Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

EU stručnjaci traže kontrole za reguliranje otrova u domovima

EU stručnjaci traže kontrole za reguliranje otrova u domovima
1

Tvrde: Porast broja oboljelih od raka prostate, dojke i dijabetesa u EU ne može se povezati s genetikom ili životnim stilom, već je njegov uzrok izlaganje kemikalijama

VIDEO

Kućanske kemikalije koje se sumnjiče za poticanje raznih bolesti, uključujući pretilost, rak i neplodnost, trebale bi prolaziti strože kontrole prije nego se nađu na tržištu, upozoravaju stručnjaci u novom izvješću povjerenicima EU. Oni smatraju da je povećanje broja oboljelih od bolesti povezanih s hormonima preveliko da bi njihov uzrok bio način života ili genetika, piše Daily Mail.

Berlaymont deklaraciju koja se nastavlja na ovogodišnje izvješće Svjetske zdravstvene organizacije potpisuje 89 eminentnih stručnjaka, koji smatraju da su zakoni o opasnim kemijskim spojevima preblagi. Podaci koje navode uključuju dramatičan porast oboljelih od raka dojke u južnoj i istočnoj Europi, velik porast oboljelih od raka prostate u gotovo svim europskim državama te masovna epidemija dijabetesa i pretilosti diljem svijeta.

Za to okrivljuju kemikalije koje ometaju ravnotežu hormona u tijelu, prvenstveno ftalate i bisfenol A koji se nalaze u gotovo svim ambalažama, pa tako i konzervama i sunčanim naočalama.

- Postojeće regulative i dopuštene doze štetnih kemijskih spojeva nisu prikladne, unatoč tome što postoje jeftini i efektivni testovi kojima se može provjeriti štetnost takvih materijala - stoji u izvješću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stručnjaci tvrde kako je šteta zdravlju uslijed izlaganja tim toksičnim spojevima u nekim slučajevima trajna, dok se ipak u većini može spriječiti izbacivanjem opasnih spojeva iz kućanstava.

- Tražimo od Europske Komisije da odredi nove propise za regulaciju kemikalija koje štete endokrinom sustavu, za što imamo čvrste znanstvene dokaze - rekla je profesorica Susan Jobling sa Sveučilišta Brunel, jedna od potpisnica Deklaracije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje