Obavijesti

Lifestyle

Komentari 319

Evo što znače slova G+M+B na naljepnicama za blagoslov kuća

Evo što znače slova G+M+B na naljepnicama za blagoslov kuća
1

Trenutno je u tijeku blagoslov kuća. Nakon njega svećenici nam uvijek ostave naljepnicu sa sličicom, sljedećom godinom i kraticom G+M+B. Provjerite što ona zapravo znači

VIDEO

Nakon što svećenik blagoslovi kuću, obitelji daje naljepnicu na kojoj je godina blagoslova, simbol ili slika, a na njoj su redovito i ova slova G+M+B. No ta slova mogu biti i C+M+B. 

Prema jednom tumačenju, G+M+B inicijali su tri kralja koja su posjetila malog, tek rođenog Isusa - Gašpar (lat. Casparus), Melkior i Baltazar. 

No ovo tumačenje nije jedino i ta tri slova mogu biti i akronim latinske blagoslovne rečenice: 
C - Christus
M - mansionem
B - benedicat. 

To znači "Krist neka blagoslovi (ovaj) dom", objašnjava portal bitno.net. 

Trenutno je u tijeku blagoslov kuća i obitelji, a ove 4 stvari vrijedi znati o tome:

1. Naglasak više nije na blagoslovu prostora

Današnji obrednik govori o "godišnjem blagoslovu obitelji o božićnim blagdanima u vlastitim domovima". Time se želi naglasiti važnost povezanosti u vjeri svih članova obitelji te da najbitnije bude njihovo zajedništvo i poziv na svetost života. 
Blagoslov prostora nije time izostavljen, ali je stavljen u drugi plan.

Zašto slavimo sv. Stjepana i zašto je to državni blagdan?
Zašto slavimo sv. Stjepana i zašto je to državni blagdan?

2. Priprema za blagoslov

Najljepše bi bilo da je cijela obitelj na okupu tijekom blagoslova jer tako simboliziraju "Crkvu u malom". No ukoliko to nije moguće, na tome nitko neće inzistirati. 

Na stolu bi trebali stajati blagoslovljena voda, svijeća, raspelo i Sveto pismo. Umjesto Svetog pisma, može i Novi zavjet. 

3. Novčani dar

Božji blagoslov ne može biti uskraćen obiteljima koji ne mogu dati novčani dar. On se daje po procjeni obitelji, odnosno koliko svatko može izdvojiti. 

No u nekim je župama običaj da se prilikom blagoslova daje i godišnji dar za Crkvu, koji ide u župnu blagajnu i iz nje se financira rad župe. Visinu tog dara određuje župnik u suradnji sa Župnim ekonomskim i Župnim pastoralnim vijećem. No taj dar ne obvezuje one koji ne mogu dati taj doprinos. 

4. Što znači blagoslov doma? 

Njegov smisao je moliti i zazvati Božji blagoslov na sve članove obitelji kako bi živjeli kršćanski i svjedočili svoju vjeru. 

U blagoslovnoj molitvi stoji da se "zaziva Božji blagoslov na članove koji će u tom prostoru dijeliti dobro i zlo, da mogu kršćanski živjeti, uzajamno se radovati u zajedničkoj radosti i jedni drugima biti potpora u žalosti". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 319
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...