Obavijesti

Lifestyle

Komentari 36

Evo što se sve može dogoditi ako ne perete zube redovito

Evo što se sve može dogoditi ako ne perete zube redovito
1

Loša oralna higijena predstavlja opasnost za cijeli organizam i zdravlje općenito. Hrvati su na ljestvici oralnog zdravlja pretposljednji u Europi, a krivac je loša higijena i puno šećera

VIDEO

Parodontitis kod trudnica može dovesti do prijevremenog porođaja, pa tako i do manje porođajne težine novorođenčeta. Naime, pretpostavlja se da su bakterije koje su godinama bile  prisutne u parodontnim džepovima cirkulacijom došle do placente i prešle placentarnu membranu, upozorava dr. med. dent. Tanja Rosić. 

- Znanstvene studije su pokazale da karijesni zubi te bolesti parodonta povećavaju šansu obolijevanja od bolesti srca i krvnih žila, bubrega, opstruktivnih bolesti pluća, moždanog udara, dijabetesa, bolesti kostiju i zglobova te dermatoloških problema poput alopecije areata (ispadanje dlaka u vlasištu) - napominje dr. Rosić. 

Pogledajte video:

Pokretanje videa...

00:12


Naime, usna šupljina ne može se promatrati kao izolirani prostor, a bakterijska žarišta iz usne šupljine lako će se krvlju proširiti po cijelom organizmu.

- U usnoj šupljini obitava bezbroj raznih bakterija, a neke od njih mogu napasti zube i zubno meso. Štetne bakterije se nalaze u bezbojnom ljepljivom filmu koji nazivamo plak. Zbog  nedovoljne oralne higijene nastaju razni upalni procesi, kako na okolnim mekim tkivima tako i na samom zubu, gdje se stvaraju upalna žarišta. Bakterije, zajedno s toksinima, iz tih žarišta šire se dalje i cirkulacijom dolaze do raznih udaljenih organa, na kojima opet izazivaju upalne procese i bolesti - pojašnjava Rosić.
Hrvatska je na pretposljednjemu mjestu u Europi prema indeksu KEP (ukupan broj karioznih, izvađenih i plombiranih zubi). Iza nas je samo Bugarska.

- Paradoksalno je da je, unatoč sve većem tehnološkom napretku i rastu životnog standarda na svim razinama,  stanje oralnog zdravlja izrazito nezadovoljavajuće. Kao glavni uzrok tome može se navesti nedovoljna oralna higijena, ali i sve veća konzumacija šećera posljednjih desetljeća - upozorava stomatologinja.

Loši zubi ne rade samo estetski problem već je cijeli žvačni i probavni sustav ugrožen.

- Posljedice gubitka zubi očituju se na čeljusnoj kosti, koja se počinje sve više trošiti, na susjednim i suprotnim zubima, koji se počinju naginjati i pomicati, nastaju promjene u čeljusnom zglobu, otežan je akt gutanja te izgovaranje pojedinih slova - kaže Rosić.
Zbog otežane žvačne funkcije neki znanstvenici tvrde da loša higijena i manjak zubi povećavaju rizik od nastanka Alzheimerove bolesti. Povezuju to s količinom krvi koja dolazi u mozak, a koja se žvakanjem povećava. Tako je, napominju, uz balansiranu prehranu, za zdravu usnu šupljinu vrlo važna i pravilna, odnosno kvalitetna oralna higijena. 

- Nažalost, velik postotak ljudi ne četka zube pravilno. Polovica vlakana treba pokrivati desni, a polovica zube. Četkicu treba položiti pod kutom od 45 stupnjeva i polagano je kružnim pokretima voditi od prvog prema posljednjem zubu. Važno je obuhvatiti sve plohe zuba - unutarnje, vanjske i griznu plohu. Takvim četkanjem masira se i zubno meso, a nakon svega važno je očetkati i jezik na kojem se također nakupljaju bakterije - objašnjava Rosić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru