i najistančanija nepca
Velika Gorica zelenija za još jedan prekrasan gradski vrt
URBANI VRTOVI

Velika Gorica zelenija za još jedan prekrasan gradski vrt

Zelenom akcijom projekta Urbani vrtovi svečano je otvoren drugi gradski vrt u Velikoj Gorici – otvorenju su prisustvovali gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak