Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Evo zašto kućne biljke umiru i kako ih treba saditi i njegovati

Evo zašto kućne biljke umiru i kako ih treba saditi i njegovati
1

Postoje biljke kojima ne smeta prečesto zalijevanje i višak vode, kao i one kojima treba osigurati jako dobru drenažu, kako korijen ne bi počeo truliti i kako biljka na kraju ne bi uvenula od - žeđi

VIDEO

Ako želite da vaš dom djeluje ugodno i toplo, teško je to postići bez barem dvije, tri tegle s biljkama, koje nas povezuju s prirodom. No, nismo svi sretnici kojima uzgoj biljaka ide od ruke i često se događa da ubrzo nakon što ste neku teglu donijeli kući vidite da se lišće pomalo suši i biljka odumire.

Često se može čuti kako s biljkama treba razgovarati i tepati im, ako želimo da uspijevaju. Zasigurno ima nešto u tome, ali i u tome da se i sa biljkama treba držati nekih pravila da bi ostale zdrave.

POGLEDAJ VIDEO: 

Pokretanje videa...

vrtna bajka 01:19

Previše zalijevate, pa je biljka - žedna

- Jedan od načina na koji često uništavamo biljku je to da ih prekomjerno zalijevamo, kaže Jesse Waldman iz Pistils Nursery, tvrtke iz Portlanda, u američkoj državi Oregon, koja uzgaja biljke za presađivanje i prodaje ih online. Kad biljke previše zalijevamo, postanu umrtvljene, pomalo venu, a na nekad svijetlo zelenim listovima mogu se pojaviti smeđe mrlje. 

- Može izgledati kao da je biljka žedna, a zapravo se utapa, kaže Jesse. Biljkama koje previše zalijevamo počinje trunuti korijenje, što omogućava gljivicama i bakterijama da se razviju, pa kako korijen truli, biljka zapravo uopće ne uzima vodu i više se ne može oporaviti, jer je - žedna.

Dakle, prvo provjerite nije li u tome problem: Pažljivo izvadite biljku iz tegle i pregledajte korijenje. Ako izgledaju kašasto i počeli su mijenjati boju u smeđu ili crnu, to je znak da korijen truli. Odrežite nezdravi dio korijena i posadite biljku ponovo, uz manje zalijevanja, savjetuje vrtlarica. 

Ako je loša odvodnja, biljka se 'utapa'

Prvi korak prema zdravijim biljkama je manje zalijevanja. Kako je svaka biljka različita, a i puno toga ovisi je li na tamnom i hladnom mjestu, ili blizu prozora gdje grije sunce, ritam zalijevanja ćete najbolje odrediti tako da  prstima provjerite kakva je zemlja. Dodajte vodu tek kad je zemlja malo presušila. 

Drugi korak u tome da spriječite da korijen istruli je dobra drenaža, kako biste osigurali da korijen ne 'leži' u lokvi vode. To znači da uvijek treba koristiti tegle koje imaju rupice na dnu i tanjurić kao podložak, kako bi višak vode mogao isteći. Tako ćete imati kontrolu nad time koliko vode biljci uopće treba. 

- Neki vole dodati sloj šljunka u posudu u koju će posaditi biljku, no teško je reći koliko je to učinkovito rješenje. Umjesto toga, ja volim staviti mali komadić jute, nad rupice, kako s vodom ne bi oticala i zemlja, te koristiti visoko kvalitetno tlo za sadnju, kaže vrtlarica Jesse Waldman. 

Povremeno istuširajte biljku

- Dok zalijevate i gnojite biljku, u tlu se nakupljaju stvari koje je s vremenom potrebno isprati. I s vanjske strane tegle vjerojatno ćete primijetiti hrskavi bijeli prah, što su soli i minerali iz gnojiva koji se nakupljaju. Zbog toga je povremeno dobro izvaditi teglu iz tanjurića i oprati ga, te dobro istuširati biljku, tako da voda baš curi u umivaonik, savjetuje Jesse.  

Ako je biljka malo oparena, vratite je u tanjurić tako da još može 'popiti' vodu koja u prvom trenutku isteče, u suprotnom, ostavite je da se negdje dobro ocijedi, pa onda vratite u tanjurić. 

Biljke ubojice - Omiljene kućne biljke koje oduzimaju život
Biljke ubojice - Omiljene kućne biljke koje oduzimaju život

- Vjerojatno se pitate što s velikim lončanicama u kojima su mala drvca koja je teško podići u sudoper i tuširati. Jednostavno, obilno ga zalijte, pa pustite da višak vode isteče. Ostavite malo vremena da biljka upije koliko joj je potrebno, pa višak vode upijte krpom, savjetuje majstorica za uzgoj bilja. 

Što kad drenaža nije moguća?

Ako imate teglu bez rupa na dnu, ili želite iskoristiti veliku ukrasnu vazu koja ih nema, za sadnju izaberite biljke kojima drenaža ne treba. To isključuje mnoge lisnate biljke,  kao što je primjerice Pilea Peperomioides, biljka poznata kao 'sakupljač novca', jer se one ne vole 'kupati' u vodi.

Ove kućne biljke čiste zrak od plijesni i otrova za samo 6 sati
Ove kućne biljke čiste zrak od plijesni i otrova za samo 6 sati

S druge strane, Sukulenti mogu živjeti i bez drenaže, s tim da ih ne smijete baš previše natapati. Neke biljke baš ne vole biti na suhom, kao što su paprati, pa to može biti dobro rješenje za velike tegle bez drenaže.

- Čak i u tom slučaju, treba osigurati da uvjeti za biljku budu što bolji. Tako na dno tegle možete postaviti sloj aktivnog ugljena, koji će zaštititi biljke od rasta bakterija. Druga mogućnost je da u velikoj tegli napravite mali vrt, tako da manje biljke posadite u plastične čaše koje možete izvaditi, dobro zaliti biljku i ostaviti da se ocijedi, pa ju vratiti na mjesto, kaže Jesse.

Ako je, pak, riječ o velikim drvcima čije tegle ne možete podizati, na dno možete postaviti kikiriki, kako bi ostalo prostora za otjecanje vode koja će po malo isparavati i vlažiti zemlju, kako biste izbjegli da se korijen utapa i truli, prenosi Architectural Digest. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

16:11

 

  
 

  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise