Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Evo kako nas restorani varaju kako bi nam 'podebljali' račun

S gotovo 15 godina iskustva rada u restoranima, Kitty Jay je otkrila nekoliko trikova koji su osmišljeni kako bi se poželjeli vratiti u restoran i u procesu što više podebljali vaš račun

- Ne govorim o ničemu 'crnom'. Govorim o poštenoj strategiji prodaje, koja podupire restoran i količinu napojnica s kojom bih otišla doma na kraju smjene. A to ide daleko dalje od vašeg iskustva s poslužiteljem - rekla je Kitty Jay.

Foto: Dreamstime

Od dizajna menija i veličine porcija do izbora na vinskoj karti, Kitty kaže da je vaš posjet restoranu pažljivo orkestriran tako da se osjećate dobro zbog rastanka s teško zarađenim novcem.

Nadopuna

- Kada naručujete obrok - od aperitiva do deserta - imamo načine kako da nadopunite svoje izbore, dodajući nekoliko kuna tu i tamo svom računu dok ne dostignete 'pristojan iznos' s idejom da će i naša napojnica narasti - objasnila je Kitty.

Ako naručujete votku, Kitty kaže da bih uz osmijeh i kimanje glavom upitala 'Grey Goose uz to?'. Ako naručite odrezak s pečenim krumpirom, ona bi se opet osmjehnula i kimnula glavom zajedno s pitanjem 'Želite li dodati jastogov rep uz to? Pečeni krumpir dobro napunjen?'. Dobili ste ideju.

Riječ je o poboljšanju doživljaja gostiju dok se polako povećava račun. No, dosta o tome. Tko je spreman za krišku domaćeg cheesecakea?

'BOOSTERI' ZA DLAKU 10 super namirnica koje suhoj i beživotnoj kosi brzo vrate sjaj

Poticaji poslužitelja

- Uvijek sam iznenađena da više ljudi ne zna za ovo jer svatko tko je radio u ugostiteljskoj industriji to zna. Vlasnici i menadžeri će potaknuti poslužitelje da super prodaju određenu stvar. To može biti posebno piće, riblje jelo koje sadrži ribu koja će se uskoro pokvariti i slično - kaže Kitty.

Poslužitelj koji proda najviše tih 'artikala' tijekom te smjene može osvojiti i nagradu, koja može biti samo hladna svota novaca. Ako je poslužitelj malo previše entuzijastičan u vezi sa specijalitetom od piletine i artičoka, to bi mogao biti poticajni artikl noći.

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

Manje porcije

Možda to niste primijetili, ali prema The Guardianu, moguće je da se porcije u vašem omiljenom restoranu smanjuju. Prevara leži u veličini tanjura na kojima se jelo poslužuje, a koje se lako može prebaciti s tanjura promjera 30 centimetara na onaj promjera 27 - a vjerojatnost da će kupac to zamijetiti je iznimno mala.

Prilozi nisu uključeni

Ako ste naviknuli na skupe restorane, vjerojatno ste naviknuli na ovu politiku. U njima se komadi mesa rijetko, ako ikada, serviraju s prilogom koji je veći od grančice peršina. Stoga ćete morate odvojiti dodatnu svotu novaca kako bi platili prilog.

- Osobno sam primijetila da sve više i više jela dolazi sa samo jednim prilogom, a ne ugljikohidratima i povrćem - kako bi se očekivalo. Definitivno volim uživati u oboje pa sam savršeni primjer kupca kojeg se može zavesti da svome jelu doda salatu ili pomfrit - rekla je Kitty.

178404228 | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

Konstruirani jelovnici

Postoji cijela jedna industrija koja se bavi konstruiranjem menija koji vas potiču da potrošite što više novaca na svoje blagovanje. 

U 2014. godini, Business Insider je izvijestio o rezultatima istraživanja Sveučilišne škole hotelijerstva Cornell koja nam daje uvid u psihološke prevare koje su u igri na jelovnicima u restoranu. Cornell je otkrio da su neki od najčešćih trikova bili nepostojanje dolarskih znakova u određivanju cijena, pretjerano cvjetni pridjevi i jezik koji se koristi za opisivanje jela, te korištenje etničkih izraza za hranu kako bi se stvari činile autentičnijima.

Jelovnici u restoranima mogu čak istaknuti ili podebljati font stavke koju žele 'pogurati'. Super skupa jela su ponekad mamci, stavljeni na meni kako bi se cijene ostalih jela činile prikladnima. Analizirani su čak i obrasci kretanja očiju ljudi koji čitaju jelovnike kako bi inženjeri menija mogli 'voditi vaše oči' prema najprofitnijim jelima.

wedding cake MLADENCI I GOSTI U ŠOKU Na vjenčanje je u Tupperwareu donijela svoju hranu - stvarno?

Deserti

- Ja sam jedna od onih ljudi koji lako mogu odbiti desert. Ali me zapanjila činjenica da sam čak i ja bila plijen nekih prodavača deserata - kaže Kitty.

Restoran News savjetovao je vlasnike restorana da osoblju kažu da na stolu ostave jelovnik s desertima na stolu, bez da su upitali kupce žele li ga vidjeti.

- Priznajem, moj odgovor na upit je uvijek ne, ali kada se jelovnik s desertima nalazi na dohvat ruke ili stoji na jednoj strani stola za vrijeme cijelog obroka, ne mogu si pomoći, jednostavno moram zaviriti. Također sam više zaintrigirana kada restoran radi sam svoje deserte - kaže Kitty.

Još jedna atraktivna opcija koju je teško odbiti? Mini deserti. Zbog te ćete se male količine osjećati puno bolje u vezi kalorija koje dodajete u svoj obrok i novcima koje dodaje računu.

Foto: 123RF

Drugo najskuplje vino

Već znate da je alkohol najskuplji dodatak u restoranu, tako da ne bi trebalo biti iznenađenje da će vas vino koje kupite u restoranu koštati puno više nego što biste istu tu bocu platili u trgovini s alkoholnim pićima. Zapravo, jedna čaša će vas možda koštati više nego što je restoran platio cijelu bocu.

Međutim, ono što možda ne znate je da restoran razumije psihologiju onih koji naručuju vino i za da će ljudi rijetko naručiti najjeftiniju bocu na vinskoj karti zbog straha da će se činiti škrtim. Stoga se većima kupaca odlučuje za drugu najjeftiniju bocu na jelovniku, a ona je često najgore vrijednosti, piše Mashed.

Komentari (4)
  • imamo i mi jedno neugodno iskustvo u restoranu prije 6 god di smo rezervirali stol za 10 ljudi da bi na kraju kao da smo zadnje smece bilo nam receno da nas nemogu posluzit jer da imaju drugu rezervaciju koja im hitnija i vaznija od nase eto 🙋

    22. 8. 2019,   18:46
  • Ne sjecam se kad sam zadnji put bio u restoranu.Nemam ni za kruh a kruh ne jedem.

    23. 8. 2019,   07:47
  • Sjetih se onog ugostitelja iz Albanije kojem turisti nisu htjeli platiti racun pa im on objasnio da nisu u pravu...mogle bi se uloge zamijeniti ak me se kuzi...

    22. 8. 2019,   20:04