Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Evo kada je najbolje vrijeme za piti kavu: Nije čim se probudite

Kava nas ujutro razbuđuje, ima dobar okus, pa čak i neke prednosti za naše zdravlje. No znanstvenici tvrde da prvu šalicu kave ne treba piti čim ustanemo iz kreveta

Klinička studija pokazala je da najbolje vrijeme za ispijanje kave je ujutro, ali tek sat vremena nakon što se probudimo. Naime, kad se tek probudimo, hormon kortizol u tijelu je na jednom od tri svoja vrhunca u danu.

Iako za kortizol mnogi misle da je hormon stresa, jer se izlučuje u većim količinama kad smo napeti, no on je i hormon budnosti, a tijelo ga proizvodi kao odgovor na stresne situacije. 

Foto: 123RF

Zašto biste trebali pričekati s kavom

Konzumiranje kofeina kad je tijelo na vrhuncu proizvodnje kortizola 'govori' tijelu da ga proizvodi manje, tvrde farmakolozi koji proučavaju način na koji lijekovi (i kofein) reagiraju s prirodnim biološkim funkcijama tijela. Tako kortizol 'potkopava' učinak kofeina, a može pridonijeti i razvoju tolerancije za kavu; što znači da nam je potrebno sve više i više kave da bi se razbudili.

POMAŽE I KOD RAKA Povremeno gladovanje obnavlja stanice, štiti od mnogih bolesti

Zato pokušajte čekati sat vremena nakon buđenja da skuhate prvu šalicu. A ako više puta u danu pijete kavu, znanstvenici savjetuju da ju konzumirate izvan druga dva vremena najveće proizvodnje kortizola, što je obično između podne i 13 sati te između 17:30 i 18:30 sati, piše Reader's Digest.

POKAZALA SVE: Slavna ljepotica skinula se za novine

Komentari (27)
  • OPREZ: čitanje može ozbiljno nauditi vašem neznanju !!!

    24. 5. 2019,   10:32
  • Čim otvorim oči ..

    24. 5. 2019,   14:05
  • pa dobro oko podne:D

    25. 5. 2019,   17:57