Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Evo kako izaći iz auta koji tone - ovo vam može spasiti život...

None Foto: Dreamstime

Dovoljna je sekunda vaše ili tuđe nepažnje da se bezbrižno putovanje pretvori u borbu za život. Iako je jako teško izaći iz auta koje tone, ipak postoji način da se pokušate spasiti

Pogrešno je vjerovati kako se loše stvari u životu događaju samo drugima. Dovoljna je sekunda da se bezbrižno putovanje pretvori u tragediju. Donosimo savjete koji vam mogu spasiti život ako se ikada nađete u automobilu koji je pao u rijeku, jezero ili more. 

I svakako bi bilo dobro da u automobilu imate poseban alat za razbijanje stakla koji možete kupiti u specijaliziranim trgovinama.

Evo kako izaći iz vozila koje tone:

 • Otkopčajte remen i otvorite prozor Čim automobil padne u vodu otkopčajte sigurnosni remen i spustite prozor. Izađite što prije, prije nego automobil skroz potone. U takvim trenucima bolje je imati prozore koji se ručno otvaraju jer elektronika zakazuje u vodi nakon nekog vremena, navodno nakon deset minuta.
 • Ako treba, prozor razbijte Ako ne možete otvoriti prozor, razbijte ga. Iskusni spasitelji kažu kako ćete imati svega minutu do dvije da napravite ta dva važna koraka - otvorite prozor i izađete, prije nego potone. Usmjerite udarce u kutove prozora jer je staklo tamo krhkije. Za razbijanje stakla može poslužiti bilo što, npr. ključevi automobila, odvojivi naslon za glavu, stopala, lakat...
 • Vrata je teško otvoriti Nikako ne gubite vrijeme pokušavajući otvoriti vrata jer ih nećete moći pomaknuti zbog snage vode koja ih pritišće izvana.

Foto: Dreamstime

 • Vjetrobransko staklo je vrlo teško razbiti Ne pokušavajte razbiti vjetrobransko staklo jer je izrađeno od izuzetno čvrstog materijala otpornog na sudar. Koncentrirajte se na prozore sa strane. 
 • Najprije izgurajte djecu pa sebe Putujete li s djecom, odmah odvojite sigurnosni pojas koji je oko njih, spustite prozor i gurnite ih van. Potom izađite i vi. 
 • Evo kada čekati da se auto napuni vodom Ukoliko ne možete otvoriti niti razbiti prozor, pričekajte da se auto napuni vodom kako bi se unutarnji i vanjski tlak izjednačio pa otvorite vrata. Pokušajte ostati mirni dok se vozilo puni vodom i duboko udahnite dok još ima zraka. Čvrsto držite ručku na vratima koja služi za otvaranje dok se vozilo puni vodom. Vrata neće biti lako otvoriti, možda ćete morati upotrijebiti i noge. 
 • Pratite mjehuriće zraka Lako je postati dezorijentiran pod vodom, pogotovo ako je zamućena. Da bi našli put do površine pratite kuda idu mjehurići zraka pa plivajte u istom smjeru, prenosi BrightSide.

Pogledajte i u videu što napraviti:

Komentari (49)
 • " U takvim trenucima bolje je imati prozore koji se ručno otvaraju jer elektronika zakazuje u vodi nakon nekog vremena, navodno nakon deset minuta..." Ne znam kad sam se zadnji put vozio u automobilu s ručnim spuštanjem prozora, zar toga ima još?A pogotovo ovo bode oči "u takvim trenutcima bolje je...".Ispada da znamo kad će se desiti takvi trenuci?!Dođe čovjek na vrata, cijedi mu se voda s odjeće i drhtavim rukama pritišće zvono, a žena ga dočeka s olakšanjem i osmijehom na usnama:"Vidiš da je dobro što si poslušao moj savvjet i prilagodio automobil vožnji uz jezero, jer da si imao električne podizače...bla, bla, bla..."

  1. 5. 2017,   09:57
 • Kupil bum kabriolet

  1. 5. 2017,   09:08
 • imao sam malu bejzbol palicu ispod sica za takve stvari pa dok mi ju pajkani našli teško im je bilo objasniti da je to specijalni alat za razbiti staklo u slučaju da auto tone

  1. 5. 2017,   08:48