Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Evo kako dobro očistiti cipele i bez skupih krema i sprejeva

Evo kako dobro očistiti cipele i bez skupih krema i sprejeva
1

U većini slučajeva, za čišćenje cipela dovoljna vam je čista stara četkica za zube, malo alkoholnog octa pomiješanog s vodom, ili malo sode bikarbone te - malo strpljenja da ih ne oštetite

VIDEO

Kožne cipele

K.Petrić

Kožne cipele možete prebrisati krpicom koju ste namočili u otopinu vode i bijelog octa u jednakom omjeru. Kad se osuše, istrljajte ih mekom krpicom. Ako ima mrlja, istrljajte ih vlažnom krpicom namočenom u sodu bikarbonu, ostavite da se osuše, pa još jednom uglancajte krpicom. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:49

Cipele od lakirane kože

Ako vaše cipele od lakirane kože, ili štikle, imaju ružne mrlje, istrljajte ih krpicom koju ste prethodno namočili u vazelin. Da biste im dali mrvicu sjaja, pošpricajte ih sredstvom za čišćenje stakla. Dovoljan je mali špric. 

Cipele od antilopa

Fotolia

Iščetkajte ih lagano četkicom na čišćenje noktiju, ili nekom sličnom u jednom smjeru, kako biste uklonili mrlje od zemlje. Kad ih dobro iščetkate, počnite četkati u oba smjera, uz malo jači pritisak, da očistite dublje mrlje. Ako je potrebno, pređite preko mrlja trljajući cipele bijelom gumicom za običnu olovku, ili rašpicom za nokte. Najtvrdokornije mrlje istrljajte krpicom namočenom u bijeli ocat. 

Čizme od ovčje kože 

Četkicom za nokte, ili nekom sličnom, istrljajte ostatke blata s vanjskih rubova čizama. Mrlje sa samih čizama protrljajte bijelom gumicom za olovku, pa obrišite čizme krpom koju ste samo malo navlažili vodom. Ne smije biti previše mokra, jer ćete ih uništiti. Napunite ih novinama da zadrže oblik i ostavite da se suše.

Platnene cipele 

Započnite s četkanjem prljavštine na cipelama neupotrijebljenom četkicom za zube. Napravite pastu od jednakih dijelova sode bikarbone i vode, pa umočite četkicu i njome istrljajte cipele. Zatim pokrenite perilicu rublja na ciklus kratkog pranja hladnom vodom i dodajte oko polovicu deterđenta u odnosu na ono koliko biste stavili da je bubanj dopola pun. Ubacite cipele i nakon toga pustite da se osuše na zraku. 

Tenisice za trčanje

Prljavštinu iščetkajte četkicom za zube, pa četkicu dobro operite. Pomiješajte žličicu deterđenta za rublje s čašom vode, pa u to namočite četkicu i četkajte po tkanini, mreži i gumi. Izbjegavajte četkati kožu, ili pjenu. Mokrom spužvom obrišite sapunicu. Žnirance osvježite tako što ćete ih potopiti u vodu u kojoj ste otopili malo praška. Onda ih možete staviti u vrećicu za osjetljivo rublje i oprati u mašini. Prije nego ih opet stavite na tenisice, očistite rupice u koje se udijevaju. 

Bijele tenisice

Pitate se kako uopće oprati cipele koje se konstantno prljaju? Na komadić vate kapnite malo acetona, ili vinskog octa, pa istrljajte mrlje. Ako mislite da ih je potrebno očistiti izbjeljivačem, prvo ga razrijedite u omjeru jedan (dio izbjeljivača) prema pet (dijelova vode), da ne biste obojili tenisice. Onda u tu otopinu namočite četkicu za zube, pa njome istrljajte mrlje. Na kraju isperite toplom vodom. 

Japanke 

Dobro ih namočite u toploj vodi, pa pospite sodom bikarbonom i ostavite da odstoje barem pet minuta prije nego što ćete ih iščetkati starom četkicom za zube. Možete ih staviti i na hladno pranje u perilici rublja, uz malo deterđenta i šalicu bijelog octa. 

Dreamstime

Plutene platforme 

Pomiješajte litru vode s pola šalice bijelog octa i nekoliko kapi deterđenta za suđe. Miješajte oko 30 sekundi. Obrišite cijele cipele krpicom namočenom u otopinu, pa opet bolje namočite krpicu i koncentrirajte se na pluto, tako da ga trljate sitnim kružnim pokretima. Potom ih prebrišite suhom krpom. 

Špagerice 

Četkicom za zube lagano iščetkajte dijelove prekrivene špagom, s tim da treba voditi računa da četkate u smjeru u kojem je uže motano, kako ga ne biste počupali, piše Rider's Digest.

 

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

10:33

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje