Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Evo što se sve događa u našem tijelu kada smo u blizini mora

Stručnjaci kažu da zvukovi mora smanjuju razinu hormona stresa kortizola u tijelu. Šum valova čak uspoređuju sa zvukom otkucaja srca koje djeca slušaju u majčinom trbuhu

More ne samo da nas čini opuštenijima zbog same činjenice da se konačno možemo opustiti, već ono mijenja kemiju našeg tijela, tvrde znanstvenici. Mijenja se razina hormona, srce usporava otkucaje, poboljšava se raspoloženje...

Još u 18. stoljeću škotski liječnik William Buchan poticao je kupanje u moru jer je smatrao da to vrlo ljekovito djeluje na naše tijelo. Ne čudi da su danas mnoge bolnice i lječilišta smješteni tik uz more.

LJETNO OSVJEŽENJE 10 razloga zašto je dobro piti pivo - u umjerenim količinama

U ne tako dalekoj prošlosti tim znanstvenika odlučio se pozabaviti tematikom utjecaja mora i ostalih prirodnih okuženja na ljudski organizam u projektu pod nazivom 'BlueHealth' (plavo zdravlje).

Otkrili su da zvukovi mora stimuliraju područje mozga - frontalni korteks, koje je odgovorno za naše emocije i osobnu refleksiju. Šum mora širi samosvijest i blagotvorno djeluje na osjećaje.

Foto: 123RF

Kada smo na plaži, naše tijelo apsorbira više kisika i regulira razinu serotonina u tijelu, poznatog kao hormon sreće i tvari koja kontrolira anksioznost, a to rezultira osjećajem duševnog mira sličnom onome nakon joge i meditacije.

Stručnjaci kažu da zvukovi mora smanjuju razinu hormona stresa kortizola u tijelu. Čak šum valova uspoređuju sa zvukom otkucaja srca koje djeca slušaju u majčinom trbuhu, pa ih to u odrasloj dobi podsvjesno podsjeća na sigurnost i zaštitu koju su osjećali tijekom razvoja u maternici.

LEGENDARNI BAYWATCH Kako je nastao seksi badić koji je za TV prikovao milijune ljudi

- Kada pogledamo u more ili smo na obali, zapravo se nalazimo u predivnom, stabilnom okruženju. Osjećamo se sigurno i daleko od mjesta na kojima smo pod nekom vrstom prijetnje, možda od divljih životinja u džungli ili kriminalaca u velikim gradovima. Površina mora koja se na horizontu stapa s nebom u nama budi osjećaj stabilnosti i sigurnosti - objašnjava neuroznanstvenik Michael Merzenich sa Sveučilišta Kalifornija (UCSF) u San Franciscu.

Jedna studija je pokazala da kada se sunčamo na plaži, toplina utječe na naš endokrini sustav koji je odgovoran za oslobađanje endorfina - iste kemikalije zbog kojih se osjećamo sretni svaki put kada uživamo u čokoladi, prenosi Bright Side.

POGLEDAJTE VIDEO:

Komentari (53)
  • volim ga svim srcem... "dobro jutro more more kaže i zagrli me more oko vrata i more i ja i ja s morem zlatom sjedimo skupa na žalu vrh brijega i smijemo se i smijemo se moru" .uvijek me nanovo raznježe predivni stihovi

    23. 6. 2019,   14:48
  • "I gledam more gdje se k meni penje, i slušam more dobro jutro veli i ono sluša mene i ja mu šapćem O,dobro jutro more kažem tiho pa opet tiše ponovim mu pozdrav, a more sluša pa se smije, pa šuti pa se smije pa se penje I gledam more i gledam more zlato i gledam more gdje se k meni penje i dobro jutro kažem more zlato, i dobro jutro more, more kaže i zagrli me more oko vrata i more i ja, i ja s morem zlatom sjedimo skupa na žalu vrh brijega i smijemo se i smijemo se moru"..Jedna prigodna koja opisuje taj neki dozivljaj :))

    23. 6. 2019,   12:25
  • Sum valova i sum lisca u setnji sumom

    23. 6. 2019,   12:23