Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Evo koju hranu za ljude može jesti i najbolji čovjekov prijatelj

Evo koju hranu za ljude može jesti i najbolji čovjekov prijatelj
1

Većina vlasnika pasa je jako oprezna kad je u pitanju prehrana njihovog ljubimca. Premda je vrlo važno odabrati hranu koja je pripremljena isključivo za njih, psi mogu jesti i neku hranu koju jedemo i mi

VIDEO

Voće

Ljudska hrana koju mogu jesti i psi uključuje i neko voće. Ako ste vlasnik psa, onda sigurno znate da grožđe i grožđice mogu naškoditi psu, ali znate li i da neko voće može biti korisno za pse. 

- Voće može biti hranjiva i ukusna poslastica za vašeg psa - rekla je veterinarka Kelly Ryan direktorica veterinarskih službi na Medicinskom centru za životinje u Srednjoj Americi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:43

1. Borovnice

Borovnice su prepune antioksidansa, što ih čini izuzetno zdravima za čovjeka, ali i  jednom od najboljih ljudskih namirnica koju mogu jesti i psi. Ovisno o veličini vašeg psa, gušenje može biti potencijalan rizik. Za manje pse pokušajte izrezati bobice.

2. Jabuke

Jabuke su lagane i ukusne i za vas i za vašeg psa. Prema CesarsWay.com osiguravaju vlakna, vitamine A i C, omega-3, omega-6, antioksidante, flavonoide, polifenole.

- Budite sigurni da vaš pas ne jede sjemenke jabuke. One su toksične - upozorava dr. Ryan. Sjemenke jabuke zapravo sadrže male tragove cijanida. Ljudski probavni sustav može to lako filtrirati, ali psi ne mogu.

Povrće

Psi mogu imati reakcije na određenu hranu,čak i ako je ona dobra za njih.

Preslatki čovjekoliki pas Nori nasmijat će vas, ali i zbuniti...
Preslatki čovjekoliki pas Nori nasmijat će vas, ali i zbuniti...

- Važno je znati da psi mogu imati intoleranciju na hranu poput ljudi, što izaziva probavne smetnje ili čak alergijsku reakciju - kaže dr. Ryan. Obavezno nadgledajte svog psa i pitajte veterinara, ako niste sigurni, koju hranu mu smijete davati.

1. Mrkve

Mrkve su odlične i za vašeg psa. Psi mogu jesti mrkvu na nekoliko načina: sirovu, kuhanu i čak sa zelenom stabljikom. Ali, ne zaboravite da mrkve čine samo dodatni dio u prehrani vašeg psa.

2.  Zeleni grah

Zeleni grah je pun vlakana, omega-3 masnih kiselina, vitamina A, C i K, folne kiseline, magnezija, kalcija, željeza i kalija. Zeleni grah toliko je zdrav za pse da ga neki vlasnici svrstavaju u dnevni režim prehrane svog psa. Važno je samo da ne dodate sol ili neki začin.

Vrijeme s obitelji i prijateljima i dobar san recepti su za sreću
Vrijeme s obitelji i prijateljima i dobar san recepti su za sreću

3. Šparoge

Ovo povrće ima puno vlakana, što može biti dobro za probavni sustav psa. Kuhane šparoge su savršeno sigurne za pse. Nemojte ih davati sirove jer ih psi teško probavljaju.

Duško Jaramaz/PIXSELL

4. Špinat

Špinat je bogat antioksidansima, željezom i vitaminom K. To je ono što ga čini tako zdravim za ljude i potencijalno dobrim i za vašeg psa. Prema Rover.com, špinat može poboljšati imunološki sustav i razinu energije vašeg psa.

5. Bundeva

Veterinari često preporučuju bundevu ako pas ima zatvor ili druge probavne smetnje. Svom psu dajte malo konzervirane bundeve kako bi njihov probavni sustav nesmetano radio. Bitno je da bundeva bude organska i bez dodavanja šećera ili začina, preporučuje dr. Ryan. Također, provjerite kod svog veterinara koju količinu možete dati jer previše može izazvati proljev.

Ustajali zrak u uredima može utjecati i na produktivnost ljudi
Ustajali zrak u uredima može utjecati i na produktivnost ljudi

6. Lubenica

Lubenica je izvrsno osvježenje u ljetnim mjesecima, a osim toga je i zdrava. Ima malo kalorija i puna je hranjivih sastojaka - vitamina A, B6 i C, i kalija. 

Lubenica je također odlična ljetna poslastica i za vašeg psa jer većinu njezina sastava čini voda.

Savjet: zamrznite nekoliko kockica lubenice za svog psa kako bi se još bolje rashladio.

Meso

Vaš pas može voljeti većinu mesa, ali trebate paziti da ono nije previše masno. Hrana s visokim udjelom masti može lako učiniti da vaš pas dobije na težini. Što se kopnenih životinja tiče, piletina je uvijek sigurna, pogotovo kada vaš pas ima uznemiren želudac.

1. Pileća juha

Nije samo meso dobro za vašeg psa.

Protiv 'zimske depresije' što više boravite na svježem zraku
Protiv 'zimske depresije' što više boravite na svježem zraku

- Juha od kostiju može pomoći ako pas ima problema s uznemirenim želudcem. Međutim,treba biti oprezan s kostima. Ako psa hranite s mesom koje sadrži kosti, prije nego mu ga date, uklonite sve kosti jer one mogu naškoditi psu - rekla je dr. Ryan.

2. Riba

Riba je dobra za pse, sve dok nije sirova. A, određene vrste riba su zdravije za vašeg psa od ostalih. Na primjer, losos ili haringe su ribe koje žive kratko, pa imaju niže razine žive. Riba je također sjajan izvor proteina za vašeg psa, prenosi Reader's Digest.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:59
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'