Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Eksperimentalno cjepivo ženi je sasvim 'izbrisalo' rak dojke

None Foto: First Coast News/Screenshot

Amerikanki se 'svijet srušio' kada je saznala da ima rani stadij raka dojke. Tada je odlučila pristupiti kliničkom testiranju novog cjepiva i ta odluka spasila joj je život

Lee Mercker iz Jacksonvillea uvijek je živjela zdravo i zato joj je dijagnoza raka dojke u ožujku bila ogroman šok.

- Bila sam zdrava. Zbog toga me dijagnoza toliko i naljutila. Bila sam šokirana, kao i svi oko mene - ispričala je.

Nakon dijagnoze otišla je u kliniku Mayo kako bi počela s liječenjem, a tamo ju je liječnik pitao želi li možda prije isprobati nešto novo - eksperimentalno cjepivo koje uništava rak dojke u ranom stadiju i sprečava buduća pojavljivanja, prenosi Upworthy. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Pristala sam u roku 10 sekundi - prisjetila se Mercker.

Na oduševljenje cijelog osoblja, eksperiment je uspio.

- Vidjeli smo dokaze da se tumor povlači i da se imunološki sustav okomio na tumor - rekao je dr. Keith Knutson iz klinike Mayo u Jacksonvilleu i dodao da su rezultati bili točno ono čemu su se nadali.

TEŠKO JE BOLESNA Mozak joj 'curi' prema leđima: Jade (23) živi od dana do dana

- Cjepivo je bilo dizajnirano da učini upravo to što se dogodilo, ali nismo mogli biti sigurni da će upaliti jer nam je Lee bila prva pacijentica na kojoj smo uopće isprobali novi lijek. Lijek bi trebao stimulirati imunološki sustav da napadne tumor i to je napravio - objasnio je.

Iako je rak sasvim nestao, Mercker je obavila dvostruku mastektomiju jer se ipak radi o eksperimentalnom cjepivu i htjela je biti sigurna da se bolest neće vratiti. To tkivo je poslano na analizu kako bi ga liječnici mogli još proučavati.

- Osjećala sam se kao da sam hodala po Mjesecu. Radim u poslu gdje ima mnogo žena i nagledala sam se svakakvih priča i bilo bi uistinu lijepo kada bi ovaj tretman mogao iskorijeniti rak dojke - rekla je Mercker, koja tek sad polako shvaća koliko bi cjepivo koje ju je spasilo moglo biti bitno.

MAJKA LAVICA Trudnica s rakom je ipak rodila: 'Osjećala sam mu kucanje srca'

Objasnila je i kako je tretman izgledao. Morala je ići na redovita cijepljenja tijekom 12 tjedana.

- Uvijek su mi vadili krv, pregledali su me i odmah su mi dali cjepivo. Radi se o tri cjepiva, koja su mi dali odjednom u četiri navrata, svaka dva tjedna - opisala je.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dr. Knutson rekao je da su već počeli koristiti cjepivo kod dvije nove pacijentice te da traže nove kandidate za testiranje lijeka.

Iako je još dalek put do kada bi cjepivo moglo ući u redovnu upotrebu, rezultati su obećavajući i pokazuju budućnost prema kojoj liječnici streme.

- Radi se zapravo o cjepivu protiv raka dojke i mislim da je samo pitanje vremena kada ćemo ga završiti - optimističan je dr. Knutson.

Reuters/Pixsell BOTOKS ĆE BITI PROŠLOST? Otkrili novi tretman protiv bora za koji se ne koriste igle

Klinika Mayo trenutačno radi na nekoliko cjepiva kojima je namjena spriječiti i pobijediti rak.

Dr. Knutson se nada da će sljedeće godine početi testirati i cjepivo koje bi spriječilo da se rak dojke formira u zdravih pacijenata, nešto kao cjepivo protiv gripe, samo za rak dojke.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (54)
  • Ha 😄 sad kreću antivaxeri sa svojim teorijama😎

    23. 10. 2019,   09:15
  • Odite na youtube-FES tv ukucajte i pogledajte video "Dugo čuvana tajna", moglo bi vas fascinirat na ovu temu, normalno, ako gledate otvorenog uma! Predzadnji video je, star 6 dana!

    23. 10. 2019,   09:27
  • Da nije to Hrvat Štagljar otkrio lijek protiv raka djoke

    23. 10. 2019,   12:05