Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Evo koja su najopasnija, a koja najsigurnija sjedala u avionu

Po statistici su određeni dijelovi zrakoplova sigurniji, ali stručnjaci napominju da preživljavanje u konačnici ipak više ovisi okolnostima nesreće, a manje o tome na kojem sjedalu tko sjedi

Sjedala u srednjem redu stražnjeg dijela zrakoplova su najsigurnija, stopa preživljavanja u tom dijelu je najveća, pokazuju to statistički podaci temeljeni na istraživanju zrakoplovnih nesreća u posljednjih 35 godina.

Novinari Timea proučili su CSRTG bazu podataka Savezne uprave za zrakoplovstvo, a orijentirali su se na nesreće u kojima je bilo preživjelih. Analizirali su 17 grafikona i otkrili koji postotak smrtnih slučajeva je zabilježen u određenom dijelu zrakoplova:

 • 32 posto u stražnjoj trećini 
 • 39 posto u srednjoj trećini
 • 38 posto u prednjoj trećini

Proučili su i pozicije po redovima i zaključili da je smrtnost najmanja u srednjim redovima stražnjeg dijela zrakoplova - 28 posto. Najgori rezultati bili su kod sjedala koja se nalaze do prolaza u srednjoj trećini kabine, tamo je zabilježeno čak 44 posto smrtnih slučajeva.

Rescue crew work in the wreckage from a plane that crashed into Colombian jungle with Brazilian soccer team Chapecoense, seen near Medellin | Autor: FREDY BUILES Foto: FREDY BUILES

Također, istraživanje korištenja izlaza za nuždu britanskog Sveučilišta Greenwich iz 2008. godine je pokazalo da preživjeli, koji se nalaze blizu izlaza za nuždu, imaju najveću šansu da će iz zrakoplova izaći živi.

Stručnjaci napominju da preživljavanje u konačnici ipak više ovisi o samim okolnostima nesreće, a manje o tome na kojem sjedalu tko sjedi. Na primjer, ako nešto pođe po zlu u zadnjem dijelu zrakoplova, putnici u prednjem dijelu će imati više šanse za preživljavanje, ukoliko zrakoplov ne padne na zemlju s velike visine, raspadne se i zapali.

man vs woman, confrontation and competition 'Statistika od M do Ž' Žene vs. muškarci u Hrvatskoj: Tko više kuha, šefuje, zarađuje

Događalo se i da neki putnici prežive iako su se nalazili u dijelu zrakoplova u kojemu su svi poginuli, tako da stručnjaci Savezne zrakoplovne uprave (Federal Aviation Administration) i drugi napominju kako zapravo nema najsigurnijeg mjesta u zrakoplovu.

Napominju da je letenje vrlo sigurno, a zadnjih je desetljeća postalo još sigurnije, posebno ako se broj nesreća uspoređuje sa onima kod drugih prijevoznih sredstava. Šanse za automobilsku nesreću su 1:112, da netko strada kao pješak 1:700, na motociklu 1:900, a da pogine u padu zrakoplova su 1:8000, piše Time.

OTKRIVENA DUGO ČUVANA TAJNA: Ovo je razlog zašto se Kraljica nije vratila u London kad je umrla princeza Diana

Komentari (42)
 • kad već padaš, treba pasti u stilu.

  11. 3. 2019,   11:30
 • eto bas cu sjediti negdje u avionu jer su mi sanse za prezivjeti pad aviona vece hahahahahah, Znaci nisu sanse za prezivjeti 0,01% nego se penju na 0,02% . Dovoljno da je jednoj osobi sudeno u avionu i svi su najebali ;)

  11. 3. 2019,   11:19
 • Sjetila sam se priče o jednom kralju i njegovom sinu. Dvorski vračevi predvidjeli su smrt sina od hladnog oružja. Da bi ga otac spasio smjestio ga je u posebno uređenu pećinu. Jednog dana došlo je do potresa, pećina se zatresla a mladićeva sablja koja je visjela na zidu pala je na njega i usmrtila ga. Tako i u avionu, ako ti je suđeno nema tog sjedala koje će te spasiti.

  11. 3. 2019,   13:12