Obavijesti

Lifestyle

Komentari 89

Evo zašto je Ruanda sada jedna od najčišćih država u svijetu

Evo zašto je Ruanda sada jedna od najčišćih država u svijetu
1

Prema UN-u, Ruanda je postala jedna od najčišćih zemalja na svijetu samo jednom jednostavnom odlukom. Već 2008. godine zabranili su jednokratne plastične vrećice

VIDEO

1. Zabrana plastičnih vrećica

Nakon što je Ministarstvo okoliša u Ruandi naručilo studiju o štetnosti jednokratnih plastičnih vrećica, one su zabranjene u cijeloj zemlji već 2008. godine.

Studija je naime otkrila kako te vrećice onečišćuju okoliš, predstavljaju opasnost za poljoprivredu, truju vodu i ubijaju ribe. Osim vrećica, zabranili su i plastična pakiranja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Najčišći glavni grad

Nakon što su zabranili plastične vrećice i ambalaže te se toga strogo pridržavali, uz rigorozne kazne, značajno su smanjili plastični otpad. Zbog toga je glavni grad Ruande, Kigali, jedan od najčišćih gradova u Africi.

'Ponovo sam čula glas pokojne mame, bit će uvijek uz mene'
'Ponovo sam čula glas pokojne mame, bit će uvijek uz mene'

3. Zelene prilike za poduzetnike

Nakon što su odustali od plastike otvorile su se nove mogućnosti za poduzetnike koji su onda mogli proizvoditi alternativne materijale koji su dobri za okoliš, a pojavila se i sasvim nova industrija recikliranja plastike.

4. Povećanje pošumljenosti zemlje

Osim zabrane plastike, da bi Ruanda bila jedna od najzelenijih zemalja utjecala je i odluka da se do 2020. 30% cijele površine države prekrije šumama.

5. Sadnjom drveća do čišće zemlje

Cilj da 30% zemlje prekriju šumom je skoro ispunjen i trenutačno su na 29,8 posto. Uz toliko šuma, smanjilo se područje na kojem su ljudi odlagali smeće.

6. Umuganda

Umuganda znači 'svi zajedno za zajednički cilj' i to je ime akcije u kojoj se svake zadnje subote u mjesecu sve zajednice skupe i čiste svoj okoliš.

Ipak, nemojte misliti da je to dobrovoljna akcija, ako vas policija vidi da zabušavate tijekom Umugande, mogu vas natjerati da počnete čistiti. Kazne su rigorozne i zbog toga velika većina poštuje te akcije čišćenja.

Opasno za posjetitelje: Veliki slap je nedostupan zbog leda
Opasno za posjetitelje: Veliki slap je nedostupan zbog leda

7. Održivi turizam na solarni pogon

Uz zabranu plastike, pošumljavanje i cijelu zemlju koja se primi čišćenja jednom mjesečno, u Ruandi je i turizam samoodrživ i većinom se napaja na solarni pogon dok je sav namještaj od drveta.

8. Obnavljanje ekosustava

U mnogim rezervatima u Ruandi sada, vjerovali ili ne, rade bivše lovokradice. Ti preobraćenici sada čuvaju parkove prirode i najbolje znaju koje trikove koriste njihovi bivši kolege tako da su njihovi rezervati sada jedni od najsigurnijih na svijetu.

9. Unaprjeđenje nacionalnih parkova

Mnoge šume u Ruandi su obnovljene i pretvoren u nacionalne parkove ili parkove prirode. Osim pozitivnog utjecaja na okoliš, to je imalo i pozitivan utjecajna ekonomiju jer su u sve te parkove odmah nahrupili turisti.

Dvije godine zaredom, 2014. i 2015., ti parkovi su zaradili po 300 milijuna dolara.

10. Izgradnja zelene ekonomije

Ruanda je iznimno podložna klimatskim promjenama i to je jedan od bitnijih razloga zašto pokušavaju obnoviti i održati svoj ekosistem.

Plan ove afričke nacije je da do 2050. uspostave zelenu ekonomiju s niskom proizvodnjom ugljika.

11. Medeni novac

Osnovano je čak osam ovih kooperacija koje se bave proizvodnjom i prodajom meda na području novih šuma te je to postalo jedna od jačih ekonomskih grana u zemlji, a samim time i dobra poslovna prilika za male poduzetnike.

12. Zelena politika

Nikakve velike promjene ne dolaze bez promjene ideologije, a u Ruandi je politika ozbiljno stala iza svih zelenih inicijativa u zemlji. Zbog toga su nedavno dobili i poticaje iz međunarodnog fonda za zelenu klimu.

Donaciju su dobili zato da bi mogli nastaviti svoj snažni ekonomski rast koji u svojoj srži ima očuvanje okoliša.

13. Zelena politika pomogla je i gorilama

An endangered silverback mountain gorilla from the Nyakamwe-Bihango family feeds within the forest in Virunga national park near Goma

Osim što je cijela zemlja čišća, zbog zelene politike oko koje su svi u Ruandi angažirani, dobro je i gorilama.

Svi napori da se očuva vrsta planinskih gorila uspijevaju i sada ih ima više od 1000, a 2011. ih je bilo samo 800.

'Šef me pita zašto svakih pola sata imam pauzu. Radi snage!'
'Šef me pita zašto svakih pola sata imam pauzu. Radi snage!'

14. Čišća energija = čišća zemlja

Osim što su im već donirali značajna sredstva kako bi nastavili svoju politiku zelene ekonomije, fond za zelenu klimu planira donirati još 25 milijuna dolara za projekt širejna upotrebe solarne energije u istočnoj Africi.

Ruanda je mlada zemlja u velikom uzletu i imaju priliku odmah uspostaviti čiste i zelene industrije u skladu s najnovijim tehnološkim dostignućima što će pomoći u održavanju njihove zemlje čistom.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

22:41
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje