Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Evo zašto je dobro imati zlatnu ribicu u kući i što simbolizira

Poput slonova i riba, i žabe predstavljaju dobar znak, simbol su sreće i velikog prijateljstva te simbol pozitivne transformacije. Odatle i priče o žapcima koji se mogu pretvoriti u princa

Slonovi su simbol mudrosti, snage, odanosti, inteligencije, moći i samoće. On ima pozitivno simboličko značenje u cijelom svijetu. Posebnim znakom sreće smatraju se slonovi s visoko podignutom surlom stoga je takve figurice idealno držati u svojem domu. Gotovo sve kulture i tradicije upravo slona smatraju velikim glasnikom sreće.

Osim toga Stari su Egipćani izrađivali simbol ribe u zlatu i srebru, uvjereni da nosi sreću. Rimljani su slijedili tu tradiciju smatrajući da posebno donose sreću u udvaranju i u braku. U Japanu, Kini i drugim dijelovima Dalekog istoka smatrali su da riba nosi bogatstvo i sreću. Rani kršćani usvojili su je kao simbol hrabrosti i vjernosti Bogu.

Davor Javorović/PIXSELL | Autor: Davor Javorović/PIXSELL Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Poput slonova i riba, i žabe predstavljaju dobar znak, simbol su sreće i velikog prijateljstva te simbol pozitivne transformacije. Odatle i priče o žapcima koji se mogu pretvoriti u princa. Osim što je jedan od svetih amblema Buddhe, zlatna ribica iz obitelji šarana bila je vrlo cijenjena na Orijentu. Smatralo se da donosi sreću u obliku drugog života.

U Egiptu su vjerovali su da zlatne ribice u kući znače posebnu sreću za cijelu obitelj. Grci su vjerovali da donose sreću u braku. Vjerojatno zbog ključne uloge u promicanju civilizacije, i konje su smatrali sretnima u gotovo svakoj civilizaciji. Amuleti u obliku konja ili konjske glave vlasniku su pomagali da dosegne nove visine, uspjeh i sreću.

U istočnoj Europi i danas se vjeruje da susret s Pinto konjem donosi ispunjenje želja. Ipak, vjeruje se da susret s potpuno bijelim konjem donosi nesreću, pa brzo treba triput pljunuti preko lijevog ramena. I kornjače se smatraju simbolom sreće. U davna vremena oblik kornjačina oklopa smatrali su simbolom nebeskog svoda i kornjače su bile simbol nebeskih vrlina.

Komentari (35)
  • Mujo ulovi zlatnu ribicu i ova mu kaze pusti me pa cu ti ispunit zelju. Na to ce Mujo ribici: ma daj ne seri. I zlatna ribica umre od zacepljenja debelog crijeva.....

    15. 5. 2017,   19:12
  • Uhvati Mujo zlatnu ribicu i kako to biva, ima pravo na jednu želju ako je pusti. Kaže Mujo; "Želim imati moj muški organ do poda". Istog trena mu nestanu noge. :) Pouka: želje treba birati promišljeno i pažljivo jer bi se mogle ispuniti. :)

    15. 5. 2017,   19:46
  • već tjednima je molim samo jednu želju ,ali ona ni da zucne..;XD na gradele će samo nek je malo ugojim..;DD

    15. 5. 2017,   19:01